Τελικά, χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας;

The Jennettes
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Το πιο πιθανό είναι πως έχετε ακούσει ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του. Πολλοί είναι οι επιστήμονες που έχουν προσπαθήσει με έρευνες να καταρρίψουν αυτή τη θέση αλλά όπως, φαίνεται ο μύθος του 10% κρατάει ανυποχώρητη στάση απέναντι στην αλήθεια. 

Δεν είναι σαφές το πότε και πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτή η θέση αλλά πολλοί ερευνητές καταλήγουν ότι οι ρίζες της μάλλον χρονολογούνται πίσω στο 1936 όταν δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας από τον Αμερικανό συγγραφέα και λέκτορα, Dale Carnegie, το οποίο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, με τίτλο: «Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τον κόσμο». Όπως φαίνεται, ο Carnegie όταν αναφέρθηκε στο 10% του ανθρώπινου εγκεφάλου, επηρέασε όχι μόνο το κοινό, αλλά και τον Αμερικανό ψυχολόγο, William James, ο οποίος το 1907 εμπνέεται και γράφει στο περιοδικό Science: «Είμαστε ζωντανοί μόνο κατά 50% αφού χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος των φυσικών και ψυχικών μας πόρων».

Υπάρχει επίσης μια πεποίθηση μεταξύ των επιστημόνων ότι οι νευρώνες αποτελούν περίπου το 10% των κυττάρων του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να συνέβαλε στον μύθο του 10%. Ο μύθος από τότε μέχρι σήμερα, επαναλήφθηκε αρκετές φορές σε άρθρα, ταινίες, εκπομπές μέχρι που κατέληξε να γίνει μια «αβάσιμη αλήθεια».

Σύμφωνα με τον νευρολόγο Barry Gordon στο Scientific American, το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας είναι σχεδόν πάντα ενεργό. Ο μύθος του 10% καταρρίπτεται και από μελέτη που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Frontiers in Human Neuroscience. Μια κοινή τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, που ονομάζεται λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (η γνωστή μαγνητική τομογραφία – fMRI), μπορεί να μετρήσει τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ενώ ένα άτομο εκτελεί διαφορετικά καθήκοντα.

Χρησιμοποιώντας αυτήν και παρόμοιες μεθόδους, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου μας είναι ενεργό κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, ακόμα και όταν ένα άτομο εκτελεί μια πολύ απλή ενέργεια. Το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου είναι ενεργό, ακόμα και όταν ένα άτομο ξεκουράζεται ή κοιμάται. Το ποσοστό του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται ανά πάσα στιγμή, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται επίσης από το τι κάνει ή σκέφτεται εκείνη την στιγμή.

Άρα, την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε, ας επιχειρήσουμε να ενεργοποιήσουμε περισσότερες λειτουργίες του για να ανακαλύψουμε μόνοι μας την αλήθεια. 

Δείτε ακόμη: 12 βιωματικά πορτρέτα από μια γυναίκα με αγχώδεις διαταραχές