UPDATE #NOW

The Principles of Pleasure: Το ντοκιμαντέρ για τη γυναικεία απόλαυση που καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους


Κλέλια Φατούρου

29 Μαρτίου 2022

The Principles of Pleasure: Το ντοκιμαντέρ για τη γυναικεία απόλαυση που καταρρίπτει έναν-έναν τους μύθους
Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix λύνει βασικές αλλά και πιο σύνθετες απορίες γύρω από τη γυναικεία απόλαυση και τη σεξουαλικότητα

Αν και διαβάζεις συχνά άρθρα για το γυναικείο σώμα, την απόλαυση και τον οργασμό, νιώθεις ότι έχεις καλή σχέση με τη σεξουαλικότητά σου και δεν υπάρχουν για εσένα ταμπού γύρω από το θέμα, έρχεται ένα ντοκιμαντέρ και σου λέει ότι πιστεύεις ακόμα σε μύθους.

Το Netflix έρχεται να μας ανοίξει τα μάτια με το ντοκιμαντέρ "The Principles of Pleasure" και μας μαθαίνει πραγματικά τις βασικές αρχές της απόλαυσης, ακόμα και αν νομίζαμε ότι τις ξέραμε πολύ καλά. Ο στόχος βέβαια δεν είναι απλά να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα επειδή δεν ξέρουμε την εσωτερική κλειτορίδα. Μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο όλα αυτά για τα οποία αναρωτιόμαστε, και που μάλλον θα έπρεπε να γνωρίζουμε το 2022.

Θα ξεκινήσω με εκείνον που ακολουθεί μία γυναίκα όλη της τη ζωή και έχει διαμορφώσει απόψεις γύρω από την παρθενιά της, ενώ ήταν αντικείμενο εξέτασης πριν αρκετές δεκαετίες. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι ο παρθενικός υμένας σπάει και τέλος, κάνεις λάθος. «Όταν υπάρχει διείσδυση, ο υμένας τεντώνεται και αν σπάσει, επουλώνεται, όπως συμβαίνει και με το δέρμα μας. Κι όμως, ο μύθος είναι τόσο ισχυρός που έχει κατατροπώσει τη βιολογία», εξηγεί η εκπαιδεύτρια του σεξ, Δρ. Emily Nagoski.

Κεφάλαιο οργασμός

Σε πρώτη φάση, η Δρ. Nicole Prause μας δίνει τον επιστημονικό ορισμό του οργασμού. Είναι 9 με 12 συσπάσεις που συμβαίνουν στη λεκάνη και έχουν ένα δευτερόλεπτο απόσταση μεταξύ τους και μετά γίνονται πιο συχνές προς το τέλος. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν διάφορα είδη οργασμού, με βασικά τον κλειτοριδικό και τον κολπικό.

Αυτό που είναι πραγματικά προβληματικό είναι ότι το 50% των γυναικών που υποστηρίζουν ότι έχουν βιώσει τον οργασμό, δεν τους έχει συμβεί, επειδή δεν ξέρουν πώς είναι ο οργασμός. Μπερδεύουν την ευχάριστη ή έντονη αίσθηση στο σεξ με την ολοκλήρωση. Και από πού προκύπτει όλο αυτό; Επειδή υπάρχει ακόμα ο μύθος που μας λέει ότι η βασική πηγή ηδονής για όλα τα φύλα είναι η διείσδυση, ενώ αυτό ισχύει για αυτούς που έχουν πέος.

Ακόμα δεν ξέρουμε τις σωστές ονομασίες

Υπάρχουν συνεντεύξεις όπου οι συμμετέχουσες καλούνται να απαντήσουν για την ανατομία τους. Δεν είσαι σίγουρη για την ουρήθρα, τα εξωτερικά και εσωτερικά χείλη του αιδοίου και είναι αρκετές οι γυναίκες που άργησαν να δουν σε καθρέφτη την εικόνα του αιδοίου τους. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να ξεχάσεις είναι η περιγραφή της κλειτορίδας. Δεν είναι μόνο το εξωτερικό μικρό σημείο που ξέρουμε. Εκτείνεται εσωτερικά, είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος από αυτό που βλέπουμε και όταν διεγείρεται, γεμίζει με αίμα. Αυτό είναι που εντελώς λανθασμένα αποκαλούμε «σημείο G».

Εννοείται ότι αυτό το orgasm gap (το οποίο είναι μεγαλύτερο από το μισθολογικό) οφείλεται στην παραπληροφόρηση, την έλλειψη πληροφόρησης αλλά κυρίως τα στερεότυπα και τα ταμπού που διαιωνίζονται εδώ και αιώνες. Η γυναικεία απόλαυση είναι κάτι που πρέπει να μένει μυστικό και να προκαλεί ντροπή. Οι γονείς δεν μιλούν για το σεξ στα παιδιά, η ενημέρωση έρχεται από λάθος πηγές και οι γυναίκες μεγαλώνουν θεωρώντας ότι ο οργασμός είναι κάτι που θα έρθει τυχαία ή μαγικά ή απρόσμενα. Ευτυχώς, ντοκιμαντέρ σαν αυτό, λύνει πολύ βασικές απορίες, σου συστήνει τις διαφορετικές κατηγορίες sex toys και σου μιλά απλά και ξεκάθαρα. Και χωρίς να πληρώσεις.