REAL LIFE

Πώς το χρώμα στον χώρο εργασίας μας, επηρεάζει την αποδοτικότητά μας


JTeam

23 Μαρτίου 2022

Πώς το χρώμα στον χώρο εργασίας μας, επηρεάζει την αποδοτικότητά μας
pexels
Η αρχιτέκτονας Irene Lok εξηγεί πως πολλοί εργασιακοί χώροι είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να βρίσκονται κοντά στις συναισθηματικές ανάγκες των εργαζομένων και τους κάνουν να νιώθουν σαν να είναι στο σπίτι τους

Τι συναισθήματα σας προκαλεί ο χώρος που εργάζεστε; Ένα μεγάλο μέρος όσων αισθάνεστε, προκαλείται από τα χρώματα που φιλοξενεί στους τοίχους του, όσο παράδοξο κι αν σας φαίνεται. Ακριβώς επειδή τα χρώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας περισσότερο απ' ότι πιστεύουμε, σύμφωνα με έρευνες.

Επιδρούν σημαντικά στην ανθρώπινη ψυχολογία και πέρα από το ότι επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, επηρεάζουν πολύ την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις μας. Το χρώμα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε καθημερινά στον χώρο που δουλεύουμε, απελευθερώνει ορμόνες στο σώμα μας. Ουσιαστικά, αυτή η διαδικασία στέλνει σήματα στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο απέναντι στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χρωμάτων, τείνουμε να κρίνουμε υποσυνείδητα έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα το δούμε. Μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο, το χρώμα έχει επηρεάσει την κρίση μας κατά 62%- 92%.

Αν το γραφείο, στο οποίο δουλεύετε, έχει κάποιο από τα παρακάτω χρώματα, τότε μπορεί να γίνεται full δημιουργικοί και αποδοτικοί, σύμφωνα με την επιστήμη:

Πράσινο

Είναι ίσως το πιο σημαντικό χρώμα για το εργασιακό περιβάλλον γιατί είναι συνδεδεμένο με τη φύση. Όταν φιλοξενούνται διάφορες αποχρώσεις του στον χώρο που δουλεύετε, τότε νιώθετε ασφάλεια, ηρεμία, γαλήνη και ό,τι ανήκετε σε ένα περιβάλλον που σας είναι πολύ οικείο.

Μπλε

Παρόμοια με το πράσινο, το μπλε συνδέεται επίσης με τον φυσικό πλούτο αφού συμβολίζει τον ουρανό ή τη θάλασσα. Προσφέρει ξεκούραση στο μάτι, χαλάρωση, γαλήνη και την αίσθηση ηρεμίας που χρειάζεται κανείε για να δουλέψει αποδοτικά.

Κίτρινο

Είναι συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και θεωρείται η ιδανική επιλογή για χώρους εργασίας που θεωρούνται πιο δημιουργικοί. Προκαλεί συναισθήματα χαράς και ανεβάζει τη διάθεση των εργαζομένων αφού θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά και αισιόδοξα χρώματα.

Γκρι

Το γκρι είναι ιδανικό για το γραφείο στο σπίτι. Οι ουδέτεροι τόνοι γενικά προσφέρουν ηρεμία, χαλάρωση και ένα είδος αξιοπιστίας που είναι πολύ σημαντικό στον χώρο της δουλειάς.