UPDATE

Νότια Κορέα: Η νέα τάση με πολυτελή κέντρα φροντίδας για νέες μητέρες


JTeam

31 Ιανουαρίου 2024

Νότια Κορέα: Η νέα τάση με πολυτελή κέντρα φροντίδας για νέες μητέρες
Pexels
Η διάρκεια παραμονής σε ένα κέντρο φροντίδας διαρκεί συνήθως 21 μέρες, όσες χρειάζεται το σώμα μιας γυναίκας να αναρρώσει, σύμφωνα με την κουλτούρα της χώρας.

H Νότια Κορέα κατέχει εδώ και δύο έτη το ρεκόρ του χαμηλότερου δείκτη γεννητικότητας παγκοσμίως. Η οικονομική αβεβαιότητα, το υψηλό κόστος ζωής, οι δυσκολίες στην εύρεση σπιτιού καθώς και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ζευγάρια ως προς την απόκτηση ενός παιδιού. Μέσα σε όλα αυτά, να προστεθεί πως η ανισότητα βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας της χώρας.

Η Νότια Κορέα, όμως, διαθέτει και μερικά από τα καλύτερα κέντρα φροντίδας/ευεξίας για λεχώνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, σε αυτά τα κέντρα οι νοσοκόμες φροντίζουν τα βρέφη 24 ώρες το 24ωρο, στις γυναίκες που έχουν μόλις ολοκληρώσει τον τοκετό τους σερβίρονται φρέσκα γεύματα όπως σούπες, ρύζι και φρούτα, ενώ σε περιπτώσεις που δεν θέλουν να θηλάσουν αναλαμβάνει το προσωπικό.

Η διάρκεια παραμονής σε ένα τέτοιο κέντρο διαρκεί συνήθως 21 μέρες, όσες απαιτούνται για να θεραπευτεί το γυναικείο σώμα μετά τη γέννα, με βάση την κορεάτικη παράδοση. Το κόστος, διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής και μπορεί να ξεκινήσει από μερικά δολάρια και να φτάσει μέχρι και 10.000 δολάρια.

Η ιστορία της Σουχιούν Σάρα Κιμ

Η Σουχιούν Σάρα Κιμ είναι ιδιοκτήτρια του κέντρου St. Park. Το 2007, όταν εκείνη ήταν έγκυος, δεν υπήρχαν πολλά κέντρα ευεξίας για λεχώνες. «Όταν γέννησα το πρώτο μου παιδί δεν είχα πουθενά να πάω», δήλωσε η ίδια στους NYT, σημειώνοντας ότι «κανονικά στην Κορέα, η γιαγιά αναλαμβάνει τη φροντίδα του νεογέννητου. Η δική μου όμως δεν μπορούσε να το κάνει, κι έτσι ψάξαμε για ένα κέντρο φροντίδας».

Μετά από αυτό αποφάσισε να ανοίξει το St. Park, το οποίο σύντομα έγινε το πρώτο υψηλού επιπέδου κέντρο φροντίδας για νέες μητέρες στη Σεούλ. Την έμπνευση για τη διαρρύθμιση την πήρε από αντίστοιχα μέρη στο Μπαλί. «Δεν θέλουμε οι μητέρες να πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πιθανά προβλήματα των πρώτων ημερών μόνες τους στο σπίτι. Αυτή είναι η προσέγγισή μας», σημείωσε. Στα κέντρα ευεξίας για λεχώνες, τη βοήθειά τους προσφέρουν και εξειδικευμένες νοσηλεύτριες, διατροφολόγοι, παιδίατροι, ακόμα και δάσκαλοι γιόγκα.

Δύο εβδομάδες στο St. Park - χωρίς μασάζ και περιποίηση μαλλιών, κοστίζουν περισσότερo από 6.000 δολάρια. Αν και οι ασφάλειες δεν καλύπτουν αυτά τα έξοδα, οι νέες μητέρες παίρνουν ένα μικρό επίδομα από την κυβέρνηση που προσπαθεί να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.

80% των γυναικών επιλέγουν ένα κέντρο για να μεταβούν μετά τη γέννα τους

Το συναρπαστικό είναι πως πλέον, περίπου 8 στις 10 νέες μητέρες στη Νότια Κορέα, θα επιλέξουν ένα τέτοιο κέντρο για να μεταβούν μετά τη γέννα τους. Εκτός από την εξατομικευμένη φροντίδα και τη χαλάρωση, μέρος της εμπειρίας ενός τέτοιου κέντρου είναι η γνωριμία με άλλες νέες μητέρες που έχουν παιδιά ίδιας ηλικίας. Και παρά την αύξηση της ακρίβειας που αντιμετωπίζει η χώρα, τα κέντρα ευεξίας για νέες μητέρες έχουν γίνει τόσο περιζήτητα που πολλές γυναίκες κλείνουν μία θέση αμέσως μόλις βγει θετικό το test εγκυμοσύνης.