UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μες στο 2021 μόνο, περίπου 20 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο


JTeam

4 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μες στο 2021 μόνο, περίπου 20 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο
pexels
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι μια καλή υπενθύμιση να προσέχουμε το σώμα μας αλλά και αφορμή να δούμε σε νούμερα και αριθμούς τις επιπτώσεις της ασθένειας σε όλο τον κόσμο.

Αν έχεις κάποιο δικό σου πρόσωπο που κέρδισε ή έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, τότε ξέρεις καλά πως δεν πρόκειται για μια ασθένεια που «αστειεύεται». Θέλει προσοχή και πρώτα απ' όλα πρόληψη ή έγκαιρη διάγνωση για να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις.

Ο καρκίνος είναι μία από τις ασθένειες που γίνονται από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2021, ο κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με μία ακόμη σκληρή πραγματικότητα πέρα από την πανδημία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο και τα 10 εκατομμύρια εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους μες στη χρονιά που μας πέρασε.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτά τα νούμερα θα αυξάνονται διαρκώς τις επόμενες δεκαετίες ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι πολλές από τις μορφές του θα μπορέσουν να θεραπεύονται πιο εύκολα, ακόμη και κάποιες να εξουδετερωθούν εντελώς.

Η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου αντανακλά ωστόσο τις ανισότητες και την αδικία που παρατηρείται ανά τον κόσμο. Η ολοκληρωμένη θεραπεία εναντίον του είναι διαθέσιμη περίπου στο 90% των ανεπτυγμένων χωρών τη στιγμή που χορηγείται σε λιγότερο από το 15% των χωρών με χαμηλό εισόδημα.

Γι' αυτό η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου έχει σαν κεντρικό της θέμα το Closing The Care Gap, δηλαδή «να κλείσει το χάσμα στη θεραπεία κατά του καρκίνου».

Τα νούμερα του ΠΟΥ περιγράφουν την πραγματικότητα.

Η επιβίωση των παιδιών με καρκίνο φτάνει το 80% στις χώρες υψηλού εισοδήματος ενώ αγγίζει λιγότερο από το 30% σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι γυναίκες που βγαίνουν νικήτριες από τον καρκίνο του μαστού 5 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους ξεπερνούν το 80% στις πιο ανεπτυγμένες χώρες ενώ στην Ινδία φτάνουν το 66% και μόλις το 40% στην νότια Αφρική.

Οι ενέργειες του ΠΟΥ εστιάζουν κυρίως στον πιο συχνό καρκίνο, του μαστού, στον καρκίνο του τραχήλου και τον παιδικό καρκίνο. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση κινητοποίηση από κάθε χώρα με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας που έχει γίνει από τις πιο θανατηφόρες στον κόσμο.

Έρευνα που έγινε τον Οκτώβριο του 2021, δείχνει ότι σχεδόν στις μισές χώρες, η θεραπεία κατά του καρκίνου διακόπηκε ή ανεστάλη εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών της πανδημίας. Το σημαντικό είναι μαζί με την εξέλιξη της κάθε χώρας προς τον δρόμο της ίασης, καθένας από μας να προλαμβάνει και να αφουγκράζεται το σώμα του και όσα όσα έχει να του πει πριν το δείξουν οι σχετικές εξετάσεις.