UPDATE

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει ποια παιδιά κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες - Έρευνα


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει ποια παιδιά κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες - Έρευνα
Pexels/ Polina Tankilevitch
Τι δείχνει η νέα εξέταση αίματος

Μια νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει ή να διευκολύνει τον εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως διαβήτη τύπου 2, ηπατικών και καρδιακών παθήσεων, σημειώνει νέα μελέτη. Η εξέταση αίματος, που αναλύει τα λιπίδια σε έναν οργανισμό, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν ταχύτερα τα πρώιμα σημάδια ασθενειών στα παιδιά, καθώς και να έχουν την κατάλληλη θεραπεία. Η μελέτη είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature Medicine.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου δήλωσαν ότι η εξέταση αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ των λιπιδίων και των ασθενειών που επηρεάζουν το μεταβολισμό στα παιδιά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα που εξετάζουν το πλάσμα αίματος στα μωρά και τα οποία υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία, οι γιατροί θα μπορούσαν να εντοπίζουν ταχύτερα τα πρώιμα σημάδια ασθενειών.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Κριστίνα Λεγκίδο, δήλωσε: «Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ένα σύστημα ταξινόμησης των λιπιδίων που τα χώριζε σε καλή και κακή χοληστερόλη, αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λιπιδικών μορίων που ίσως είναι ζωτικής σημασίας έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια για την ασθένεια». Η ίδια, τόνισε πως η εξέταση, στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν εντελώς νέο τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού κινδύνου κάποιου για μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Τι δείχνει η νέα εξέταση αίματος

Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα αμφισβητούν την ιδέα ότι η χοληστερόλη αποτελεί κύρια αιτία επιπλοκών γύρω από την παχυσαρκία στα παιδιά, εντοπίζοντας νέα λιπιδικά μόρια που συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, αλλά δεν συσχετίζονται μόνο με το βάρος. Τα λιπίδια, παραδοσιακά, θεωρούνταν ότι είναι τα λιπαρά οξέα στο σώμα, είτε οι καλοί είτε οι κακοί τύποι χοληστερόλης ή τα τριγλυκερίδια. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι η εικόνα είναι πιο σύνθετη.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε τα λιπίδια 1.300 παιδιών με παχυσαρκία. Στη συνέχεια, 200 από αυτά τέθηκαν για ένα χρόνο στο μοντέλο Holbaek, μια παρέμβαση στον τρόπο ζωής για άτομα με παχυσαρκία που είναι δημοφιλής στη Δανία. Μεταγενέστερες έρευνες, έδειξαν ότι στην ομάδα παρέμβασης οι μετρήσεις των λιπιδίων που συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η αρτηριακή πίεση μειώθηκαν.

Τώρα, το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γενετική επηρεάζει τα λιπίδια και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες.