UPDATE #NOW

Πότε η γάτα σας θεωρείται υπέρβαρη και πώς θα τη βοηθήσετε να χάσει κιλά


15 Φεβρουαρίου 2018

pexels-photo-177809.jpeg

Αλήθεια πότε μία γάτα είναι παχύσαρκη;

Σύμφωνα με τo βοηθητικό μας γράφημα, η γάτα που είναι παχύσαρκη βρίσκεται στο νούμερο 5-στρογγυλό σχεδόν σώμα στο οποίο δεν ξεχωρίζουν η μέση και η σιλουέτα του σώματος. Βέβαια, αξίζει να τονίσουμε ότι τα προβλήματα υγείας της ξεκινούν ήδη από όταν θα βρεθεί στο νούμερο 4 της εικόνας.

Ποιά προβλήματα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει μία υπέρβαρη/παχύσαρκη γάτα;

Εκτός από το προφανές πρόβλημα ,που είναι η κατακόρυφη πτώση στην ποιότητα ζωής της γάτας μας, το κατοικίδιό μας διατρέχει σοβαρούς ιατρικούς κινδύνους. Ενδεικτικά οι πιθανότητες να εμφανίσει ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω αυξάνεται κατακόρυφα:

  • προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
  • καρδιολογικές ασθένειες
  • προβλήματα στην κίνηση και φθορά των αρθρώσεων
  • υπερβάλλον λίπος γύρω από ζωτικά όργανα
  • διαβήτη

Έτσι γίνεται σαφές και αντιληπτό ότι πρέπει να μεριμνούμε για τη γάτα μας σε όποιο ηλικιακό στάδιο και αν βρίσκεται ακόμα και αν δεν είναι στειρωμένη. Τόσο οι στειρωμένες -ίσως σε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό- όσο και οι μη στειρωμένες γάτες μπορούν να δείξουν παχυσαρκικές τάσεις αν δε δείξουμε την απαραίτητη προσοχή. Η γάτα μας γενικά θα πρέπει να βρίσκεται σε όλη τη ζωή της σε καλή φυσική κατάσταση και το σώμα της πρέπει να τη βοηθά σε αυτό.

Πώς μπορώ να βοηθήσω την παχύσαρκη γάτα μου;

Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των κηδεμόνων μίας υπέρβαρης γάτας, τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά και μεθοδικά τα παρακάτω βήματα ή συνδυασμό αυτών.

  1. Προμηθευτείτε διαδραστικά παιχνίδια και παιχνίδια που κρατούν ατόφιο το κυνηγετικό της ενδιαφέρον, προκειμένου να την κάνετε να κινηθεί περισσότερο και να αρχίσει να καίει κακό λίπος.
  2. Χρησιμοποιήστε ειδικό laser για παιχνίδι και έξτρα διασκέδαση της γάτας σας. Η γάτα σας κυνηγά τη φιγούρα που αναπαράγεται με το πάτημα του κουμπιού και έτσι ασκείται σε εντατικό ρυθμό.
  3. Βάλτε τα παιχνίδια της σε ύψος έτσι ώστε να προσπαθεί να τα φτάσει και να τεντώνει το σώμα της. Το στρέτσινγκ αυτό ενδυναμώνει τους μύες του σώματος αλλά προάγει και την ευλυγισία του κατοικίδιου σας.
  4. Κάντε μικρά και συχνά γεύματα για να "ξυπνήσετε" το μεταβολισμό της. 3-4 μικρά γεύματα την ημέρα είναι το ιδανικό.
  5. Ταΐστε τη γάτα σας για τα ιδανικά της κιλά. Εάν ταΐζετε μια γάτα με φυσιολογικό της βάρος 4,5 κιλών με ποσότητες για μία γάτα 7 κιλών τότε λαμβάνει ένα υπερβολικό θερμιδικό φορτίο που δεν μπορεί να κάψει.
  6. Και γιατί όχι, αν μπορείτε βέβαια, πάρτε δεύτερη γατούλα. Το παιχνίδι και το κυνηγητό μεταξύ τους είναι η καλύτερη και πιο αποδοτική ίσως γυμναστική.

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant - [email protected]

www.pet-astero.gr