UPDATE CITY BLOGGING

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


JTeam

11 Μαΐου 2023

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δωρεάν η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Στις 18 Μαΐου, τα μουσεία της χώρας γιορτάζουν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία. Με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το ΔΣ του ελληνικού παραρτήματος του ICOM επέλεξε το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρής ως τιμώμενο φορέα για το 2023, κτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Την ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν.

Σύμφωνα με το ICOM, τα μουσεία, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο ψήφισμα του ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019) επισημαίνεται ότι τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, οδός Ερατοσθένους 13 στην Αθήνα. Είναι απαραίτητο να δηλώσετε συμμετοχή εδώ. Την Πέμπτη 18 Μαΐου, στο Μουσείο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (κι εδώ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