UPDATE

Η μικροσκοπική πόλη της Ιταλίας που κέρδισε τη δημοφιλία της χάρη στο Ρίπλεϊ του Netflix


JTeam

20 Αυγούστου 2024

Η μικροσκοπική πόλη της Ιταλίας που κέρδισε τη δημοφιλία της χάρη στο Ρίπλεϊ του Netflix
Unsplash
Το Ατράνι έχει κάθε λόγο να κερδίζει τις εντυπώσεις

Τον περασμένο Απρίλιο έγινε διαθέσιμη στο Netflix, η σειρά «Ρίπλεϊ», η οποία άγγιξε και την κορυφή του ελληνικού Top10, αλλά δεν παρέμεινε εκεί για πολλές ημέρες, όπως οι περισσότεροι ανέμεναν. Παρ’όλα αυτά, η σειρά που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρϊπλεϊ», έκανε πολλούς να αναζητήσουν περισσότερα για το Ατράνι, μια πόλη στην ακτή του Αμάλφι στην επαρχία του Σαλέρνο, όπου εκεί γυρίστηκαν μερικές σκηνές.

Και όπως φάνηκε, η πλειοψηφία αυτών είχε την ίδια ιδέα, να περάσουν δηλαδή τις διακοπές τους στην παραθαλάσσια πόλη, που έχει συνολικά 1.000 μόνιμους κατοίκους. Το Ατράνι, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1997, αποτελεί τον μικρότερο δήμο της Ιταλίας -μόλις 0,12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα, το γεγονος πως «ζει» στην σκιά του Αμάλφι, που είναι ένας από τους πιο τουριστικούς ιταλικούς προορισμούς, το έχει βοηθήσει να κρατήσει πιστή τη μεσαιωνική της δομή.

Η δημοφιλία της πόλης Ατράνι και οι αυξημένες κρατήσεις στην Airbnb

Νωρίτερα τον Μάιο, όταν πια είχε κυκλοφορήσει η σειρά Ρίπλεϊ, το Ατράνι ήταν τόσο δημοφιλές που όπως ανακοίνωσε η Airbnb, η αύξηση στις κρατήσεις άγγιξαν το 93% στο Ραβέλλο, μία πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών. Εκτός από το Ραβέλλο, αύξηση κατά 62% παρατηρήθηκε και στο Μινόρι, από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε η σειρά στο Netflix, σε σύγκριση με το ίδιο του προηγούμενου χρόνου.

«Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός πως μια σειρά τόσο εντυπωσιακή όσο το Ρίπλεϊ, έκανε τους θεατές να εξερευνήσουν την ακτή του Αμάλφι για την απόδρασή τους», δήλωσε η Amanda Cupples, διευθύντρια για την Airbnb στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ευρώπη. Φυσικά, αυτή η δημοφιλία συνοδεύτηκε από διχασμό στην τοπική κοινωνία, με ορισμένους να ανησυχούν για τον υπερτουρισμό. Πάντως, οι οι ιδιοκτήτες των τοπικών επιχειρήσεων ξεκίνησαν να ετοιμάζονται για το φετινό καλοκαίρι από νωρίς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επισκέπτες.

Το Ατράνι, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, είναι γνωστό για τους αργούς ρυθμούς ζωής, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεαστεί στα επόμενα χρόνια. Πάντως, είναι μια τόσο όμορφη πόλη, που οι επισκέπτες θα την ερωτευτούν.

Jenny.Gr
Shutterstock / @Sean Pavone

Διότι το Ατράνι έχει εκτός από τα γραφικά σοκάκια, αρκετά αξιοθέατα, κρυμμένους θησαυρούς, μια μικρή όμορφη παραλία ονόματι Spiaggia di Atrani και όπως κάθε ιταλική πόλη που σέβεται τον εαυτό της, μπόλικες μικρές πλατείες.

Αν, πάντως, βρεθείς ποτέ στο Ατράνι, τότε σίγουρα πρέπει να περάσεις από το Grotta di Masaniello, που πήρε την ονομασία του από τον Masaniello, που κάποτε ήταν το καταφύγιό του, καθώς και να θαυμάσεις την εκκλησία Santa Maria Maddalena που βρίσκεται στην είσοδό του.