ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Ο Pharrell Williams στη θέση του Virgil Abloh: Μια ανάλυση της επιλογής του Louis Vuitton


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

15 Φεβρουαρίου 2023

Ο Pharrell Williams στη θέση του Virgil Abloh: Μια ανάλυση της επιλογής του Louis Vuitton
Vanity Fair / DOUG INGLISH / TRUNK ARCHIVE
Με την πρώτη του συλλογή να παρουσιάζεται τον Ιούνιο του 2023, η ανυπομονησία έχει φτάσει στα ύψη

Ο Pharrell Williams, ο διάσημος μουσικός παραγωγός, τραγουδιστής και επιχειρηματίας ορίστηκε ως ο νέος creative director της ανδρικής συλλογής ενός από τα μεγαλύτερα luxury brands, της Louis Vuitton, παίρνοντας την θέση του αείμνηστου Virgil Abloh. Ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση του νέου CEO Pietro Beccari από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και CEO της Louis Vuitton την 1 Φεβρουαρίου.

Τα νέα ανακοινώθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου από την γαλλική εφημερίδα Le Figaro πριν ακόμα ο Pharrell και η Louis Vuitton «σκάσουν την βόμβα». Αν και το ότι ο Pharrell έσβησε όλες τις αναρτήσεις του από τον λογαριασμό του στο Instagram, κάτι προμήνυε.

Ο Pietro Beccari είπε στη δήλωσή του: «Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τον Pharrell πίσω στο σπίτι, μετά την συνεργασία μας το 2004 και το 2008 με την Louis Vuitton, ως τον νέο creative director της ανδρικής σειράς. Το δημιουργικό του όραμα πέραν της μόδας θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα την Louis Vuitton σε ένα νέο και πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο».

Ο Pharrell Williams έγινε ο πρώτος μόνιμος επικεφαλής της ανδρικής σειράς του οίκου, μετά τον θάνατο του Abloh το 2021. Ο τίτλος του Pharrell είναι creative director, ενώ του Abloh ήταν artistic director. Συνήθως αυτές οι διαφορές στους τίτλους είναι άνευ σημασίας στον κόσμο της μόδας, διότι απλώς υπογραμμίζουν το άτομο που είναι πρωτίστως υπεύθυνο για το αισθητικό όραμα του οίκου.

Η συγκεκριμένη θέση έμενε κενή μετά τον ξαφνικό θάνατο του οραματιστή, καλλιτέχνη Virgil Abloh -μεγάλα παπούτσια για να γεμίσει κάποιος- από τον Νοέμβριο του 2021. Αρκετοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ο Louis Vuitton θα ανέθετε αυτόν τον σπουδαίο ρόλο σε κάποιον ανερχόμενο σχεδιαστή όπως η Martine Rose, η Grace Wales Bonner ή ο Samuel Ross ή ακόμα και κάποιο εκτός χώρου εντελώς. Το Ιανουάριο ο οίκος συνεργάστηκε με τον Colm Dillane, ιδρυτή του brand KidSuper, για την φθινοπωρινή συλλογή του 2023. Ο Colm Dillane ήταν guest designer και ο Louis Vuitton είχε κάνει ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτή η συνεργασία είναι one-off. Βέβαια αν είχε παραμείνει ο Michael Burke στην θέση του CEO του οίκου, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Πίσω στον Pharrell Williams λοιπόν και στο συναρπαστικό βιογραφικό του με δύο υποψηφιότητες για Oscar, 13 Grammy Awards, πολλές συνεργασίες με luxury οίκους και όχι μόνο, δική του επιχείρηση, πολλά τραγούδια και παραγωγές. Αυτός ο καλλιτέχνης επηρέασε βαθιά τον Virgil Abloh, όπως είχε αναφέρει ο τελευταίος σε μια συνέντευξή του το 2020:

