UPDATE #NOW

Η συχνή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, λένε οι ειδικοί


JTeam

24 Αυγούστου 2022

Yoga
Pexels.com
Η άσκηση μειώνει επίσης τον κίνδυνο λοίμωξης και σοβαρής νόσησης

Σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη, η τακτική σωματική άσκηση συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο Covid-19, είτε απλής λοίμωξης είτε σοβαρότερης που απαιτεί νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η μελέτη λέει ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος αρκούν 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Γκαρθία-Χερμόζο του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ναβάρα αξιολόγησαν 16 έρευνες της περιόδου Νοεμβρίου 2019-Μαρτίου 2022, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 1,85 εκατομμύρια ενήλικες με μέση ηλικία 53 ετών από διαφορετικές χώρες. Έπειτα από συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, κατέληξαν ότι όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν με Covid-19, 36% μικρότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, 44% μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσου Covid-19 και 43% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους ανθρώπους των οποίων η καθημερινότητα είναι κατά βάση καθιστική. .

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μπορεί γενικότερα να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων, επειδή ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, αλλά και την καρδιοαναπνευστική, τη μεταβολική και τη μυϊκή φυσική κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