Hautes Grecians 2023: Το tribute στον Σύλλογο Ελλήνων Σχεδιαστών και η ωδή στον μύθο της Περσεφόνης
Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
8 Ιουνίου 2023
Το φιλανθρωπικό fashion event Hautes Grecians πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά με μεγάλη επιτυχία στην Ελευσίνα, στο Παλαιό Ελαιουργείο. Ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής της Ελλάδας τίμησε για ακόμα μια χρονιά τους δημιουργούς και την τέχνη της μόδας σε ένα μοναδικό event.
Το διαρκώς εξελισσόμενο όραμα του Hautes Grecians και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 αφηγήθηκαν μια ιστορία αναγέννησης. Στην κυκλική πασαρέλα στο αμφιθέατρο με σκηνικό το Παλαιό Ελαιουργείο, 3 καταξιωμένοι Έλληνες σχεδιαστές, ο Δημήτρης Πέτρου, η Ελένη Καββάδα και ο Σωτήρης Πέτρου, μαζί με τον νεοσύστατο Σύλλογο Ελλήνων Σχεδιαστών «έδειξαν» το όραμά τους, μπροστά σε ένα κοινό που τους καταχειροκρότησε.
Το tribute του Hautes Grecians στο Σύλλογο Ελλήνων Σχεδιαστών ήταν μια ομαδική παρουσίαση και πασαρέλα με ασπρόμαυρες δημιουργίες, όλες εμπνευσμένες από τον μύθο της Περσεφόνης, τη ζωή και τον θάνατο, την αναγέννηση. Οι δημιουργοί παρουσίασαν κομμάτια κατασκευασμένα με πολλή αγάπη μόνο για τη μεγάλη αυτή γιορτή της υψηλής ραπτικής. Ο Angelos Bratis, o Yorgos Eleftheriades, ο οίκος Maison Faliakos, η Chara Lebessi, η Liana Camba, ο οίκος Parthenis, ο οίκος Kathy Heyndels, ο Dimitris Dassios, ο Dimitris Petrou, η Ioanna Kourbela, ο Konstantinos Tsigaros, ο Sotiris Georgiou, ο Makis Tselios, η Denise Eleftheriou και ο Vassilis Emmanuel Zoulias δημιούργησαν για το Hautes Grecians ένα μοναδικό ρούχο, ενδεικτικό του στιλ και της αισθητικής του καθενός. Όπως είναι φυσικό τα looks ήταν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά συμπλήρωναν το ένα το άλλο τόσο αρμονικά, όσο μια συμφωνική ορχήστρα με πνευστά, κρουστά και έγχορδα, που αλληλοσυμπληρώνονται και ακούγονται σαν ένα.
Πρώτος παρουσίασε το ρούχο του ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Angelos Bratis. Γεννημένος στην Αθήνα, ο Άγγελος Μπράτης μεγάλωσε στο ατελιέ της μητέρας του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα. Τελείωσε τη Σχολή Βελουδάκη στην Αθήνα και το Arnhem Fashion Institute στο Άμστερνταμ, του οποίου υπήρξε υπότροφος. Οι ανάλαφρες σιλουέτες και τα χαρακτηριστικά ντραπέ του συνέθεσαν μια νέα μορφή κομψής απλότητας. Λατρεύει τα bias cuts και τη bauhaus αισθητική.
Ο Yorgos Eleftheriades ακολούθησε στην πασαρέλα. Η ξεχωριστή ικανότητά του είναι να δημιουργεί ρούχα με ιδιαίτερο διανοητικό υπόβαθρο, ενώ η αυθεντικότητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής του έκφρασης. Ο δυναμισμός και η ρευστότητα στην τέλεια ισορροπία.
