image
JennyGr
ΣΤΙΛ

5 σπουδαίες προσωπικότητες της μόδας που έφυγαν από τη ζωή το 2021


Η μόδα αποχαιρετά 5 είδωλα
Μάρθα Κουμπάνη

31 Δεκεμβρίου 2021

Φέτος, η βιομηχανία της μόδας έχασε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές της αλλά και ταλέντα της νέας γενιάς με larger than life όραμα. Από πρωτοποριακούς σχεδιαστές όπως ο Virgil Abloh μέχρι θρυλικές προσωπικότητες όπως η Elsa Peretti, το 2021 έφυγαν από την ζωή πραγματικά είδωλα. Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε την χρονιά, θυμόμαστε τη ζωή και την κληρονομιά τους στη μόδα.

image

Σε μια από τις πιο συγκλονιστικές απώλειες του 2021, ο Creative Director της Louis Vuitton, Virgil Abloh, έφυγε στις 28 Νοεμβρίου σε ηλικία 41 ετών, μετά από διετή μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, γνωστό ως καρδιακό αγγειοσάρκωμα.

Ως ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής που διηύθυνε ένα κορυφαίο luxury label, ο Abloh θα μείνει στη μνήμη μας ως πρωτοπόρος στη βιομηχανία. Παράλληλα με την εκπληκτική του καριέρα στη μόδα τόσο στoν Louis Vuitton όσο και στο δικό του label, Off-White, ο γεννημένος στο Σικάγο σχεδιαστής εξερεύνησε τη μουσική, την ποπ κουλτούρα, το interior design και πολλούς ακόμη τομείς. Η τελευταία του συλλογή για τοn Louis Vuitton, με τίτλο Virgil was Here, παρουσιάστηκε δύο μέρες μετά τον θάνατό του, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Art Basel του Miami σε ένα κοινό γεμάτο με φίλους, την οικογένεια και τους θαυμαστές του Abloh.

Jenny.Gr

Ο σχεδιαστής μόδας Tom Ford ανακοίνωσε τον θάνατο του συζύγου του Richard Buckley τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 72 του χρόνια, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, απλώνοντας θλίψη στον κόσμο της μόδας. Στη μακρά καριέρα του, ο Richard Buckley έγινε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους μόδας, με άρθρα του να φιλοξενούνται στα περιοδικά New York Magazine, Vanity Fair, Women's Wear Daily. Το 1999 διορίστηκε Αρχισυντάκτης της Vogue Hommes μέχρι το 2005.

 

 

image

Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την επίσημη επιστροφή του στον κόσμο της μόδας, ο Alber Elbaz πέθανε στις 24 Απριλίου λόγω επιπλοκών από τον COVID-19. Ο θρυλικός Ισραηλινός σχεδιαστής κατείχε για 14 χρόνια τα ηνία του οίκου Lanvin, μέχρι την απροσδόκητη αποχώρησή του μετά από διαφορές με τη νέα διοίκηση. Μετά την αποχώρησή του το 2015, ο Elbaz εγκατέλειψε τη βιομηχανία της μόδας, για να επιστρέψει σε αυτήν το 2020, με το νέο του brand AZ Factory με την υποστήριξη της Richemont.

Μετά τον θάνατό του, 45 κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας συσπειρώθηκαν για ένα μοναδικό show-φόρο τιμής στη μνήμη του, με τίτλο «Love Brings Love».

 

Jenny.Gr

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο λιανικό εμπόριο του Λος Άντζελες ήταν ο Fred Segal. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε ήδη συγκεντρώσει μια λίστα πελατών που περιελάμβανε τον Bob Dylan, την Diana Ross, τους Beatles και άλλους. Το χαμηλόμεσο τζιν του και τα μπλουζάκια του με τα κομψά σχέδια ήταν η επιτομή του California cool σε μια εποχή που η έννοια του casual γινόταν όλο και πιο δημοφιλής.

Ο Segal συνέχισε να ανοίγει καταστήματα σε όλο τον κόσμο πριν από το θάνατό του, νωρίτερα φέτος στις 25 Φεβρουαρίου.

 

image

Η Elsa Peretti μετακόμισε από τη Φλωρεντία της Ιταλίας στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960, μια εποχή μεγάλων αλλαγών αλλά και αίγλης. Εκεί, γνώρισε τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Halston, ο οποίος την προσέλαβε ως μοντέλο αλλά και μούσα του.

Αργότερα πέρασε στον χώρο του σχεδιασμού κοσμημάτων, αφού ο Halston τη σύστησε στους φίλους του από το Tiffany & Co. Aυτή θα γινόταν η αφετηρία για μια καριέρα μισού αιώνα στον οίκο κοσμημάτων, η οποία περιελάμβανε την εμφύσηση της μοντέρνας αισθητικής της στο κλασικό στιλ του οίκου, δημιουργώντας μερικά από τα τα πιο εμβληματικά κομμάτια της εταιρείας.