UPDATE #NOW

Τα 5 επαγγέλματα που η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει σημαντικά


JTeam

19 Ιουλίου 2022

Ρομπότ με λουλούδι
Pexels.com
Η συνεργασία ανθρώπων και ΑΙ μπορεί να κάνει κάποια επαγγέλματα πιο εύκολα

Κάθε τόσο ακούγονται νέα σενάρια για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης: ότι θα χειρίζεται τα μηχανήματα στα εργοστάσια (κάτι που ήδη συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό), ότι θα οδηγεί τα αυτοκίνητά μας (αυτό δηλαδή που κάνει η Tesla), ακόμα κι ότι αν συνεχίσει να μαθαίνει και να αυτοβελτιώνεται, μπορεί να αποκτήσει συνείδηση. Κανείς δεν είχε όμως φανταστεί ότι το ΑΙ μπορεί να αλλάξει και πιο δημιουργικά επαγγέλματα, όπως αυτό του φωτογράφου ή του copywriter.

Η αλήθεια είναι ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν εντελώς τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά η συνεργασία μεταξύ των δύο μπορεί να βελτιώσει τη δουλειά του καλλιτέχνη και να δώσει στην τεχνητή νοημοσύνη περισσότερα δεδομένα, τα οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Αυτά είναι λοιπόν τα 5 επαγγέλματα που μπορούν να βελτιωθούν αν συνεργαστούμε με ΑΙ:

1. Καλλιτέχνες

Ο καλλιτεχνικός χώρος έχει ξεκινήσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του δίνει το ΑΙ. Η συνεργασία μεταξύ των δύο έχει δώσει ζωή στο κίνημα της «παραγωγικής τέχνης», τη δημιουργία έργων τέχνης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η Sofia Crespo, καλλιτέχνης από την Αργεντινή, βάζει παραμέτρους στον υπολογιστή της και ο αλγόριθμος παράγει νέες μορφές και μοτίβα. Η αξία της σύγχρονης τέχνης είναι πάντα υποκειμενική, αλλά η «παραγωγική τέχνη» έχει τραβήξει το ενδιαφέρον συλλεκτών τέχνης και κάποιοι έχουν πληρώσει αδρά για να προσθέσουν τέτοιου τύπου έργα στις συλλογές τους.

2. Copywriters

Το Lightkey είναι ένα εργαλείο γραφής που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να διευκολύνει τη δουλειά όσων γράφουν υλικό για μάρκετινγκ. Χρησιμεύει για να επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργία περιεχομένου, χωρίς να χάνεται η δημιουργικότητα ή η ακρίβεια. Η συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιεί ΑΙ για να μάθει το στυλ του κάθε copywriter κι έπειτα γράφει από μόνη της χρησιμοποιώντας τη λειτουργία πρόβλεψης κειμένου. Ουσιαστικά οι copywriters συνεχίζουν να γράφουν, να διορθώνουν και να είναι υπεύθυνοι για το content τους, αλλά το Lightkey τους επιτρέπει να το κάνουν πολύ πιο γρήγορα.

3. Social media creators

Το ΑΙ κατευθύνει ήδη σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τώρα μπορεί και να διευκολύνει τους content creators και τους influencers. Εφαρμογές όπως το Lately ψάχνουν content σχετικό με τη στρατηγική του κάθε δημιουργού, λειτουργώντας σαν ψηφιακός βοηθός. Ο δημιουργός μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει τις προτάσεις της εφαρμογής, βοηθώντας το Lately να βελτιώσει το περιεχόμενο που θα παρουσιάζει στο μέλλον.

4. Φωτογράφοι

Οι φωτογράφοι δεν θα εξαφανιστούν, αλλά η δουλειά τους μπορεί να γίνει πολύ πιο ξεκούραστη, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει την αρχική επιλογή των καλύτερων φωτογραφιών μετά από μια εκδήλωση. Το Adobe Lightroom έχει ήδη αυτή τη δυνατότητα, μέσω της λειτουργίας Best Photos, δίνοντας στο φωτογράφο περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί με το editing.

5. Προγραμματιστές

Ακούγεται ειρωνικό αυτοί που φτιάχνουν την τεχνητή νοημοσύνη να θέλουν και να τη χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερη. Είναι όντως μέτα, αλλά το ΑΙ μπορεί προς το παρόν να βοηθήσει με τον κώδικα και ίσως στο μέλλον να μπορεί να γράψει κώδικα από μόνο του. Προγράμματα όπως το JetBrains αναθέτουν τα επαναλαμβανόμενα καθήκοντα στους υπολογιστές, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να ασχοληθούν με τα πιο απαιτητικά μέρη της δουλειάς.