Ο οίκος Maison Faliakos πήρε τη σκυτάλη. Με ιστορία 40 χρόνων στη μόδα και με τον Χρήστο Πετρίδη ως Chief Creative Officer και τον Βενέδικτο Αντύπα ως Creative Director χτίζουν μαζί μια νέα ταυτότητα για τον οίκο Faliakos, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια κληρονομιά και ιστορία του. Μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, υπηρετώντας τις ανάγκες αληθινών γυναικών, ενθαρρύνοντάς τες να αγκαλιάσουν τις ατέλειές τους με την κομψότητα της λιτής κλασικής ραπτικής, ο οίκος Maison Faliakos υπηρετεί την εξέλιξη της δεξιοτεχνίας στη ραπτική, αναδεικνύοντάς την, μέσω της μαγείας και της απαράμιλλης ομορφιάς της υψηλής ραπτικής και των τεχνικών της.
Η σχεδιάστρια μόδας Chara Lebessi έρχεται στη συνέχεια. Η Χαρά Λεμπέση αρχικά σπουδάζει Information Technology, όμως η αγάπη της για τη μόδα την κάνει να επιστρέψει στα θρανία, για να σπουδάσει Fashion Design στην Αθήνα. Η συμμετοχή της στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νυφικής Δημιουργίας, τον Μάρτιο του 2001, της χαρίζει το πρώτο βραβείο και την ενθαρρύνει να συνεχίσει τις σπουδές της στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins. Με πολλές διακρίσεις και συνεργασίες στο ενεργητικό της, οι δημιουργίες της σχεδιάστριας είναι ένα θαύμα του μουλάζ.
Μετά η Liana Camba παρουσίασε την δημιουργία της. Η σχεδιάστρια από το 1987 δημιουργεί ευέλικτα, ιδιαίτερα κομμάτια. Η γυναίκα στην οποία απευθύνεται είναι ένας συνδυασμός ευφυΐας, κομψότητας και glamour. Εμπνευσμένα από τις σύγχρονες γυναίκες και τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται να ανταποκριθούν, τα σχέδιά της στοχεύουν στην εξύμνηση του γυναικείου σώματος και στην προσαρμογή του προσωπικού μας στυλ στην απαιτητική καθημερινότητα.
Στη συνέχεια η σειρά του οίκου Parthenis έρχεται. Η minimal, ξεκάθαρη αισθητική δίνει μορφή σε μονόχρωμα one size κομμάτια που αποκτούν ένα ιδιαίτερο κοινό, πέρα από συμβάσεις και τάσεις. Αναβαθμισμένα basics σε υψηλής ποιότητας υφάσματα διανθίζονται με σύγχρονες δημιουργίες, προσφέροντας στην καθημερινή γκαρνταρόμπα τις βάσεις για μια εξευγενισμένη και ξεχωριστή εμφάνιση.
Ο οίκος μόδας Kathy Heyndels παίρνει τη σκυτάλη. Η Kathy Heyndels ίδρυσε το πρώτο της ατελιέ μόδας στις Βρυξέλλες το 1956, σχεδιάζοντας δημιουργίες ραπτικής και νυφικά. Το 1983 επέστρεψε στη γενέτειρά της την Αθήνα, ανοίγοντας το ατελιέ της στο Κολωνάκι. Με τον Γιάννη Τόγκο στο τιμόνι, ο οίκος μόδας λατρεύει τα 100% αυθεντικά υλικά φυσικής βάσης, χρησιμοποιεί πάντα μετάξι, όπως ταφτά, σατέν, μουσελίνες, πολλά από τα οποία είναι κεντημένα στο χέρι με ημιπολύτιμες πέτρες.
Ο σχεδιαστής μόδας Dimitris Dassios παρουσιάζει στη συνέχεια τη δημιουργία του. Ο Δημήτρης Ντάσιος γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και αργότερα εκπαιδεύεται ως ηθοποιός και κλασικός τραγουδιστής. Η επιτυχημένη καριέρα του στην Εθνική Λυρική Σκηνή συνοδεύεται από μια παράλληλη δημιουργική πορεία στον τομέα των κοσμημάτων και των αξεσουάρ. Ο σχεδιαστής εφαρμόζει στην υψηλή ραπτική την τεχνική του μουλάζ, κατά την οποία το ύφασμα σμιλεύεται και παίρνει σχήμα απευθείας πάνω στην κούκλα-μανεκέν. Κάθε δημιουργία dassios είναι μοναδική, καθώς διακοσμείται με vintage και μοναδικά, χειροποίητα στοιχεία.
