UPDATE #NOW

O Mark Zuckerberg απειλεί να αποσύρει Facebook και Instagram από την Ευρώπη


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2022

O Mark Zuckerberg απειλεί να αποσύρει Facebook και Instagram από την Ευρώπη
Instagram @zuck
Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς Facebook; Γιατί μάλλον δε θα χρειαστεί μόνο να τον φανταστείτε, αλλά  και να τον ζήσετε

Ο Mark Zuckerberg απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα αποσύρει τις δύο αγαπημένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Instagram, αν εξακολουθήσει να περιορίζει τα δεδομένα που μοιράζονται οι Ευρωπαίοι με τους αμερικανικούς servers. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η αυστηρή συμμόρφωση με τους κανονισμούς δεδομένων της ΕΕ παρεμποδίζει λειτουργίες των εφαρμογών του, ενώ αντέδρασε έντονα όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η νομοθεσία Privacy Shield (ασπίδα προστασίας) των ΗΠΑ, η οποία επέτρεψε στο Meta να προχωρήσει σε διαδικασίες μεταφοράς δεδομένων, ήταν άκυρη.

Στην ετήσια αναφορά του, το Meta τόνισε ότι αν δε γίνει νέα συμφωνία, «πιθανότατα θα είναι αδύνατο να προσφέρει πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, ανάμεσά τους το Facebook και το Instagram, στην Ευρώπη».

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία, ούτε σχέδιο, να αποσυρθούμε από την Ευρώπη», δήλωσε εκπρόσωπος του Meta. «Αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι το Meta, και πολλές ακόμη υπηρεσίες, οργανισμοί και επιχειρήσεις, βασίζονται στη μεταφορά δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας», συνέχισε.

«Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις».

Αν, λοιπόν, είναι αδύνατη η μεταφορά, η επεξεργασία και η αποθήκευση δεδομένων από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε servers που εδρεύουν στις ΗΠΑ, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να κλείσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.