UPDATE

Σκάνδαλο στο Μονακό: Κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας βρέθηκαν σε offshore εταιρείες


JTeam

29 Ιανουαρίου 2024

Σκάνδαλο στο Μονακό: Κεφάλαια της βασιλικής οικογένειας βρέθηκαν σε offshore εταιρείες
O δικηγόρος των royals επιβεβαιώνει την ύπαρξη εταιρειών στον Παναμά και τις Παρθένες Νήσους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde από την περασμένη εβδομάδα, μέρος της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας του Μονακό δεν βρίσκεται στη χώρα, όπως θα έπρεπε, αλλά σε κάποιον «φορολογικό παράδεισο». Κι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος βρίσκεται, ξανά, στο επίκεντρο σκανδάλου.

Τις πληροφορίες αποκάλυψε ο Κλωντ Παλμερό, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της περιουσίας του παλατιού για περισσότερα από 20 χρόνια –πρώτα για τον Βασιλιά Ρενιέ και την Γκρέις Κέλι, κι έπειτα για τον γιο τους, τον Αλβέρτο, από το 2005 που ανέβηκε στον θρόνο του Μονακό. Ο λόγος που αποφάσισε να μιλήσει τώρα, είναι πως απολύθηκε πέρσι και, έκτοτε, προσπαθεί να κάνει μήνυση στη μοναρχία.

Η Le Monde ανέφερε ότι, σύμφωνα με πέντε βιβλία σημειώσεων που ο Παλμερό πήρε μαζί του όταν αποχώρησε από το Παλάτι, κάποια funds της βασιλικής οικογένειας κατέληξαν στον Παναμά και στις Παρθένες Νήσους.

Ο Ζαν-Μισέλ Νταρουά, πάντως, ο δικηγόρος του Αλβέρτου, επιβεβαίωσε στο AFP ότι «οι offshore εταιρείες πράγματι δημιουργήθηκαν στον Παναμά το 1984, επί Ρενιέ». Ο Πρίγκιπας φέρεται να ζήτησε τα χρήματά του «πολλές φορές» για να τελειώσει το θέμα, «κάτι που δεν έγινε».

Ο Νταρουά πρόσθεσε πως δημιουργήθηκαν offshore εταιρείες, και πάλι πριν τον Αλβέρτο, στις Παρθένες Νήσους.

Ο Παλμερό είχε σταματήσει επί σειρά ετών να πληρώνει τέλη για αυτά. Αυτό, όπως είπε, σήμαινε ότι οι εταιρείες είχαν διαγραφεί από το μητρώο και δυσκόλευε τη βασιλική οικογένεια να διεκδικήσει ό,τι της ανήκε δικαιωματικά.

Ωστόσο, η δικηγόρος Μαρί–Αλί Κανί-Μπερνάρ, η οποία τον εκπροσωπεί, δήλωσε ότι «δεν έκανε ποτέ τίποτα εν αγνοία των εργοδοτών του».

«Ακριβώς το αντίθετο. Πάντα γινόταν σε απόλυτη συμφωνία μαζί τους και υπέρ των συμφερόντων τους, συνέχισε.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί η βασιλική οικογένεια θα μπορούσε να ξεπλύνει χρήματα, βέβαια, καθώς το Μονακό δεν επιβάλλει φόρο εισοδήματος ή περιουσίας σε κανέναν από τους υπηκόους του.