REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πήγαμε σε πρόγραμμα γυμναστικής για εγκύους


3 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί δεν έκανα καθόλου γυμναστική.Δεν είχα συνδυάσει καθόλου την εγκυμοσύνη και τη χαρά της ευεξίας και της αναζωογόνησης που σου σου προσφέρει η γυμναστική την περίοδο που αισθάνεσαι πως είσαι μια τεράστια “μπάλα”και το σώμα σου αρχίζει και αλλάζει ραγδαία!

Λόγω του ότι είμαι γυμνάστρια και πρώην αθλήτρια,μέσα στα γήπεδα και στην άθληση μια ζωή,την περίοδο της εγκυμοσύνης μου τα παράτησα όλα! ΛΑΘΟΣ!

Σε αντίθεση, στη δεύτερη δίδυμη κιόλας εγκυμοσύνη μου, γυμναζόμουν μέχρι τον έβδομο μήνα και τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά!

Επισκέφτηκα το http://www.treehousestudio.gr/και την αγαπημένη γυμνάστρια αλλά και πρότυπο μαμάς (με τέσσερα αγόρια παρακαλώ) Ιουλία Σελίμη, παρακολούθησα το πρόγραμμα για εγκύους, που κάνει με απόλυτη επιτυχία εδώ και χρόνια και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για όλες τις εγκυμονούσες!

Ευχαριστούμε πολύ το Tree House Pilates

1.Ποιές ασκήσεις πρέπει να κάνουμε στην εκυμοσύνη;

Οι ασκήσεις που μπορεί μία εγκυμονούσα να κάνει εξαρτάται από την προηγούμενη αθλητική της δραστηριότητα, πριν μείνει έγκυος δηλαδή. Όταν μία γυναίκα που αθλείται καθημερινά και η γυμναστική είναι τρόπος ζωής και όχι άγχος για το brazilian από Μάρτιο εώς Ιούνιο, δεν μπορεί να σταματήσει τα πάντα και να κάνει μόνο Prenatal Yoga! Βλέπουμε όλοι γύρω μας γυναίκες που κάνουν πολεμικές τέχνες, cross fit, δυναμική αερόβια προπόνηση κάθε είδους και ξαφνικά μένουν έγκυες..! Ε αυτή λοιπόν η κατηγορία δεν μπορεί εύκολα να κάτσει σε μία μπάλα και να κάνει αναπνοές και Νamaste! Όλα είναι σχετικά λοιπόν. Το επιτρέπεται και το απαγορεύεται είναι ανάλογα με το τι μπορεί να κάνει η κάθε γυναίκα και φυσικά μετά την άδεια του γυναικολόγου της. Γενικά μιλώντας επιτρέπονται πολλές ασκήσεις και διαφορετικές μέθοδοι. Δεν είναι μόνο η Yoga και το νερό.

Ασκησιολόγια στυλ σουηδικής γυμναστικής με ελαφρύ εξοπλισμό όπως λάστιχα, ραβδάκια, στεφανάκια, βαράκια ενός κιλού, μπάλες μεγάλες και μικρές σε συνδυασμό με ήπιες ασκήσεις χεριών ποδιών και γενικότερα πλάτης χωρίς να επιβαρύνουμε κοιλιακούς και ραχιαίους είναι ένα πολύ πλούσιο ασκησιολόγιο.

Μία άλλη κατηγορία είναι οι ασκήσεις στην μπάρα μπαλέτου, οι χορευτικές κινήσεις από όρθια θέση, οι διατατικές και γενικά οι κινήσεις που δίνουν ευλυγισία ευκαμψία στο επιβαρυμένο σώμα μίας εγκύου.

Αερόβια άσκηση σε φυσικά χαμηλούς καρδιακούς παλμούς που δεν θα υπερβαίνει τα 15λεπτά για αρχή και maximum 30λεπτα. Για γυναίκες 40 ετών= 125-140 παλμοί το λεπτό Σε γενικές γραμμές Θα πρέπει κατά την διάρκεια της άσκησης να μπορεί να μιλάει χωρίς να «κόβεται» η αναπνοή της. Και φυσικά καθώς μεγαλώνει η κοιλίτσα… μικραίνει η αντοχή και η διάρκεια του αερόβιου τμήματος της προπόνησης μίας μέλλουσας μαμάς.

