Marili: Στον νέο φούρνο της Κυψέλης τρως χατσαπούρι και αυθεντικές γεωργιανές πίτες
Κλέλια Φατούρου
19 Μαΐου 2023
Είναι 12 το μεσημέρι και ένα μικρό μαγαζί στην Αγίας Ζώνης έχει μία κινητικότητα που δεν σταματά. Περαστικοί σταματούν μπροστά από το Marili, αν και η πινακίδα δεν είναι ακόμα έτοιμη, και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αυτό που ψάχνουν. Το Google Maps σε βγάζει στην πόρτα ενός φούρνου, πολύ διαφορετικού από αυτό που ξέρεις και χαμογελαστές γυναίκες σε καλημερίζουν και σε ρωτούν πώς είσαι.
Ο γεωργιανός φούρνος της Κυψέλης άνοιξε πριν από έναν μήνα και κάτι, αλλά ο κόσμος τον έχει ήδη ανακαλύψει. «Είχαμε κανονίσει να πάμε στη Γεωργία, αλλά μάς ακύρωσαν την πτήση. Ε, και ήρθαμε εδώ να φάμε κάτι αυθεντικό», λέει ένα ζευγάρι στη Νάτια, την ιδιοκτήτρια, που μπαίνει διστακτικά. «Ήρθατε στο σωστό μέρος», τους λέει.
«Πώς εξηγείς αυτόν τον χαμό που γίνεται;» ρωτώ τη Νάτια. «Ασχολούμαι 20 χρόνια με την εστίαση και έχω δουλέψει σε πολλά εστιατόρια. Είχα και το δικό μου μεζεδοπωλείο στο Μεταξουργείο, και όταν ήρθα να μείνω στην Κυψέλη, ήξερα ότι θα ανοίξω κάτι στην Αγίας Ζώνης, η οποία πλέον είναι γεμάτη κόσμο και μαγαζιά. Είναι γειτονιά».
Ήθελε να ανοίξει ένα μαγαζί για τους φίλους της, επειδή ήθελαν να δοκιμάσουν τις περίφημες γεωργιανές πίτες για τις οποίες μιλούσε, κάθε φορά που επισκεπτόταν τον τόπο της. «Κάθε φορά που πήγαινα στη Γεωργία, έπαιρνα ένα ταξί από το αεροδρόμιο για να κατέβω να φάω ένα χατσαπούρι επειδή μου έλειπε. Δεν μαγειρεύω εξάλλου, δεν έχω ιδέα», παραδέχεται γελώντας, αλλά ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει καλή ποιότητα και αυθεντική γεύση.
Η Νάτια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία και ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει θεατρολογία. Έζησε και στην Ολλανδία, όπου εκεί μεγάλωσε την κόρη της και τώρα είναι στην Κυψέλη, σε μία γειτονιά που αγαπά όλες τις κουζίνες, ειδικά αν είναι γνήσιες και απλές. Ανοίγοντας τον φούρνο, είχε φανταστεί ότι θα μπορεί να κάνει περισσότερες ποικιλίες, όπως τα γεωργιανά χίνκαλι, βραστά πουγκάκια με κιμά, θα βάλει τραπεζάκια, αλλά οι περίφημες πίτες της δεν αφήνουν περιθώριο για κάτι άλλο. Προς το παρόν.
Το χατσαπούρι, που είναι κάτι μεταξύ τηγανόψωμου και τυρόπιτας, βγαίνει από τον φούρνο και λιώνει στο στόμα σου, χωρίς να σε βαραίνει. Είναι επειδή η ζύμη δεν έχει λίπος, μόνο λίγο βούτυρο. «Εξαφανίζονται το πρωί από τη βιτρίνα. Τα ξεφουρνίζουμε και δεν προλαβαίνουμε να τα δούμε». Όση ώρα μιλάμε, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται να ζητήσουν χατσαπούρι, δεν το βρίσκουν και λένε ότι θα επιστρέψουν για αυτό. Στον φούρνο θα βρεις όμως και φρέσκα πεϊνιρλί, πουγκιά με γέμιση πατάτα, ελιά, φέτα και λιαστή ντομάτα, κοτόπουλο ή κιμά, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, μανιταρόπιτα, αλλά και πίτα με λουκάνικο και μπέικον.
«Πλέον έρχονται και για τη φασολόπιτα, αν και στην αρχή δεν τη δοκίμαζε κανείς. Για εμάς είναι παραδοσιακή πίτα. Αυτή που κάθε γιαγιά θα έφτιαχνε στο σπίτι της. Είναι γεγονός ότι οι ξένοι θα φάνε πιο εύκολα φασόλια, αλλά εντέλει τη ζητούν και νέα παιδιά». Οι πρώτες ύλες δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση, αλλά προσπαθούν να παίρνουν συγκεκριμένο τυρί, από μία Ελληνίδα παραγωγό που φτιάχνει το τυρί με γεωργιανό τρόπο, κάπου έξω από την Πάτρα.
Ο φούρνος θα είναι πραγματικά ολοκληρωμένος όταν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο επιβλητικός πέτρινος φούρνος που θα φτιάχνει γεωργιανό ψωμί με εντελώς παραδοσιακό τρόπο. «Έχω ζητήσει άδεια για ενισχυμένο ρεύμα, αλλά ακόμα περιμένω. Έρχεται κόσμος και με ρωτά πότε θα ξεκινήσει, αλλά δεν ξέρω τι να τους πω. Ελπίζω να μην είναι διακοσμητικός».
Ο φούρνος Marili, που το όνομά του σημαίνει αλάτι, είναι κάτι παραπάνω από το μέρος όπου θα βρεις γεωργιανές πίτες. Είναι σημείο συνάντησης για τη γειτονιά, εκεί που θα ακούσεις μία καλημέρα, θα σταματήσεις να χαϊδέψεις κάποιο από τα λαμπραντόρ- σήμα κατατεθέν του Marili και φας χατσαπούρι (αν το προλάβεις).
Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη
photos: Λάμπρος Στοιχειός