UPDATE #NOW

Το Renaissance της Beyonce είναι εδώ. Και είναι το soundtrack ενός wild καλοκαιριού


Κλέλια Φατούρου

29 Ιουλίου 2022

Το Renaissance της Beyonce είναι εδώ. Και είναι το soundtrack ενός wild καλοκαιριού
Το Renaissance κυκλοφόρησε και προκάλεσε φρενίτιδα εντός και εκτός social media, και θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια

Το 7ο solo album της Queen Bey είναι γεγονός, αν και τα κομμάτια του είχαν διαρρεύσει δύο μέρες πριν. Η Beyonce ωστόσο δεν βιάστηκε (περίμενε εξάλλου 6 χρόνια για αυτή τη στιγμή) και, ως Παρθένος που είναι, εμφανίστηκε στο ραντεβού στην ώρα της και μας έδωσε 16 ολοκαίνουρια τραγούδια.

«Λοιπόν, διέρρευσε το album, αλλά όλοι εσείς περιμένατε μέχρι την κατάλληλη στιγμή ώστε να το απολαύσουμε όλοι μαζί. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ένα ευχαριστώ δεν περιγράφει το πώς νιώθω για την αγάπη και την προστασία σας. Το εκτιμώ που κράξατε όποιον προσπάθησε να βρει το άλμπουμ νωρίτερα. Σημαίνει τα πάντα για εμένα», ήταν η ανακοίνωση της Beyonce, μαζί με την παρουσίαση του Renaissance.

Αν και το 2016, είχε βγάλει ένα 65λεπτο φιλμ με βίντεο από τον δίσκο Lemonade, προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποιο βίντεο από το Renaissance. Παρόλα αυτά, η ίδια έχει δηλώσει ότι αυτό είναι το πρώτο από τα τρία μέρη του συνολικού project. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τραγούδια, και ελπίζουμε να δούμε κάποια από αυτά οπτικοποιημένα.

Λίγες εβδομάδες πριν, η Beyonce είχε μοιραστεί αυτή την επική φωτογραφία πάνω σε άλογο, που είναι και το εξώφυλλο του Renaissance. «Η δημιουργία αυτού του άλμπουμ μου επέτρεψε να ονειρεύομαι και να βρω διαφυγή σε μία τρομακτική εποχή για όλους. Η πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα ασφαλές μέρος, χωρίς διάθεση κριτικής. Ένα μέρος χωρίς υπερανάλυση και τελειομανία, όπου μπορείς να ουρλιάξεις και να νιώσεις ελευθερία. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι εξερεύνησης και ελπίζω να βρείτε χαρά μέσα από τη μουσική. Και να νιώσετε μοναδικοί, δυνατοί και σέξι».

Το πρώτο κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν από έναν μήνα, "Break My Soul", ήταν σίγουρα μία βουτιά στο παρελθόν, με απόλυτα dance διάθεση από τα 90s. Εξάλλου, αρκετά καινούρια κομμάτια του album έχουν αυτή τη διάθεση, χωρίς να λείπουν οι μπαλάντες ή το κλασικό r'n'b ΄στοιχείο της Bey. Είναι σέξι, είναι καλοκαιρινό, αλλά είναι και political (άκου το America Has a Problem).

Στο πρώτο μέρος του project, συνεργάζεται με τους Drake, Skrillex και Grace Jones. Το αφιέρωσε στην οικογένεια και τη μούσα της (δηλαδή στον Jay-Z) καθώς και στον θείο της Johnny, που πέθανε πρόσφατα και ήταν εκείνος που της γνώρισε τον κόσμο της μουσικής και της κουλτούρας. «Το Renaissance είναι μία γιορτή του να ζεις όπως θες, απαλλαγμένος από τις προσδοκίες των άλλων. Είναι το soundtrack ενός καλοκαιριού γεμάτο χάος και χαρά», έγραψε η κριτική του The Guardian. Οι fans πάντως θα τη λάτρευαν με ό,τι και αν έκανε. 6 χρόνια απουσίας ήταν αυτά.

Υπήρχε φυσικά και μία πλευρά που μας αποκάλυψε η Kelis (την ξέρεις από το Milkshake), η οποία είδε ένα μέρος του Milkshaek στο κομμάτι Energy, που τελικά μπήκε στον δίσκο, αλλά τα credits δόθηκαν στους Neptunes, που είναι ο Pharrell Williams και Chad Hugo. Η Kelis έγινε έξαλλη επειδή δεν ενημερώθηκε ποτέ, εφόσον περίμενε περισσότερη αλληλεγγύη από μία μαύρη τραγουδίστρια, που ξέρεις πώς είναι να μην σε υπολογίζουν. Εξάλλου, οι Neptunes ήταν παλιοί συνεργάτες της, και με τη συμφωνία που έγινε σε δύο albums της, τα δικά της κέρδη ήταν πολύ χαμηλά.