REAL LIFE TRUE STORIES

Sex with Cancer: Δύο πρώην καρκινοπαθείς άνοιξαν το πρώτο sex shop για άτομα με καρκίνο και είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Οκτωβρίου 2021

Sex with Cancer: Δύο πρώην καρκινοπαθείς άνοιξαν το πρώτο sex shop για άτομα με καρκίνο και είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε

O Bryan Lobel και η Joon – Lyn Goh είναι καλλιτέχνες. Ήταν, επίσης, καρκινοπαθείς. Έκαναν τη θεραπεία τους, προσπάθησαν σωματικά και ψυχικά να ξεπεράσουν την ασθένεια και τα κατάφεραν. Πριν από τέσσερις μέρες λοιπόν, αποφάσισαν να φέρουν στη συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή. Και το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο: Άνοιξαν το δικό τους, ειδικό sex shop.

Με όνομα Sex with Cancer, το συγκεκριμένο online κατάστημα παρέχει sex toys, πληροφορίες και τέχνη που δημιουργήθηκαν με γνώμονα πρώην και νυν ασθενείς.

«Ο καρκίνος και οι θεραπείες του, έχουν συνήθως σοβαρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ανθρώπου – άμεσα ή έμμεσα», εξήγησαν στο Dazed. Κι όχι απλώς επειδή μία χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση όγκων αλλάζει το σώμα, αλλά επειδή η ραδιοθεραπεία και η χημειοθεραπεία έχουν μία σειρά παρενεργειών – από στυτική δυσλειτουργία και κολπική ξηρότητα, μέχρι εξάντληση και αυξομειώσεις βάρους.

Προκειμένου να βοηθήσουν τον κόσμο να διαχειριστεί τα παραπάνω ζητήματα και να φέρει στο φως αυτά για τα οποία λίγοι είναι έτοιμοι να μιλήσουν, συνεργάζονται με μία ομάδα ειδικών γιατρών, νοσηλευτών και ακτιβιστών, ψυχολόγων και ειδικών στα σεξουαλικά βοηθήματα. 

«Όταν έγινε η δική μου διάγνωση, στις αρχές του 2018, στράφηκα στον φίλο μου και πρώην καρκινοπαθή, τον Brian», είπε η Joon – Lynn Goh. Εκείνος ήδη ήταν ακτιβιστής από το 2003 και προσπαθούσε να ενημερώσει όσο περισσότερους μπορούσε, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις όταν ήταν μόλις 20 χρονών.

«Μία μέρα, ο Brian έριξε την ιδέα που χτιζόταν για καιρό – τι θα γινόταν αν οι καρκινοπαθείς είχαν ένα δικό τους sex shop; Από εκείνη την ώρα, η ερώτηση αυτή ήταν το μόνο που με βοήθησε τόσο στη θεραπεία μου, η οποία κράτησε έναν χρόνο, ενώ μας κράτησε απασχολημένους για τέσσερα χρόνια μέχρι να την υλοποιήσουμε», συνέχισε η Joon – Lynn.

«Ο κόσμος είναι απαράδεκτος στο να μιλά για τον καρκίνο – σχεδόν εξίσου κακός με το να μιλά για σεξ», είπε ο Brian με τη σειρά του. «Οπότε η ιδέα ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου θα μπορούσαμε να μη μιλάμε ή να μιλάμε σωστά για το σεξ, τον καρκίνο και τη συνύπαρξή τους, και να τον γεμίσουμε με επιλογές, πιθανότητες, έμπνευση».

Πλάι στα βοηθήματα, θα βρούμε και έργα τέχνης. Μαζί τους, μία online performance που δημιούργησε ο Brian, με στόχο να μας βοηθήσει να αγγίξουμε τα δύσκολα θέματα.

«Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την έννοια του καταστήματος», είπε ο Brian. «Έχεις ένα πρόβλημα, πας στο κατάστημα για να το αντιμετωπίσεις. Παρότι δεν είμαστε φαν του καπιταλισμού, καταλαβαίνουμε τη λογική αυτή. Αλλά βλέπουμε πως δεν υπάρχουν προϊόντα με λύσεις για όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τον καρκίνο ή/και το σεξ».

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τη στυτική δυσλειτουργία ή την ξηρότητα του κόλπου, αλλά και τις σχέσεις, τα πραγματικά συναισθήματα για το σώμα, τον θρήνο και λοιπά. Και κανένα προϊόν στον κόσμο, καμία θεραπεία ή συζήτηση δεν μπορεί να τα αγγίξει».

Με σύνθημα «Η ενημέρωση δίνει αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση είναι σέξι», δημιουργείται μία ευρύτερη κοινότητα στην οποία καθένας μπορεί να βρει τη θέση του. Για να μην ντραπεί κανείς να μιλήσει για το σεξ, αλλά και την ανάγκη του να το απολαύσει ανεξάρτητα από τον καρκίνο.

πηγή φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

jenny.gr