«Στα early 00’s το στερεότυπο ήταν ότι έπρεπε να είσαι είτε σε συμμορία, είτε αθλητής, είτε ράπερ. Και μετά ήρθε αυτός με μια διαφορετική προσέγγιση ως παραγωγός, καλλιτέχνης και προσωπικότητα. Αυτό κάπως με ανάγκασε να δω τον εαυτό μου. Ήταν ένα καινούργιο στερεότυπο και ήρθε με νέο ήχο. Η ελευθερία που αντανακλάται στην δουλειά μου παίρνει τα ίδια ρίσκα»

Οι δύο τους ήταν φίλοι και αναμένεται ο Williams να συνεχίσει αυτό που άφησε ο Abloh, αλλά και να φέρει κάτι από νέο, ως διεθνές style icon γνωστό για την περιπετειώδη και gender-fluid προσέγγισή του στη Μόδα, με λατρεία στα έντονα χρώματα και τα κοσμήματα. Εκτός από την πρόσφατη συνεργασία του με τον Louis Vuitton, επιβλέπει τα δικά του brands, το Billionaire Boy's Club και το ICE CREAM, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία από συνεργασίες με μεγάλους οίκους και brands. Το 2019 είχε σχεδιάσει μια συλλογή για τη Chanel και έγινε ο πρώτος άνδρας fashion ambassador του οίκου. Επίσης το 2017 συνεργάστηκε πάλι με τη Chanel για ένα sneaker το οποίο είχε μια λίστα αναμονής 120.000 ατόμων για 500 ζευγάρια. Η συνεργασία με τον οίκο έχει πλέον λήξει, αλλά ο Pharrell έχει ήδη νέες, όπως η συλλογή με την Tiffany & Co, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο με τον Louis Vuitton, για ένα ζευγάρι αμυγδαλωτών γυαλιών ηλίου, που τα φοράει και ο ίδιος παντού.

Ο Pharrell τέλος έχει σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και εχέγγυα όμως, όπως το ότι εργάστηκε ως creative director της Bionic Yarn, μιας εταιρείας που παράγει υφάσματα, πολυμερή και άλλα υλικά από πλαστικό άλλα ανακυκλώσιμα απόβλητα, που έχουν βρεθεί στις θάλασσες. Ο Louis Vuitton έχει κάποιους περιβαλλοντικούς στόχους μέχρι το 2025, όπως το ότι το ένα τρίτο από τα προϊόντα της πρέπει να ανήκει σε μια διαδικασία οικολογικού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει αξιολόγηση του κύκλου ζωής τους. Επίσης μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατά 55%.

Αν διαβάσουμε τα παραπάνω και γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τον οίκο και την μαμά εταιρεία, φυσικά και μπορούμε να αναπτύξουμε μια άποψη. Η προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι ο οίκος δε θα τοποθετούσε γυναίκα στη θέση του Abloh, όπως επίσης δεν θα διακινδύνευε με έναν ανερχόμενο σχεδιαστή την κληρονομιά που άφησε αυτός ο θρύλος. Προφανώς και ο Pharrell, ως φίλος του, θεωρείται στα μάτια του κόσμου ως συνεχιστής του οράματος του Virgil Abloh και όχι μόνο επειδή ήταν φίλος του, αλλά και επειδή έρχονται από το ίδιο background: αυτοδίδακτοι και πολυπράγμονες. Σίγουρα η εικόνα του Pharrell Williams ταιριάζει στην εικόνα που είχε ο Virgil Abloh και αυτό ακριβώς αναζητά ο Louis Vuitton. Επίσης το buzz γύρω από την τοποθέτηση του Pharrell σε αυτή τη θέση και η ανυπομονησία για την πρώτη του συλλογή είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα από ότι θα ήταν αν στη θέση του creative director τοποθετούνταν ένας ανερχόμενος -και άσημος- σχεδιαστής. Ίσως σε ένα με δύο χρόνια από τώρα, αφού ο οίκος ξαναγίνει mainstream, να δούμε μια αλλάγη στο τοπίο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.