ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Τα μεγάλα βήματα της μόδας το 2022


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

22 Δεκεμβρίου 2022

Τα μεγάλα βήματα της μόδας το 2022
splashnews.com
Τα «βήματα» της Μόδας το 2022 ήταν πολλά και σπουδαία! Αλλά ποιά ήταν τα σημαντικότερα;

Το 2022 ήταν η χρονιά όπου η βιομηχανία της μόδας ξαναζωντάνεψε μετά από δύο χρόνια χειμέριας νάρκης. Τα live shows επανήλθαν μετά την πανδημία, με brands όπως ο JW Anderson και η Coperni να μας χαρίζουν extra θεαματικά shows, τα οποία θύμισαν στους παρευρισκόμενους την δύναμη των Fashion Weeks. Άλλα brands ενώθηκαν σε αξιομνημόνευτες συνεργασίες και game-changing σχεδιαστές έκανα το ντεμπούτο τους στο τιμόνι νέων brands, ενώ άλλοι μας αποχαιρέτησαν με τις τελευταίες τους δημιουργίες και με ανακοινώσεις για νέα ξεκινήματα. Τέλος η Couture άλλαξε τα όρια στο menswear και στο genderless look και πάνω από όλα η Μόδα φέτος πέρασε καλά!

Ποια ήταν λοιπόν τα βήματα της Μόδας το 2022;

Live shows to die for

Οι συλλογές για το ss ’23 πραγματοποιήθηκαν με όλη τους τη δόξα, σε μια σεζόν που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τα «περασμένα μεγαλεία». Τις δυο προηγούμενες σεζόν που ακολούθησαν την πανδημία, τα fashion weeks της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Μιλάνου και του Παρισιού ήταν εντελώς άτονα και άψυχα, η αλήθεια να λέγεται. Η ss ‘23 πήρε το αίμα της πίσω!

Drama, drama, drama, δηλαδή drama σε αφθονία, με τους creative directors των οίκων να είναι έτοιμοι να μας «πουλήσουν» τις ιστορίες τους με μεγαλύτερη φαντασία από ποτέ. Ο φόρος τιμής στον εκλιπόντα Issey Miyake άγγιξε βαθιά το κοινό, η διαφορετική και έντονη ατμόσφαιρα στην Chopova Lowena φόρεσε χαμόγελα στα πρόσωπα των παρευρισκομένων, ο JW Anderson «μετέφερε» το κοινό σε μια οικεία στιγμή, η Simone Rocha -επιτέλους- έκανε το ντεπούτο της στο menswear, ο Balenciaga τσαλαβούτηξε στη λάσπη και ποιος μπορεί να ξεχάσει την Coperni!

Η πιο συγκλονιστική στιγμή μακράν ήταν στο show της Coperni, με την Bella Hadid να εμφανίζεται γυμνή και καλλιτέχνες να ψεκάζουν το κορμί της, ώστε στο τέλος να χτιστεί ένα λευκό φόρεμα. Αυτή η στιγμή θα μείνει στην ιστορία της Μόδας, όπως και το θρυλικό show του Alexander McQueen με τα ρομποτικά χέρια και το περιστρεφόμενο μοντέλο!

Ας κάνουμε και λίγο πλάκα!

Η Μόδα έχει μια τάση να παίρνει τον εαυτό της πολύ στα σοβαρά, πράγμα καθόλου παράξενο. Αλλά όπως ξαναείπαμε αυτή τη σεζόν όλα πήραν μια διαφορετική τροπή και έτσι αποφάσισε να «σπάσει» και λίγη πλάκα!

Αν πάρουμε παράδειγμα τα γάντια-προφυλακτικά στον Botter, τα πιξελιασμένα μπλουζάκια της Loewe, τις τούμπες στην πασαρέλα της Beate Karlsson και τα διδυμάκια της Gucci, η μόδα αυτή τη σεζόν αποφάσισε να μην την παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά και να αποφασίσουμε να περάσουμε απλά καλά μαζί της.

