UPDATE #NOW

Δίκη Depp - Heard: Ο Johnny Depp κέρδισε τη δίκη, αλλά τι σημαίνει στην πράξη για το μέλλον και των δύο;


Κλέλια Φατούρου

2 Ιουνίου 2022

Δίκη Depp - Heard: Ο Johnny Depp κέρδισε τη δίκη, αλλά τι σημαίνει στην πράξη για το μέλλον και των δύο;
Η δίκη έφτασε στο τέλος της, αλλά τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των ηθοποιών;

Ο Johnny Depp κέρδισε τη δίκη κατά της πρώην συζύγου του, αν και απουσίαζε, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δικαιώθηκε και η Heard, κερδίζοντας 2 εκατ. δολάρια αποζημίωση μέσα από τη μήνυση που έκανε εκείνη εναντίον του (ζητώντας αρχικά 100 εκατ. δολάρια). Ο ηθοποιός όμως δικαιώθηκε πολύ περισσότερο, λαμβάνοντας αποζημίωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων συν 5 εκατ. δολάρια τιμωρητική αποζημίωση (αν και αρχικά ζήτησε 50 εκατ. δολάρια).

«Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έχει ραγίσει η καρδιά μου που ένα βουνό αποδείξεων δεν ήταν αρκετό για να να σταθεί απέναντι στην δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και ισχύ του πρώην σύζυγου μου», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Amber Heard.

«6 χρόνια πριν, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, η ζωή των ανθρώπων που βρίσκονταν πιο κοντά μου κι επίσης, η ζωή των ανθρώπων που για πολλά, πολλά χρόνια με υποστήριζαν και πίστευαν σε μένα άλλαξε για πάντα. Όλα μέσα σε μία στιγμή. Ψευδείς, πολύ σοβαρές και εγκληματικές κατηγορίες μου αποδόθηκαν μέσω των media, που πυροδότησαν ένα ατέλειωτο μπαράζ περιεχομένου γεμάτου μίσους, παρόλο που ποτέ δεν μου ασκήθηκε δίωξη. Είχαν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα σε ένα nanosecond και είχαν μία σεισμική επιρροή στη δουλειά και την καριέρα μου», ανέφερε ο Johnny Depp. «6 χρόνια αργότερα, το δικαστήριο μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Νιώθω πραγματικά ταπεινός», σημείωσε στη συνέχεια ο ηθοποιός.

Το μόνο σίγουρο για την ώρα είναι ότι η δικαστική διαμάχη διάρκειας 7 εβδομάδων έφτασε στο τέλος της την 1η Ιουνίου, ενώ η ετυμηγορία ήταν ότι υπήρξε συκοφαντική δυσφήμηση και από τις δύο πλευρές. Μετά από την τηλεοπτική μετάδοση μίας δίκης που είχε άπειρους μάρτυρες, αρκετές αμήχανες στιγμές και ηχητικά ντοκουμέντα που αποδείκνυαν την τοξικότητα και των δύο, το δικαστήριο της Virginia μελέτησε τα στοιχεία και κατέληξε σε αυτό το πόρισμα.

Γιατί αποζημιώθηκαν και οι δύο;

Η απόφαση βασίστηκε στο κείμενο που έγραψε η Amber Heard κατηγορώντας τον Johnny Depp για κακοποίηση, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομά του και, αντίστοιχα, στις δηλώσεις που έκανε για εκείνη ο πρώην δικηγόρος του Depp, Adam Waldman, σε αμέτρητα άρθρα της Daily Mail.

Ακούστηκαν λοιπόν συγκεκριμένες φράσεις από τα άρθρα αυτά και οι ένορκοι αποφάσισαν για το κατά πόσο είναι συκοφαντικές ή όχι. Ο σκοπός αυτής της δικαστικής μάχης ήταν να αποδειχθεί, και από τους δύο, ότι η καριέρα και η φήμη τους καταστράφηκε ανεπανόρθωτα και ότι ζημιώθηκαν οικονομικά εξαιτίας των εκατέρωθεν κατηγοριών.

Κάλεσαν λοιπόν μάρτυρες προκειμένου να αποδείξουν τη δυσφήμηση αλλά ακούστηκαν και μάρτυρες, όπως ο ατζέντης του Depp, που αποδεικνύουν ότι η απώλεια ορισμένων ρόλων ήταν προιόν της δικής τους συμπεριφοράς. Η αργοπορία του Johnny Depp στα γυρίσματα των Pirates of the Caribbean και η έλλειψη χημείας της Heard με τον Jason Momoa στο Aquaman ήταν μερικές από τις εξηγήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Αν και υπήρξε αποζημίωση και για τις δύο πλευρές, το μέλλον δεν διαγράφεται πολύ λαμπρό και για τους δύο. Ο Depp μάλλον θα δυσκολευτεί να βρει ρόλους σε ταινίες υψηλού budget, μετά από τόσες κατηγορίες για κακοποίηση, αν και το κοινό δείχνει να τον υποστηρίζει και να τον λατρεύει, ανεξαρτήτως έκβασης. Από την άλλη, ο ίδιος έχει δείξει ότι προτιμά ανεξάρτητες και εκκεντρικές ταινίες και αυτή είναι μία αγορά που μπορεί να κάνει σίγουρα χώρο για τον ηθοποιό. Εδώ έκανε για τον Kevin Spacey, που δεν δικαιώθηκε και ποτέ.

Από την άλλη, η Amber Heard υποδυόταν πάντα δεύτερους ρόλους και η ιστορία με τον Depp απλώς έκανε τη θέση της πιο δύσκολη στην υποκριτική. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει κάνει casting μόνο για μία ταινία. Το τελευταίο όμως διάστημα έχει συνδεθεί περισσότερο με τον ακτιβισμό στην ενδοοικογενειακή βία και το πιθανότερο είναι ότι θα βρει πιο πρόσφορο έδαφος εκεί. Ο χρόνος είναι ο μόνος που θα δείξει το τι θα συμβεί και για τους δύο.