Πολύ αποτελεσματική και ευχάριστη άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Pilates Equipment. Πάρα πολύ ωφέλιμη για την μυική ενδυνάμωση της εγκύου, λόγω των αντιστάσεων με τα ελατήρια που έχουν τα μηχανήματα pilates αλλά και πολύ ασφαλή προπόνηση για μία έγκυο που πρέπει να μάθει πως να κάθεται πως να στηρίζεται, πως να στέκεται σωστά και πως με τη συγκέντρωση και την αναπνοή της επικεντρώνεται στο στόχο της. Η γυμναστική Pilates σε μηχανήματα reformer chair cadillac, είναι ιδανική για μία έγκυο για την ενδυνάμωση των αρθρώσεων της, την ορθοσωμία της, την ευλυγισία της και την σωστή στάση της. Οι περισσότερες μωρομάνες έχουν προβλήματα στους καρπούς, και ταλαιπωρούνται με τενοντίτιδες λόγω γυναικείας αδυναμίας σε συνδυασμό και με την επιβάρυνση ενός μωρού 3 εώς …6 κιλά καθημερινά στην αγκαλιά τους. Επιβάλλεται λοιπόν μυική ενδυνάμωση πριν τον τοκετό. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει γκρουπ Pilates Equipment μία έγκυος παρά μόνο σε προσωπικό επίπεδο ή ειδικό γκρουπ για εγκύους.

Φυσικά η Yoga είναι τέλεια μέθοδος και δεν θα το παραλείψω. Άλλωστε από εκεί ξεκίνησα και το πρώτο μου παιδί. Σε χαλαρώνει, σε διατείνει, σε ταξιδεύει μαζί με το μωρό σου σε μέρη που μόνο με την ενέργεια και την συγκέντρωση μπορείς να απολαύσεις και σε προετοιμάζει με αναπνοές και ασκήσεις χαλάρωσης για ένα πιο “ανώδυνο τοκετό”.

Σε όλα τα παραπάνω εννοείται ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η συγκατάθεση του γιατρού είναι το πιο βασικό από όλα. Διότι ακόμη και μία πολύ fit μέλλουσα μαμά μπορεί να κρατηθεί μακριά από την άσκηση γιατί το μωρό της έχει άλλη άποψη είτε από την αρχή, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης…!

Γενικότερα οι ασκήσεις πρηνής κατάκλισης (μπρούμυτα) δεν επιτρέπονται, οι ύπτιας κατάκλισης (ανάσκελα) ναι στην αρχή αλλά προς το τρίτο τρίμηνο τις ελαχιστοποιούμε λόγω του βάρους της κοιλιάς προς την κεντρική αρτηρία, της πίεσης του στομάχου που προκαλούν της αίσθηση λιποθυμίας. Επίσης οι ισομετρικές ασκήσεις αλλά και το κράτημα της αναπνοής (ujjayi) στη Yoga δεν είναι επιτρεπτή μέθοδος διότι επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση.

2. Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όταν είσαι έγκυος βέβαια πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο. Από το πως κατεβαίνουμε μία σκάλα, από το πως σηκώνουμε τσάντες και πόσες σηκώνουμε, από το πως κοιμόμαστε μέχρι το πως και πόσο δουλεύουμε..! Οι κίνδυνοι που δεν χρειάζεται να αναφέρω μπορεί να συντρέξουν είτε γυμνάζεσαι είτε όχι. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό δεν πρέπει λοιπόν, ούτε να μας τρομάζει και να απέχουμε από την γυμναστική που μας κάνει καλό και σε μας και στο μωρό μας, αλλά ούτε και να μην δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στην εκτέλεση των ασκήσεων και στα μηνύματα που στέλνει ο οργανισμός μας. Όταν η επικοινωνία και εξέταση από τον γιατρό σου επιτρέπει την εκγύμναση αλλά και ο δάσκαλος είναι καταρτισμένος για να μπορεί να αναλάβει μία έγκυο ή και ολόκληρο τμήμα με διαφορετικό τρίμηνο ή κάθε μία, τότε άφοβα “επιβάλλεται” να κάνεις γυμναστική. Η συζήτηση κάθε ενόχλησης θα πρέπει να ενθαρρύνεται σαφώς και να αποφεύγεται οτιδήποτε και οποιαδήποτε θέση, στάση, κίνηση μας είναι δυσάρεστη. Σταματάμε τη γυμναστική εάν παρουσιάζετε ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία, αιμορραγία, θολή όραση, δυσκολία στο περπάτημα, συστολές της μήτρας ή ασυνήθιστη ακινησία του εμβρύου.

Και όπως πάντα υποστηρίζω στις τάξεις μου: “Aκούτε το σώμα σας πρώτα και μετά το γυμναστή!”