«Δυο-δυο, στην πασαρέλα δυο-δυο»


Το 2022 είδαμε μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες της Μόδας να συνεργάζονται. High-fashion οίκοι μόδας συνεργάζονται με streetwear brands, το sportswear γίνεται luxury και το avant-garde κάνει logos. Οι συνεργασίες ήταν πάρα πολλές, η αλήθεια είναι. Οι πιο σημαντικές και με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όμως ήταν η Fendace, το παιδί της Donatella Versace, της Silvia Venturini Fendi και της Kim Jones, η συνεργασία της Gucci με την adidas, η συνεργασία της Louis Vuitton με τη Nike και συνεργασία της Supreme με την Burberry. Τα προϊόντα τους ήταν ενδιαφέροντα και δημιούργησαν ένα ομαδικό και ευχάριστο κλίμα στον χώρο και μπράβο τους!

Αφίξεις-Αναχωρήσεις

Πολλές οι αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις το 2022. Σε κάποιους οίκους μόδας νέοι creative directors έκαναν το ντεμπούτο τους και σε άλλους οι παλιοί οραματιστές έλεγαν το τελευταίο τους αντίο. Από ότι φαίνεται μια νέα εποχή ξεκινά το 2023 για αρκετά brands.

Παρακολουθήσαμε την πρώτη συλλογή του Matthieu Blazy για τον οίκο μόδας Bottega Veneta, μετά την αποχώρηση του Daniel Lee τον περασμένο Νοέμβρη και είδαμε τον NIGO να παίρνει τα ηνία του Kenzo και να γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής του οίκου μετά τον ιδρυτή του Kenzo Takada. Επίσης νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στον χώρο, όπως ο Marco de Vincenzo για την Etro, ο Maximilian Davis για τον οίκο μόδας Ferragamo, ο Rhuigi Villaseñor που έκανε το ντεμπούτο του στην Bally και τέλος ο Filippo Grazioli έβγαλε την πρώτου συλλογή για την Missoni.

Όπως πολλοί σχεδιαστές ξεκίνησαν το ταξίδι τους σε νέα brands, έτσι αρκετοί άλλοι παρέδωσαν τη σκυτάλη. Μεταξύ τους ήταν ο Riccardo Tisci, που έφυγε από την Burberry, ο Alessandro Michele, που μας άφησε ενεούς με την απόφασή του να αποχωρήσει από τον οίκο μόδας Gucci ύστερα από 8 χρόνια και η Miuccia Prada με τον Patrizio Bertelli, που παραιτήθηκαν από CEOs του ιταλικού luxury fashion group.

Και ενώ όλοι ήταν στο πηγαινέλα, ένας είδε το οριστικό τέλος του ομώνυμου brand του μετά από 27 χρόνια και αυτός δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας Raf Simons.

Η Haute Couture φέρνει την αλλαγή

Τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της μόδας, η συζήτηση γύρω από τη διεύρυνση των ορίων μεταξύ των φύλων έχει αρχίσει να εξελίσσεται. Το 2022 μετακίνησε τα όρια λίγο πιο μακριά, ειδικά με τις Haute Couture συλλογές να μην επικεντρώνονται πλέον μόνο στο womenswear, αλλά να περιλαμβάνουν και κάποια menswear σύνολα ανάμεσα τους.

Με creative director τον John Galliano, το Fall 2022 couture show του Maison Margiela είχε μερικά από τα πιο gender-fluid σχέδια όχι μόνο αυτής της σεζόν, αλλά και όλης της σύγχρονης couture. Ένας ακόμα μεγάλος παίκτης για αυτή τη χρονιά ήταν η Fall 2022 couture συλλογή του Balenciaga, η οποία υπήρξε το πιο πολυσυζητημένο fashion show της χρονιάς. Ακόμα και η Fall 2022 couture συλλογή του Olivier Rousteing για τον Jean Paul Gaultier με τα δυστοπικά ανδρικά κοστούμια της, είχε επιρροές από από την ready-to-wear tattoo συλλογή του Gaultier to 1994.

Τα βήματα που έκανε η Μόδα το 2022 ήταν πολλά και από ότι φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε σε ένα ακόμα καλύτερο και πιο προοδευτικό 2023!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.

TAGS