REAL LIFE WORKING GIRL

Τα 3 λάθη που μπορεί να κάνεις μετά από μια ξαφνική απόλυση


JTeam

14 Νοεμβρίου 2022

Τα 3 λάθη που μπορεί να κάνεις μετά από μια ξαφνική απόλυση
pexels
Κανείς δεν ψάχνει ένα άτομο με γνώσεις επιστήμονα που να μπορεί να τα κάνει όλα. Ο "special generalist" μπορεί να αγγίζει την τελειότητα αλλά δεν κάνει για καμία θέση αφού οι γνώσεις του είναι πολύ γενικές

Μπορεί να νιώθεις μια κάποια τύχη που δεν δουλεύεις για Twitter και Meta μετά από τις πρόσφατες ξαφνικές απολύσεις των εργαζομένων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να ψάχνεις για άλλη δουλειά αν πρόσφατα ανακοίνωσαν την απόλυσή σου.

Τα δυσάρεστα νέα μπορεί να μην σου ανακοινώθηκαν από τον Musk και τον Zuckerberg, αλλά το γεγονός ότι έχασες τη δουλειά σου ξαφνικά, σε κάνει σύμφωνα με τους ειδικούς να πέφτεις σε μια μεγάλη παγίδα που αποτελείται από τρία μεγάλα λάθη.

Λες ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα

Κανείς δεν ψάχνει ένα άτομο με γνώσεις επιστήμονα που να μπορεί να τα κάνει όλα. Ο "generalist" μπορεί να αγγίζει την τελειότητα αλλά δεν κάνει για καμία θέση αφού οι γνώσεις είναι πολύ γενικές. Δεν χρειάζεται να είσαι καλός σε όλα αλλά μόνο σε όσα καλείσαι να κάνεις στη νέα δουλειά. Καθώς λοιπόν ξεκινάς να κάνεις αιτήσεις, πρέπει να αναφέρεις πολύ συγκεκριμένα ποιες είναι οι δεξιότητές σου και όχι να αναφέρεις γενικά ενδιαφέροντα και ικανότητες στο CV σου. Είναι σημαντικό να εστιάζεις σε όσα πεδία έχεις εξαιρετικές ικανότητες χωρίς γενικεύσεις.

Δεν δείχνεις ξεκάθαρα ποιο θες να είναι το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα

Η κατεύθυνση που θες να ακολουθήσεις μετά τη δουλειά που μόλις έχασες, δεν είναι σαφής με αποτέλεσμα να μπερδεύεις τους μελλοντικούς σου εργοδότες. Ξεκαθάρισε μέσα σου τι είναι αυτό, με το οποίο θες να ασχοληθείς από εδώ και πέρα και γνωστοποίησε το στους πάντες για να τα καταφέρεις. Η ασάφεια δεν αποπροσανατολίζει μόνο τους άλλους αλλά και εσένα με αποτέλεσμα να καθυστερείς να βρεις την επόμενη δουλειά ή να βρίσκεις την πιο ακατάλληλη για σένα.

Πηγαίνεις σε όλες τις συνεντεύξεις

Αν δεν έχεις κανένα όριο και δεν επιλέγεις τις συνεντεύξεις που θα πας, τότε μάλλον θα μπερδευτείς πολύ περισσότερο. Όχι μόνο σπαταλάς τον χρόνο σου αλλά απομακρύνεσαι απο τον στόχο και τα κριτήρια της επιλογής σου. Επίλεξε μόνο τις θέσεις που είναι κοντά σε αυτό που ζητάς και δώσε εκεί τον καλύτερο σου εαυτό. Το να πηγαίνεις παντού, μόνο καλό δεν σου κάνει και μπορεί εύκολα να σε αποπροσανατολίσει από αυτό που θες πραγματικά.