UPDATE #NOW

Ετοιμάζεστε για την Black Friday; Οι 3 απάτες που πρέπει να αποφύγετε


The Jennettes

24 Νοεμβρίου 2021

Ετοιμάζεστε για την Black Friday; Οι 3 απάτες που πρέπει να αποφύγετε

Είμαστε μόνο δύο μέρες μακριά από την Black Friday και ετοιμαζόμαστε για τις αγορές που εδώ και καιρό σχεδιάζαμε. Οι εκπτώσεις μας βάζουν σε πειρασμό, άνθρωποι είμαστε, θα ενδώσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως. Γιατί οι απάτες είναι πολλές, ειδικά όταν πρόκειται για online shopping.

Τα διαδικτυακά ψώνια είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα eshops έχουν δει τεράστια άνοδο – μαζί τους, και οι άνθρωποι που θέλουν να κλέψουν τα χρήματά μας. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Chuck Rettig του IRS, «μπαίνουμε σε μία ευαίσθητη εποχή γιορτών, και καλούμε τον κόσμο να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα».

Παρακάτω, θα δούμε 3 σημεία που πρέπει να προσέξουμε.

Ψεύτικα καταστήματα

Πολλές φορές θα δούμε διαφημίσεις με εξωφρενικές προσφορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα μεγάλων αλυσίδων. Το θέμα είναι ότι μπορεί να πρόκειται για απάτη, οπότε πρέπει να κοιτάζουμε προσεκτικά το url. Αν υπάρχει ένα επιπλέον γράμμα, ένας αριθμός, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, δεν έχουμε παρά να κλείσουμε αμέσως το παράθυρο και να μην αγοράσουμε τίποτα με κάρτα.

Απάτες στα social media

Πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube γίνονται αγαπημένο μέρος απατεώνων. Οι influencers διοργανώνουν διαγωνισμούς και giveaways, αλλά μπορεί να παρασυρθούμε από διαφημίσεις που οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες που κλέβουν τα προσωπικά μας δεδομένα.

Η απάτη του «χαμένου πακέτου»

Στο Viber, συνήθως, μας έρχονται μηνύματα από υποτιθέμενες μεταφορικές εταιρείες, τα οποία μας ενημερώνουν ότι δεν παραλάβαμε το πακέτο μας. Μας προτρέπουν να πατήσουμε συγκεκριμένο link, το οποίο απλώς θα επιτρέψει σε εγκληματίες να κλέψουν τις προσωπικές μας πληροφορίες. Ποτέ δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους από εταιρείες που δεν αναγνωρίζουμε λοιπόν, για παραγγελίες που ίσως δε θυμόμαστε καν.