REAL LIFE FAMILY MATTERS

Tips για να ασκηθούν τα παιδιά μέσα στο σπίτι


8 Οκτωβρίου 2014

dance_kid.jpg

Το παράδοξο είναι πως ενώ τα παιδιά αποτελούν την πιο δραστήρια ηλιακή ομάδα, μόνο μια μειονότητα τους ασκείται. Δυστυχώς περνάνε ώρες μπροστά στην τηλεόραση και έχει αποδειχθεί, ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνεται κατά την εφηβεία. Εάν, λοιπόν θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά σας δραστήρια ακόμα και όταν είναι σπίτι, ακολουθείστε τις παρακάτω ιδέες.

Συνδυάστε το παιχνίδι με την άσκηση

Ενώ βρίσκεστε στο σπίτι και έχετε ελεύθερο χρόνο μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας. Ενθαρρύνετε τα να λυγίσουν τα χέρια τους και να ταλαντεύονται γύρω γύρω σαν ένα δέντρο στον άνεμο. Μπορείτε επίσης, να τους πείτε να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, για να γυρίσουν σαν ένα ελικόπτερο ή σαν ένα πυροσβεστικό όχημα στους δρόμους. Δείξτε τους, πώς να σχηματίσουν με το σώμα τους τα γράμματα του αλφαβήτου.

Κάντε χούλα – χουπ

Τα παιδιά μπορούν να ασκήσουν διάφορα μέρη του σώματος με ένα χούλα – χουπ, γιατί το βάζουν γύρω από τη μέση ή γύρω από τα χέρια και από τα πόδια τους. Επίσης, μπορείτε να βάλετε τα στεφάνια στο πάτωμα, έτσι ώστε να μπορούν να πηδάνε από το ένα στο άλλο ή να τα κυλάνε μακριά, για να δούνε ποιος θα κερδίσει.

Σηκωθείτε και χορέψετε

Μήπως έξω βρέχει και δεν μπορείτε να πάτε την προγραμματισμένη βόλτα; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί μπορείτε να βάλετε δυνατά τη μουσική και να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, διάφορες χορευτικές φιγούρες. Διδάξτε τους, επίσης, ένα χορό ή βάλτε τη μουσική και παίξτε τα «αγάλματα», όπου όλοι οι χορευτές πρέπει να παγώσουν σαν ένα άγαλμα, όταν η μουσική σταματά. Ή απλά κάντε ένα αυτοσχέδιο πάρτυ όλη η οικογένεια.

Παίξτε τον ζωολογικό κήπο

Μήπως στα παιδιά σας αρέσουν τα ζωάκια; Τότε, είναι μια καλή ευκαιρία, για να τα παρακινήσετε να ασκηθούν μέσα στο σπίτι. Προτείνετε τους να ισχυρίζονται, ότι είναι διαφορετικά ζώα. Μπορούν να σέρνονται κατά μήκος του δαπέδου, όπως τα σκουλήκια, να πηδούν σαν καγκουρό, να καλπάζουν σαν άγρια άλογα, ή να περπατάνε όπως οι κροκόδειλοι. Αφήστε τα να γλιστρούν κάτω, πάνω και γύρω από τα έπιπλα, όπως κάνουν και τα άγρια ζώα.

Κάντε γιόγκα

Βοηθήστε τα παιδιά να τεντωθούν με μερικές στάσεις γιόγκα. Βελτιώνει την ισορροπία, τη στάση του σώματος, και τη συγκέντρωση. Καθίστε σταυροπόδι: Βάλτε το ένα πόδι πάνω από τον αντίθετο μηρό και κάντε το ίδιο με το άλλο πόδι. Και αρχίστε να αναπνέετε και να εισπνέετε βαθιά.

 Παίξτε χιονοπόλεμο

Δεν χρειάζεστε το χιόνι, για να παίξετε χιονοπόλεμο! Βάλτε  μια βάτα μέσα σε μια άσπρη κάλτσα και υποθέστε ότι είναι χιονόμπαλες. Αρχίστε, τότε τον «πόλεμο» με τα παιδιά σας και αν θέλετε να σοβαρέψουν τα πράγματα, φτιάξετε φρούρια με μαξιλάρια και άδεια κουτιά, και κουβέρτες για κρύψιμο. Στη συνέχεια, καθίστε πίσω και ξεκινήστε τις επιθέσεις!