UPDATE #NOW

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με καρδιακή προσβολή


JTeam

18 Απριλίου 2022

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με καρδιακή προσβολή
Unsplash
Ερευνητές του King's College London ανακάλυψαν το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η δημιουργία υγιών καρδιακών κυττάρων στην περίπτωση μιας καρδιακής προσβολής

Τα εμβόλια κατά της Covid άνοιξαν τον δρόμο στους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν τις βλάβες στην καρδιά, οδηγώντας σε μια πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας της καρδιακής προσβολής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του King's College London κατάφεραν να αναγνωρίσουν γενετικούς κώδικες που δημιουργούν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες με τη σειρά τους ωθούν το σώμα να δημιουργήσει υγιή καρδιακά κύτταρα. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της Moderna και της Pfizer, τα υγιή κύτταρα θα διανέμονται στον καρδιακό μυ, σύμφωνα με τη Daily Star.

Όπως αναφέρεται στους Times, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν με ένεση αυτές τις πρωτεΐνες στους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ώστε να αποφευχθεί η φθορά και η απώλεια των υγιών κυττάρων. H συγκεκριμένη τεχνολογία, που περιγράφεται ήδη ως ένα «blockbuster φάρμακο», θα μπορεί να δοκιμαστεί κλινικά στον άνθρωπο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως περιγράφει ο επικεφαλής της έρευνας, Mauro Giacca: «Όλοι γεννιόμαστε με έναν αριθμό μυϊκών κυττάρων στην καρδιά μας και είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που φεύγουμε από τη ζωή. Η καρδιά δεν μπορεί να επιδιορθωθεί μόνη της μετά από μια καρδιακή προσβολή. Η επαναφορά της αποτελεί έναν μεγάλο στόχο εδώ και χρόνια που τώρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Σύμφωνα με όσα προσθέτει: «Χρησιμοποιούμε ακριβώς την ίδια τεχνολογία με αυτή των εμβολίων της Pfizer και της Moderna για την καταπολέμηση του Covid ώστε τα νέα κύτταρα να αντικαταστήσουν τα νεκρά και αντί για τη δημιουργία μιας ουλής, ο ασθενής να έχει πλέον έναν νέο μυϊκό ιστό».

Εάν οι κλινικές δοκιμές έχουν επιτυχία, τότε θα πρόκειται για μια τεράστια ιατρική επιτυχία καθώς οι θεραπείες που σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή, έχουν παραμείνει στάσιμες τα τελευταία 50 χρόνια.

Όταν σκέφτεστε την καρδιακή προσβολή, πιθανότατα σας έρχεται στο μυαλό κάποιος που κρατάει το στήθος του και πέφτει στο έδαφος έχοντας δυσκολία στην αναπνοή. Όμως η αλήθεια είναι πως τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο περίεργα και όχι τόσο διακριτά.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και για τα δύο φύλα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Επειδή η καρδιά βρίσκεται πάνω από το στομάχι, μπορεί πολύ εύκολα να μπερδέψουμε την καρδιακή προσβολή με την απλή δυσπεψία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να παίρνουν αντιόξινα με σκοπό να τους περάσει η καούρα, ενώ στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν καρδιακό επεισόδιο.

Το κλειδί απέναντι σε κάθε «ύποπτο» σύμπτωμα είναι η πρόληψη και για να έχετε μια γερή καρδιά, πρέπει να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες και να επιλέγετε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Και φυσικά μη ξεχνάτε να γυμνάζεστε και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.