3. Εσύ γυμναζόσουν την περίοδο της εγκυμοσύνης;Τι πρόγραμμα έκανες;

Εγώ γυμνάζομαι από 5 χρονών. Είμαι 20 χρόνια στο χώρο του Fitness και γνωρίζω το σώμα μου πολύ καλά για να ξέρω που είναι το όριο του. Όταν έμεινα έγκυος στο 1ο μου παιδί, δεν το ήξερα στην αρχή, όπως οι περισσότερες. Άρα “χτυπιόμουν” στο γυμναστήριο έτσι και αλλιώς χωρίς να γνωρίζω. Δεν έχω σταματήσει ποτέ να κάνω το παραμικρό από ότι έκανα όταν δεν ήμουν. 4 εγκυμοσύνες φυσιολογικές, με Hatha Yoga, Antigravity Aerial, Pilates Equipment, Prenatal Yoga, κολύμπι, fitness και πολύ δουλειά! Μέχρι τελευταία στιγμή, εννοείται σε πιο χαμηλούς ρυθμούς και πάντα με προσοχή, τα αντράκια μου γυμνάζονταν διαλογίζονταν με αναπνοές και άκουγαν μουσικές Yoga και ακούσματα φύσης από την εμβρυακή τους ακόμη μορφή..! Δεν με σταμάτησε τίποτε και δεν είχα ποτέ καμία ενόχληση. Αυτό όμως δεν το συνιστώ σε κάποιον. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και το ρίσκο πολύ προσωπικό. Στα μαθήματα μου στο στούντιο με τις μέλλουσες μανούλες τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα, αρκετά εναλλακτικά και με χαρούμενες μουσικές επιλογές. Πολύ σημαντική και η ψυχολογία της εγκύου. Εκτός λοιπόν από το φλάουτο και τα νερά που τρέχουν σαν μουσική υπόκρουση, πολλές φορές μία Madonna και χορευτικό πρόγραμμα μας εξιτάρει και μας θυμίζει ότι δεν είμαστε άρρωστες, έγκυες είμαστε!

4. Μετά από τέσσερις εγκυμοσύνες πως καταφέρνεις και διατηρείς τόσο άψογη σιλουέτα;

Όπως προανέφερα, δεν σταμάτησα ποτέ τη γυμναστική. Η αλήθεια είναι πως εάν δεν είναι τρόπος ζωής δεν κάνεις τίποτε. Η άλλη αλήθεια είναι πως με 4 παιδιά και φουλ δουλειά και υποχρεώσεις, δεν έχεις και άλλη επιλογή από το να τρέχεις και να κρατιέσαι Fit θες δε θες! Αυτό που με κρατάει σε φόρμα είναι το αγαπημένο μου Pilates Equipment που πλέον είναι αυτό που επιλέγω 1ο πανηγυρικά ανάμεσα σε ότι έχω κάνει έως τώρα και 2ο το Vidi Bounce (τραμπολίνο με αντιστάσεις) που είναι το “άλλο μου παιδί” που έχουμε εφεύρει και κατοχυρώσει στον ΟΒΙ με τον συνεργάτη μου, το οποίο με έχει εκτοξεύσει ενεργειακά και σωματικά. Η διατροφή παίζει πάντα ρόλο και μόνο συνδυαστικά λειτουργεί με τη γυμναστική. Και πάνω από όλα: Καλή ψυχολογία! Πάντα θετική διάθεση για δημιουργία και αγάπη προς όλους!

5. Έκανες και στις τέσσερις το ίδιο πρόγραμμα, ή η κάθε εγκυμοσύνη ήταν διαφορετική όπως και η διάθεσή σου;

Έκανα ότι μου παρουσιαζότανε στη δουλειά μου. Αερόβια προγράμματα, αντιστάσεις, Pilates, Yoga κλπ. Όλες οι εγκυμοσύνες ήταν διαφορετικές αλλά καμία δύσκολη. Όλες απολαυστικές όπως και οι θηλασμοί αργότερα. Ενθαρρύνω τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό σαν ότι πιο αγνό, όμορφο φυσικό για μία μητέρα και το μωρό της..!

6. Είσαι μια έμπειρη”αθλητική” μαμά τι συμβουλές δίνεις στις εγκυμονούσες που προπονείς;

Η συμβουλή μου είναι μία: Απολαύστε το!!! Μην το βάζετε κάτω. Οι εγκυμοσύνη είναι ευλογία! Κινηθείτε με όποιον τρόπο μπορείτε και σας ευχαριστεί περισσότερο, για να δώσετε σε εσάς και στο μωρό σας τον καλύτερο εαυτό σας, πριν, κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και κατά την ανάρρωση και επαναφορά του σώματος σας!

7.Μέχρι ποιό μήνα πρέπει να γυμνάζεται η έγκυος;

Εάν υπάρχει η συγκατάθεση του γιατρού και η μανούλα αισθάνεται καλά με το σώμα της και το μωρό της, ακόμη και μέχρι τον τελευταίο μήνα και την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν ασκησούλες και αναπνοές που όχι μόνο μπορεί να κάνει αλλά και να τη βοηθήσουν για τον τοκετό.

Δείτε τις φωτογραφίες από το μάθημα, αλλά και άλλα θέματα εδώ