Ο Dimitris Petrou παίρνει μέρος και στην παρουσίαση του Συλλόγου, εκτός από την δική του προσωπική πασαρέλα. Ο Δημήτρης Πέτρου από το 2008 κάνει αυτό που αγαπάει περισσότερο: σχεδιάζει και κατασκευάζει μοναδικές sur mesure δημιουργίες για γυναίκες και άνδρες, κομμένες και ραμμένες κυριολεκτικά στα μέτρα τους. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από νεορομαντισμό, διαχρονικότητα, άνεση και λειτουργικότητα. Επιμένει στη χρήση φυσικών υλικών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ραφές και στο φινίρισμα, καθώς και στην άψογη εφαρμογή. Καθαρόαιμο tailoring και υψηλή ραπτική με επιμονή στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ρούχων που φέρουν την υπογραφή του.
Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ioanna Kourbela έρχεται στη συνέχεια. «Το ρούχο είναι το σπίτι του σώματος». Από την ουσία αυτής της αλήθειας έως την εικαστική τόλμη που φέρνει το μέλλον στην αισθητική του τώρα, οι σιλουέτες της Ιωάννας Κουρμπέλα ορίζουν ένα δικό τους χώρο αβίαστης, αρχετυπικής κομψότητας. Για την Ιωάννα Κουρμπέλα, η κίνηση του σώματος και η δυναμική αλληλεπίδραση με το ένδυμα αποτελούν το θεμέλιο της σχεδιαστικής της σκέψης.
Ο Konstantinos Tsigaros παρουσιάζει έπειτα τη δημιουργία του. Από το 1995 μέχρι και το 2001 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της γερμανικής σειράς ρούχων Byou. Οι συλλογές του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς πασαρέλες και εκθέσεις, μεταξύ των οποίων η διεθνής έκθεση CPD στο Ντίσελντορφ, PPP Atmosphere στο Παρίσι, Bread & Butter στη Βαρκελώνη, Amazon Fashion Week στο Τόκιο κ.ά., ενώ από το 2005 μέχρι το 2009 υπήρξε ειδικός σύμβουλος μόδας στο ΕΛΚΕΔΕ (Ελληνικό Κέντρο Ένδυσης, Έρευνας και Τεχνολογίας).
Ο σχεδιαστής Sotiris Georgiou παρουσιάζει τη δημιουργία του και για τον Σύλλογο Ελλήνων Σχεδιαστών, αμέσως μετά το δικό του show. «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους». Αυτό το ρητό της Eleanor Roosevelt άλλαξε για πάντα τον τρόπο που σκέφτεται. Οι prêt-à-porter συλλογές του είναι πια fluid και απευθύνονται σε δυναμικούς χαρακτήρες που σκέφτονται όπως περπατούν, σε πολίτες του κόσμου που επαναπροσδιορίζουν την οπτική τους καθημερινά. Κάθε κολεξιόν είναι για τον Γεωργίου μια παράσταση με ήρωες τα υφάσματα: το μετάξι για την ελευθερία του και τον τρόπο που πλάθεται, το μαλλί για τη δωρικότητα που δίνει στα σχήματα, το βαμβάκι για την αγνότητα.
Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Makis Tselios έρχεται με τη δική δημιουργία. Ο σχεδιαστής έχει δημιουργήσει τη δική του ιστορία μέσα από τα καινοτόμα σχέδιά του και τις ιδιαίτερες επιδείξεις του, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίασαν διεθνή μοντέλα. Κάποια από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του brand MAKIS TSELIOS έχουν υπάρξει ο σχεδιασμός στολών για την Ολυμπιακή Αεροπορία το 1980, μια συνεργασία με τη Neiman Marcus το 1983 και ο σχεδιασμός των γυναικείων στολών της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Οι συλλογές ρούχων του σχεδιαστή καλύπτουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και του άνδρα.
