REAL LIFE FAMILY MATTERS

Κακές συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τα παιδιά σας


10 Οκτωβρίου 2015

4534eeb861de8377537f0a12961e0ea3καθετα1.jpg

Τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν σχεδόν τα πάντα από τους γονείς τους και μιμούνται αυτά που κάνουν και λένε. Ως γονείς είστε το πρότυπο για τα μικρά σας, γι αυτό και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις συνήθειες σας, γιατί μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική τους υγεία.

Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να επικρίνετε συνέχεια τον εαυτό σας, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν και να αποκτήσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν δεν σας αρέσει τίποτα πάνω σας και γκρινιάζετε συνέχεια για το βάρος σας, στέλνετε λανθασμένα μηνύματα και μπορεί να ωθήσετε τα μικρά σας σε διατροφικές διαταραχές και σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Μια άλλη κακή συνήθεια που έχετε σχεδόν όλοι οι γονείς, είναι ότι χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν ανταμοιβή για τα παιδιά σας. Τους λέτε να φάνε όλο τους το γεύμα, διαφορετικά μετά δεν θα έχουν την αγαπημένη τους σοκολάτα. Επίσης, όταν κάνουν κάτι θετικό, αντί να τα πάτε μια βόλτα στο πάρκο ή να τους διαβάσετε το αγαπημένο τους βιβλίο, τα πηγαίνετε για φαγητό. Με αυτό τον τρόπο τα μικρά σας συνδέουν τα πάντα με το φαγητό, με αποτέλεσμα ως ενήλικες να το χρησιμοποιούν για να νιώσουν συναισθηματικά καλύτερα. Θα βλέπουν δηλαδή τις τροφές σαν ένα δεκανίκι, για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.

Είναι γνωστό ότι όσα παιδιά περνάνε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, έχουν συχνά προβλήματα με τον ύπνο καθώς και ζητήματα με το βάρος τους. Αν όμως, σας βλέπουν συνέχεια με ένα τηλέφωνο στο χέρι ή να στέλνετε emails από τον υπολογιστή σας, είναι αναπόφευκτο και εκείνα να αποκτήσουν τις ίδιες συνήθειες. Από την άλλη μεριά όσα παιδιά έχουν μάθει να συζητάνε με τους γονείς τους και να γευματίζουν με όλη την οικογένεια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Τέλος, επισημαίνοντας συνέχεια στο παιδί σας, ότι τα άλλα παιδιά είναι καλύτερα από εκείνο, δεν του δίνετε κίνητρο να προοδεύσει. Αντ αυτού δοκιμάστε τη θετική ενίσχυση. Αρχίστε να επαινείτε το μικρό σας χωρίς να κάνετε υπερβολές και βοηθήστε το να βελτιώσει τον εαυτό του, χωρίς να το στρεσάρετε.