UPDATE #NOW

Η Mena Suvari αποκάλυψε τις συγκλονιστικές κακοποιήσεις που βίωνε για χρόνια και κανείς δεν γνώριζε


Κλέλια Φατούρου

29 Ιουλίου 2022

Η Mena Suvari αποκάλυψε τις συγκλονιστικές κακοποιήσεις που βίωνε για χρόνια και κανείς δεν γνώριζε
Instagram/Mena Suvari
Η ηθοποιός μίλησε για τη σεξουαλικοποίηση και τη γεμάτη κακοποίηση ζωή που δεν ξέραμε

Η εικόνα της αθώας (αλλά και τόσο σέξι) Mena Suvari να είναι γυμνή σε μία μπανιέρα και να ραίνεται από τριαντάφυλλα στο American Beauty, έχει στοιχειώσει το μυαλό μας. Όσο όμως εκείνη έβαζε τα δυνατά της για να δείχνει το απόλυτο αντικείμενο του πόθου ενός μεσήλικα, διαχειριζόταν δαίμονες που τους αποκάλυψε πέρυσι, μέσα από το το βιβλίο της The Great Peace.

Jenny.Gr

Είχε φτάσει η ώρα να μοιραστεί με τον κόσμο τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε στα 12, τις κακοποιητικές σχέσεις που ακολούθησαν, τα ναρκωτικά, την απόπειρα αυτοκτονίας. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, δέχτηκε αμέτρητα μηνύματα από ανθρώπους που έχουν περάσει τα ίδια. «Ήταν γλυκόπικρο, γιατί ήταν όμορφο που μπορούσαμε να ακουστούμε αλλά τόσο σκληρό για τα όσα έχουν περάσει άλλοι άνθρωποι. Ζούμε σε μία τρελή εποχή αλλά τα πράγματα είναι πλέον πιο ανοιχτά».

Μεγάλωσε σε μία οικογένεια 4 παιδιών, με πατέρα ψυχίατρο που ήταν ήδη αρκετά μεγάλος όταν εκείνη γεννήθηκε. Ενώ ήταν ακόμα μικρή, μετακόμισε με τη μητέρα και τον έναν αδερφό της στην περιοχή Virgin Islands, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια πήγε στη Νότια Carolina. Τα προβλήματα όμως άρχισαν στα 12, όταν ένας φίλος του αδερφού της της έστελνε ερωτικά γράμματα και την εξανάγκασε επανειλημμένα σε σεξ. Μετά είπε στο σχολείο ότι η Mena είναι πόρνη και τότε κατάλαβε ότι δεν θα την προστάτευε κανείς.

Αν και έπρεπε να πάει στον γιατρό για ουρολοιμώξεις, εξαιτίας των βιασμών, ο γιατρός δεν τη ρώτησε τι συνέβη. Απλώς της έγραψε αντισυλληπτικά. Ήταν 13 αλλά την αντιμετώπιζαν ως ενήλικη. Εκείνη την περίοδο, υπέγραψε σε πρακτορείο μόντελινγκ για παιδιά, έκανε διαφημιστικά και λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στην υποκριτική. Αν και η δουλειά έγινε ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων της, της έμαθαν ότι πρέπει να δείχνει μονίμως σέξι. «Ήμουν 12, αλλά όλοι χαίρονταν επειδή έμοιαζα 18».

Μεγαλύτεροι άντρες που εκμεταλλεύονταν το πώς έδειχνε, όπως ο 25χρονος φωτογράφος που την τράβηξε γυμνή στο σπίτι του, όταν εκείνη ήταν 15. Ο σύμβουλός της στη δουλειά, που ήταν 35, και ξεκίνησε να κάνει μαζί της όταν εκείνη ήταν 16. Σεν υπήρχε κανένας να της πει ότι όλο αυτό ήταν λάθος. Λίγο πριν τελειώσει το σχολείο, φρόντιζε τον ηλικιωμένο πατέρα της, η μητέρα της είχε φύγει από το σπίτι, τα λεφτά ήταν λίγο και η Suvari έπαιρνε ναρκωτικά. Η συνέχεια, δυστυχώς, ήταν εξίσου σκληρή.

Έκανε μία σχέση με σεξουαλική, λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση. Εξαναγκαζόταν σε σεξ που την οδηγούσε στο νοσοκομείο, αλλά εκείνη ήθελε απλά αγάπη και πίστευε ότι ήταν η μόνη της ελπίδα. «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι τα sex toys ή το τρίο στο σεξ δεν μπορεί να είναι κομμάτι υγιούς ερωτικής ζωής. Αλλά όταν δεν συναινείς, γίνεται καταστροφικό. Και ενώ μπορεί να σου αρέσει, μπερδεύεσαι γιατί δεν ήταν ποτέ επιλογή σου».

Οι δύο μεγάλοι ρόλοι, που ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα, ήταν στις ταινίες American Beauty και American Pie. Η πρώτη ταινία δεν εξελίχθηκε καλά μέσα στον χρόνο, γιατί ουσιαστικά περιγράφει την εμμονή ενός μεσήλικα με την ανήλικη φίλη της κόρης του. «Ήξερα πώς να παίξω αυτόν τον ρόλο, με είχαν διδάξει καλά. Πήγαινα από το σετ, όπου όλοι με λάτρευαν, στο σπίτι, σε μία κακοποιητική σχέση. Λίγο μετά, πέρασε στην επόμενη, με τον κατά 16 χρόνια μεγαλύτερό της σκηνοθέτη Robert Brinkmnann, τον οποίο και παντρεύτηκε. Έκανε άλλον έναν σύντομο γάμο, αλλά από το 2018, είναι σε μία χαρούμενη σχέση, έχει έναν γιο που απέκτησε λίγο πριν την κυκλοφορία του βιβλίου και συμμετέχει σε indie ταινίες αλλά και σειρές, όπως το Six Feet Under και American Horror Story.

Το βιβλίο της τη βοήθησε να φτάσει στην κάθαρση. «Το βασικότερο είναι ότι μπόρεσα να αναγνωρίσω όλα αυτά τα συμβάντα ως τραύμα ή κακοποίηση, ενώ για πολλά χρόνια τα δικαιολογούσα. Η ψυχοθεραπεία με βοήθησε αλλά είναι μία καθημερινή μάχη. Τα προβλήματα δεν φεύγουν, αλλά αποκτά νέα οπτική και γίνεσαι πιο υπομονετικός και συμπονετικός με τον εαυτό σου».