Αν φοβάστε τόσο πολύ ότι μπορεί να αργήσετε στη δουλειά, τότε είναι πολύ πιθανό να ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι και αυτό ίσως γίνεται γιατί πολύ απλά μισείτε τον ήχο του.
Το να ξυπνάτε μερικά λεπτά ή και ώρες πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, δεν είναι καινούριο φαινόμενο αλλά σύμφωνα με τους sleep experts, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία. Μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό έπαιξε η πανδημία και το στρες που προκάλεσε ενώ σύμφωνα με το National Institute of Health, το 10%- 30% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυπνία αλλά και πολύ πρωινά ή μεταμεσονύχτια ξυπνήματα.
Όταν ξυπνάμε μονίμως πριν το ξυπνητήρι μας, συνήθως μας καταβάλλει άγχος και πανικός καθώς τείνουμε να κοιτάμε συνέχεια την ώρα μέχρι να έρθει η «κανονική» ώρα για να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας. Το να κοιτάμε διαρκώς το ρολόι, γίνεται συνήθεια με αποτέλεσμα να αυξάνεται το στρες και τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Έτσι το σώμα μας βρίσκεται σε μια μόνιμη επαγρύπνηση με αποτέλεσμα να μην ξανακοιμόμαστε εύκολα μέχρι την ώρα που είχε προβλεφθεί να ξυπνήσουμε.
Το σώμα μας γενικά μισεί το ξυπνητήρι και δεν θέλει να ενεργοποιείται τόσο απότομα μετά από έναν βαθύ ύπνο. Θέλει να φτάσει στο σημείο της εγρήγορσης χαλαρά και με τον δικό του ρυθμό. Μερικές φορές αυτό σημαίνει όλα τα παραπάνω, ότι το σώμα είναι τόσο καλά εκπαιδευμένο, ώστε ξέρει ακριβώς πότε θα χρειαστεί να ξυπνήσει.
Δυστυχώς, μερικές φορές αυτό μεταφράζεται επίσης σε μια φοβερή αίσθηση πανικού με αποτέλεσμα να πεταγόμαστε από το μαξιλάρι μας, νομίζοντας ότι παρακοιμηθήκαμε και δεν ακούσαμε καν το ξυπνητήρι. Η καλή ποιότητα ύπνου επιτυγχάνεται όταν οι συνήθειές μας προσαρμόζονται με τον κιρκάδιο ρυθμό ή το 24ωρο βιολογικό μας ρολόι που μας κάνει είμαστε σε αφύπνιση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να νιώθουμε νυσταγμένοι όταν βραδιάζει.
Αν θέλετε να κοιμάστε λοιπόν, καλύτερα το βράδυ, δεν έχετε παρά να αφιερώνετε χρόνο στην έκθεσή σας στο φως, να τρώτε ένα καλό πρωινό και να προσφέρετε στον εαυτό σας τη χαλάρωση που του αξίζει, ακούγοντας τις πραγματικές του ανάγκες.