Τη σκυτάλη παίρνει η Denise Eleftheriou. Η καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας Ντενίζ Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί town’s favourite στον σχεδιασμό custom-made ρούχων και νυφικών. Σπούδασε σχέδιο μόδας και styling στο Μιλάνο, στο περίφημο Istituto Marangoni. Στη συνέχεια εργάστηκε κοντά σε Ιταλούς σχεδιαστές, εντρυφώντας στην ιταλική ραφή και στο περίφημο ιταλικό design.
Την παρουσίαση των δημιουργιών του Συλλόγου Ελλήνων Σχεδιαστών κλείνει ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Vassilis Emmanuel Zoulias. Μόλις στα 16 του ο Βασίλης Ζούλιας κάνει την πρώτη του επαγγελματική φωτογράφιση. Στη συνέχεια, και επί μία εικοσαετία, εργάζεται με απόλυτη επιτυχία ως fashion editor σε περιοδικά, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Vogue. Το 2003 ανοίγει την πρώτη του μπουτίκ με αξεσουάρ, Vassilis Zoulias Old Athens, προκαλώντας αίσθηση στην ελληνική αγορά. Από το 2008 παρουσιάζει με συνέπεια δύο με τρεις συλλογές τον χρόνο, οι οποίες περιλαμβάνουν prêt-à-porter, demi-couture και νυφικά. Πολλές celebrities έχουν φορέσει ρούχα του, τα οποία διέπονται από έναν αέρα νοσταλγίας και 50’s αισθητικής, ανάμεσά τους η Alison Brie, η Mindy Kaling και η Ariana Rockefeller.
Λίγα λόγια για τον Σύλλογο
Ο νεοσύστατος Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών είναι ο επίσημος θεσμός, ο οποίος προωθεί την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας μόδας στην παγκόσμια αγορά και προστατεύει τα συμφέροντα των δημιουργικών επαγγελματιών της, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το έργο τους. Στόχος του Συλλόγου είναι η διευκόλυνση της επαφής των 100 μελών που εκπροσωπούν διάφορους κλάδους του χώρου, όπως σχεδιαστές, τεχνίτες, τοπικούς προμηθευτές και πολλούς άλλους και η διαμόρφωση ισχυρών επαγγελματικών δεσμών εντός της βιομηχανίας της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας, για την ολιστική υποστήριξη των δημιουργιών τους. Ο προγραμματισμός της επαγγελματικής ανέλιξης των μελών παρέχει όλες τις κρίσιμες πρακτικές πληροφορίες για αποτελεσματικότερη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, βοηθώντας τους να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και να εφαρμόσουν στρατηγικές ανάπτυξης. Όπως είναι λοιπόν φυσικό και κατανοητό η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Συλλόγου Ελλήνων Σχεδιαστών προέκυψε από την ανάγκη της διασύνδεσης, της αλληλοϋποστήριξης και της ευημερίας των μελών. Ο Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας επιδιώκει να αναδείξει την ελληνική μόδα ως μία καινοτόμο, υψηλής ποιότητας βιομηχανία. Δεσμεύεται να προβάλλει την Ελλάδα ως ικανή και επάξια ανταγωνιστική δύναμη στις διεθνείς αγορές. Στο παγκόσμιο στερέωμα της μόδας η Ελλάδα δεν θα είναι «της μόδας». Θα είναι η απαράμιλλη, διαχρονική, ζωτική παρουσία ανθρώπινου πολιτισμού που κοιτά προς την αιωνιότητα. Ελπίζουμε αυτή η 3η προσπάθεια του δημιουργίας του Συλλόγου να στεριώσει και όλοι μαζί να προάγουν την ελληνική μόδα και την ελληνική τέχνη εντός και εκτός της χώρας μας.
Read More
- Hautes Grecians 2023: 240791ek x Apiliotis καθήλωσαν με αρχιτεκτονικούς όγκους και ρευστές μορφές σε μια urban, απόκοσμη πασαρέλα
- Hautes Grecians 2023: Ο κορυφαίος χορευτής της ΕΛΣ, Στέλιος Κατωπόδης μάγεψε το κοινό στο show του Σωτήρη Γεωργίου
- Hautes Grecians 2023: Η playful, ανδρόγυνη συλλογή του Δημήτρη Πέτρου σε ένα άκρως μυστικιστικό runway
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.