REAL LIFE WHO

Sacheen Littlefeather: Η Αμερικανίδα ιθαγενής ακτιβίστρια ήταν «απάτη», ισχυρίζονται τώρα οι αδερφές της


JTeam

23 Οκτωβρίου 2022

Sacheen Littlefeather: Η Αμερικανίδα ιθαγενής ακτιβίστρια ήταν «απάτη», ισχυρίζονται τώρα οι αδερφές της
«Είναι ντροπή για την κληρονομιά των ανθρώπων της φυλής. Και είναι απλώς προσβλητικό για τους γονείς μου»

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον θάνατο της Sacheen Littlefeather, της ακτιβίστριας που εμφανίστηκε αντί του Marlon Brando στα Βραβεία Όσκαρ του 1973, οι αδερφές της λένε ότι δεν είναι ιθαγενείς.

Η στήλη που ανατρέπει τα πάντα, δημοσιεύτηκε χθες στη San Francisco Chronicle και περιέχει αποσπάσματα από τις αδερφές της Littlefeather, Rosalind Cruz και Trudy Orlandi, οι οποίες αποκάλυψαν πως η ταυτότητα της ακτιβίστριας ως ιθαγενή Αμερικανίδα, είναι ένα «ψέμα».

«Είναι απάτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η Cruz ενώ η Orlandi προσθέτει: «Είναι ντροπή για την κληρονομιά των ανθρώπων της φυλής. Και είναι απλώς προσβλητικό για τους γονείς μου».

Η Littlefeather, η οποία πέθανε στα 75 της από καρκίνο του μαστού, διεκδίκησε για πρώτη φορά δημόσια την κληρονομιά των Απάτσι του White Mountain, μια φυλή στην Αριζόνα, τη δεκαετία του 1970.

Κανένας αξιωματούχος της φυλής ωστόσο, όπως αναφέρεται στη στήλη, δεν μπορούσε να βρει αρχεία για την ταυτότητα της Littlefeather ή των μελών της οικογένειάς της. Η ίδια τα επόμενα χρόνια δήλωσε επίσης ότι η καταγωγή της ήταν από τη φυλή Yaqui, που προέρχεται τόσο από την Αριζόνα και από την πολιτεία Sonora του Μεξικού.

Η κληρονομιά της Littlefeather φέρεται να εντοπίζεται σε περιοχές που αποτελούν τώρα μέρος του Μεξικού. Η Littlefeather γεννήθηκε στο Salinas, Ariz με το όνομα Maria Louise Cruz από τους Manuel Ybarra Cruz και Gertrude Barnitz. Για την ακρίβεια, δεν εξακριβώνεται η ιθαγενής της κληρονομιά καθώς δεν εντοπίζονται δεσμοί με ιθαγενή αμερικανικά έθνη στις ΗΠΑ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Orlandi στην Chronicle: «Είναι ψέμα. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που ήταν. Η οικογένειά του καταγόταν από το Μεξικό και ο μπαμπάς μου γεννήθηκε στο Oxnard».

Οι δύο αδερφές της ισχυρίζονται ότι έμαθαν για πρώτη φορά για τον θάνατο της Littlefeather από το internet και καμία τους δεν παραβρέθηκε στην κηδεία

Οι αδερφές της Littlefeather αμφισβήτησαν επίσης τους ισχυρισμούς της ακτιβίστριας για τους «ψυχικά ασθενείς» γονείς αλλά και για το φτωχό τους υπόβαθρο. Η Orlandi και η Cruz επιμένουν ότι η απόφασή τους να μιλήσουν κατά της αδερφής τους, της οποίας το ψευδώνυμό ήταν "Deb", προήλθε από την επιθυμία να αποκαταστήσουν τη φήμη των γονιών τους.

Η Cruz εξηγεί: «Ο πατέρας μου ήταν κωφός, έχασε την ακοή του στα 9 του από μηνιγγίτιδα. Γεννήθηκε σε συνθήκες φτώχειας. Ο πατέρας της Sacheen, George Cruz, ήταν αλκοολικός και βίαιος αλλά όλα αυτά ήταν μια δική της εκδοχή».

Μάλιστα, οι αδερφές της καταρρίπτουν την ιστορία της Littlefeather για το πώς απέκτησε το επώνυμό της. «Άφησε τόσα χρόνια να εννοείται ότι χόρευε μπροστά στον πατέρα μου, φορώντας πάντα ένα φτερό στα μαλλιά της. Αυτό είναι μέρος μιας ακόμη φαντασίας για το πώς ο πατέρας μου άρχισε να την αποκαλεί έτσι».

Όπως προσθέτει η Orlandi: «Η Sacheen δεν αποδεχόταν τον εαυτό της, όπως ήταν. Δεν ήθελε να είναι από το Μεξικό. Οπότε ήταν προτιμότερο να υποδύεται κάποια άλλη. Όλα τα κατασκεύαζε με τη φαντασία της. Ζούσε με τη φαντασία της, και με αυτή πέθανε».

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι αρκετοί ιθαγενείς Αμερικανοί συγγραφείς και ακτιβιστές έχουν καταγγείλει τη στήλη της Chronicle, λέγοντας ότι η συντάκτριά της, Jacqueline Keeler, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έναν πόλεμο εναντίον της Littlefeather, μεταξύ άλλων προσώπων που αποκαλεί "Pretendians".

Η Keeler και οι εκπρόσωποι της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δεν έχουν απαντήσει στα σχόλια. Το 1973 η Sacheen Littlefeather είχε γράψει ιστορία στα Όσκαρ, όταν ανέβηκε στην σκηνή εκ μέρους του Marlon Brando για να αρνηθεί το Όσκαρ που κέρδισε για τον Νονό. Η ίδια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, στο σπίτι της στο Novato της California, με τους αγαπημένους της στο πλευρό της, όπως είχε δηλώσει η βοηθός της στο Hollywood Reporter.