UPDATE

«Oι σημερινές γυναίκες έχουν περισσότερες περιόδους συγκριτικά με προηγούμενες γενιές» - Τι ακριβώς συμβαίνει;


JTeam

8 Νοεμβρίου 2023

«Oι σημερινές γυναίκες έχουν περισσότερες περιόδους συγκριτικά με προηγούμενες γενιές» - Τι ακριβώς συμβαίνει;
Μια μέση γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, βιώνει περίπου 450 περιόδους στη ζωή της

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα μας έρχεται από την The Washington Post, με κεντρικό θέμα την γυναικεία περίοδο, αλλά και τις διαφορές που παρουσιάζει η έμμηνος ρύση στις σημερινές γυναίκες, σε σύγκριση με παλιότερες γενιές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια σύγχρονη γυναίκα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες για πιο έντονες, βαριές, αλλά και πιο συχνές περιόδους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, κάθε μήνα, η δυσμηνόρροια και η υπερβολική αιμορραγία απορροφούν τεράστια ποσά ενέργειας από την ζωή των γυναικών. Ένα φαινόμενο, το οποίο στο παρελθόν ήταν πιο ήπιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως μια μέση γυναίκα από την Ολλανδία μπορεί να βιώσει περίπου 450 περιόδους κατά την διάρκεια της ζωής της. Από την άλλη, μια μέση γυναίκα στο Μάλι, ειδικά οι γυναίκες της φυλής Dogon, συνήθως βιώνει περίπου 100 περιόδους κατά την διάρκεια της ζωής της.

Jenny.Gr

Που οφείλεται αυτή η διαφορά στις περιόδους γυναικών των ανεπτυγμένων χωρών;

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η τεράστια διαφορά παρατηρείται κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, τα οποία λειτουργούν ως φυσικά κατασταλτικά της περιόδου, έχουν μειωθεί δραστικά. Μετά από μια εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση είναι πολύ πιο ήπια και χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει.

Το γεγονός όμως, πως η έναρξη της εμμήνου ρύσεως εμφανίζεται σε πολύ νεότερη ηλικία συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, όπως επίσης και η εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία, οδηγούν σε πιο έντονες και συχνότερες περιόδους, ακόμη και σε δυσμηνόρροια.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η απώλεια αίματος θεωρείται βαριά ή ελαφριά:

Μερικές ενδείξεις ότι η απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να μην είναι φυσιολογική, είναι:

• Η αλλαγή σερβιέτας ή ταμπόν κάθε 1 με 2 ώρες.
• Η διάγνωση αναιμίας.
• Η υπερβολική ροή κατά τις βραδινές ώρες.
• Η παραγωγή θρόμβων αίματος.