REAL LIFE WHO

Αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις έστω και μία φορά στη ζωή σου


Εύα Κονδύλη

16 Αυγούστου 2021

Αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις έστω και μία φορά στη ζωή σου
Ποιο είναι το βιβλίο που διαβάσατε και σας άλλαξε τη ζωή; Ένα που μπορείτε να ανατρέχετε συνέχεια και να ξεφυλλίζετε τις σελίδες του ξανά και ξανά; 

Ποιο είναι το βιβλίο που διαβάσατε και σας άλλαξε τη ζωή; Ένα που μπορείτε να ανατρέχετε συνέχεια και να ξεφυλλίζετε τις σελίδες του ξανά και ξανά; 

Αυτό είναι κάτι αρκετά προσωπικό για τον καθένα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που αγγίζουν την πλειοψηφία των ανθρώπων που τα διαβάζουν. Όταν λοιπόν εμφανίζεται στο δρόμο μας ένα διαχρονικό και πολύτιμο βιβλίο που άλλαξε πολλές ζωές μέσα στα χρόνια, καλό είναι να παίρνουμε στα σοβαρά τα λόγια του συγγραφέα.

Το «Meditations» («Τα εις εαυτόν» στην ελληνική μετάφραση) του Μάρκου Αυρήλιου είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον διαχρονικά βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ. Είναι μια «πυξίδα» ζωής.

Δεν το διαβάζεις μόνο μια φορά και το βάζεις στο ράφι. Το κρατάς κοντά για εύκολη πρόσβαση. Για να ανατρέχεις όταν συναντάς δυσκολίες ή σταυροδρόμια στη ζωή. Κάθε φορά που το διαβάζεις σου αποκαλύπτει και κάτι νέο, ξεκλειδώνοντας μέσα σου μία ακόμη οπτική απέναντι στα πράγματα που δεν είχες σκεφτεί.

Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180 και διάσημος Στωικός φιλόσοφος. Έγραψε το «Meditations» κατά τη διάρκεια της βασιλείας του - και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας πανώλης που σκότωσε περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους - ως πηγή ψυχολογικών συμβουλών για τον εαυτό του.

«Εφαρμόζει συχνά τη στωική φιλοσοφία στις προκλήσεις της αντιμετώπισης του πόνου, της ασθένειας, του άγχους και της απώλειας», γράφει ο Donald Robertson του Guardian.

jenny.gr

Το «Meditations» δεν προορίζονταν για δημοσίευση, γι' αυτό είναι τόσο προσωπικό και γνήσιο. Ο Μάρκος Αυρήλιος το χρησιμοποίησε ως οδηγό για να κατανοήσει και να ενθαρρύνει τον εαυτό του, για να κατανοήσει τον αβέβαιο και προκλητικό κόσμο γύρω του.

Αν επιλέξετε να το διαβάσετε, δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένων διανοούμενων, πολιτικών και επιχειρηματιών.

Η σοφία του Μάρκου Αυρήλιου μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις πολλές προκλήσεις της ζωής. Επικεντρώνεται κυρίως στη λογική, το νόημα της ζωής, την εργασία, τη θνητότητα, την αυτοπειθαρχία και τη βραχύτητα της ζωής.

Είμαστε όλοι εδώ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και το να γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που μας δίνεται, μπορεί να αλλάξει την τροχιά της ζωής μας.

Το «Meditations» είναι οι προσωπικές σημειώσεις ενός φιλοσόφου και ενός αυτοκράτορα που ενθαρρύνουν τον εαυτό του ώστε να μην τα παρατάει, να συνεχίζει μπροστά. Είναι βαθιά προσωπικό και πρακτικό. Για αυτό και έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα βιβλία φιλοσοφίας στην ιστορία του κόσμου.

Δείτε ακόμη: 15 φορές που άνθρωποι ξαφνιάστηκαν με τους θησαυρούς που βρήκαν σε μεταχειρισμένα βιβλία

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr