REAL LIFE TRUE STORIES

Το διαδίκτυο κλείνει τα 30 και αυτή είναι η ιστορία του


The Jennettes

11 Αυγούστου 2021

WWW
Σήμερα για τους περισσότερους ένας κόσμος χωρίς internet μοιάζει τουλάχιστον ανυπόφορος. Το 2021 δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, ερωτευόμαστε μέσα από το διαδίκτυο. Πως να φανταστούμε λοιπόν, έναν κόσμο χωρίς αυτό; Κι όμως το αγαπημένο WWW κλείνει μόλις τα 30. 

Σήμερα για τους περισσότερους ένας κόσμος χωρίς internet μοιάζει τουλάχιστον ανυπόφορος. Το 2021 δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε, ερωτευόμαστε μέσα από το διαδίκτυο. Πώς να φανταστούμε λοιπόν, έναν κόσμο χωρίς αυτό; Κι όμως το αγαπημένο WWW κλείνει φέτος μόλις 30 χρόνια ύπαρξης. 

Το 1989 ο Tim Berners-Lee είχε την ιδέα για τη δημιουργία μιας ενοποιητικής δομής για τη σύνδεση πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών. Την ονόμασε, «Διαχείριση πληροφοριών: μια πρόταση» για να την αποκαλέσει τελικά, λίγο αργότερα, World Wide Web

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ακουγόταν για πρώτη φορά στους επιστημονικούς κύκλους. Ο Vannevar Bush το 1945, σκέφτηκε το «Memex: A desk», το οποίο θα επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν μικροφίλμ για να εμφανίζουν έγγραφα από μια βιβλιοθήκη, μέσω μονοπατιών συνδεδεμένων σελίδων. Σας ακούγεται οικείο; Θα έπρεπε.

Στη δεκαετία του 1960 άλλοι ερευνητές, όπως ο Ted Nelson και ο Douglas Engelbart, θα ανέπτυσσαν περισσότερο αυτήν την ιδέα. Όμως, τον Αύγουστο του 1991, ο Berners-Lee θα μετατρέψει αυτή τη θεωρία σε ένα λειτουργικό σύστημα, τον Παγκόσμιο Ιστό, το γνωστό WWW και ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.

jenny.gr

Το 1989, το διαδίκτυο χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό από ερευνητές, ακαδημαϊκούς και τον στρατό. Μέχρι το 1993 όμως, ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει το Διαδίκτυο που γνωρίζουμε σήμερα. Δύο εξελίξεις οδήγησαν στο να συμβεί αυτό: Ο ιστός και το πολύ πιο σκοτεινό Commercial Internet Exchange (CIX). 

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, το διαδίκτυο εξελίχθηκε από το στρατιωτικό ARPANet σε δημόσιο δίκτυο για τον στρατό, τους επιστήμονες, τους ερευνητές και τους ακαδημαϊκούς. Ήταν διαθέσιμο ακόμα και σε κάποια σχολεία ή επιχειρήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό. Ταυτόχρονα, άρχισε να υπάρχει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τη χρήση του διαδικτύου για κάτι περισσότερο από έρευνα. Το Usenet, ένα πρωτόγονο κοινωνικό δίκτυο πολλών ομάδων συζήτησης, άνοιξε την όρεξη των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση και επιχειρηματική δραστηριότητα στο internet.

jenny.gr

H πρώτη ιστοσελίδα μπορεί να μην ήταν τόσο εντυπωσιακή ή συναρπαστική όσο μερικοί από τους σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια ιστότοπους που υπάρχουν σήμερα και μοιάζει λογικό και επόμενο να ήταν μία ιστοσελίδα με οδηγίες για τον τρόπο χρήσης του Παγκόσμιου Ιστού. Σε αυτήν όμως, οι άνθρωποι μπορούσαν να μάθουν πώς να δημιουργούν ιστοσελίδες αλλά και πώς λειτουργεί το hypertext, δηλαδή κωδικοποιημένες λέξεις ή φράσεις που συνδέονται με το περιεχόμενο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρώτος ιστότοπος χάθηκε στην πορεία των χρόνων. Ενθουσιασμένοι από την πρόοδο και ανίκανοι εκείνη τη στιγμή να κατανοήσουν το πραγματικό εύρος των ικανοτήτων του ιστού, οι επιστήμονες υπολογιστών δεν αρχειοθέτησαν πολλούς από τους πρώτους ιστότοπους. Ένα έργο για την αποκατάσταση της πρώτης ιστοσελίδας στον κόσμο ξεκίνησε το 2013 από το CERN. Σήμερα, η πρώτη ιστοσελίδα έχει αποκατασταθεί και μάλιστα διατηρεί και το αρχικό URL της. 

jenny.gr

Ο Berners-Lee δημιούργησε τον ιστό για τον ίδιο λόγο που πολλοί από εμάς επισκέπτονται ιστοσελίδες σήμερα: για να κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Για εκείνον, το πρόβλημα που θα επίλυε είχε να κάνει με τους υπολογιστές, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να μοιραστούν πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών συσκευών.

Τώρα, ακούμε Intenret και σκεφτόμαστε το Facebook, το Twitter, τις αστείες φωτογραφίες με γάτες, τα memes, το Netflix και το World of Warcraft. Αλλά χωρίς την τεχνολογία του ιστού από τον Berners-Lee και την εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου από τη CIX, τίποτα από αυτά δεν θα υπήρχε.

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Getty images

Δείτε ακόμη: 15 γάτες που έσπασαν το internet 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr