UPDATE #NOW

«Μαγικές εικόνες»: To Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά με μια μοναδική έκθεση


JTeam

10 Ιουνίου 2022

«Μαγικές εικόνες»: To Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά με μια μοναδική έκθεση
Η Αθήνα υποδέχεται ένα νέο, μοναδικό μουσείο στον χώρο της Ταινιοθήκης, το οποίο, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Οι «Μαγικές εικόνες» είναι μια περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το μοναδικό αυτό μουσείο στήθηκε σε επιμέλεια της σημαντικής εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη.

Το Μουσείο, μια κιβωτός κινηματογραφικής μνήμης, θα λειτουργήσει στον χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον Κεραμεικό, συνεπώς θα επικοινωνεί με τις αίθουσες προβολής, δημιουργώντας μια γέφυρα του χθες των κινούμενων εικόνων με το σήμερα μίας υπερσύγχρονης, ψηφιακής αίθουσας. Οι θεατές θα μπορούν να επισκέπτονται το μουσείο συνδυάζοντάς το με μια βραδινή προβολή στην ταράτσα του θερινού Λαϊς.

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, έργο ζωής της Αγλαΐας Μητροπούλου, περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκθέματα από τη συλλογή του Μουσείου

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές καθώς και εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή.

Η συλλογή χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ομάδα εκθεμάτων αφορά τις προ-κινηματογραφικές τεχνολογίες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μοναδικό στο είδος του λειτουργικό μηχάνημα τύπου καρουζέλ. Αυτή η ομάδα εκθεμάτων περιλαμβάνει επίσης ένα χειροποίητο επιτραπέζιο στερεοσκόπιο, αρκετούς μαγικούς φανούς από τη δεκαετία του 1900 και πάνω από 1000 γυάλινες πλάκες.

Η δεύτερη ενότητα εκθεμάτων συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό κινηματογράφησης, όπως κάμερες και συσκευές καταγραφής ήχου, με τα πιο παλιά εκθέματα να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920. Θα εκτεθούν επίσης αντικείμενα που έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των αρχικών ιδιοκτητών τους, εξοπλισμός που διατέθηκε στην αγορά με στόχο να προσελκύσει ερασιτέχνες καθώς επίσης και εξοπλισμός που δωρίστηκε στο ίδρυμα μας από διακεκριμένους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου.

Η τρίτη ομάδα εκθεμάτων αποτελείται από συσκευές προβολής και περιλαμβάνει αντικείμενα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ.

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία εκθεμάτων περιλαμβάνει εργαστηριακά εργαλεία και εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν στη φωτοχημική διαδικασία. Αυτή είναι η πιο ποικιλόμορφη ομάδα μουσειακών αντικειμένων και συμπεριλαμβάνει μικρά αντικείμενα, όπως κολλέζες βερνικιού και ταινίας, μετρητές μήκους φίλμ και αρουλέζες, καθώς επίσης και μεγάλο εξοπλισμό όπως μουβιόλες και τραπέζια μοντάζ.

Η έκθεση θα εμπλουτισθεί στο μέλλον και με οπτικοακουστικό (προβολή τοίχου, οθόνες, αφίσες κ.λπ.) και διαδραστικό υλικό.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού -Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων του ΥΠΠΟΑ και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Από τις 10 έως τις 30 Ιουνίου, το μουσείο θα είναι επισκέψιμο καθημερινά 18:00-21:00 με δωρεάν είσοδο στη διεύθυνση Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με την διεξαγωγή του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.