UPDATE #NOW

Οι αϋπνίες μας κάνουν αντικοινωνικούς και τσιγκούνηδες


JTeam

24 Αυγούστου 2022

Ύπνος
Pexels.com
Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με προβλήματα στην καρδιά, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά στη λίστα τώρα θα προστεθεί και η έλλειψη γενναιοδωρίας

Μια νέα μελέτη από το University of California - Berkeley συσχετίζει τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία με την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, αν μια κοινωνία κοιμάται ολοένα λιγότερο τα βράδια, σταδιακά γίνεται πιο εγωκεντρική.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα δρα Έτι Μπεν Σίμον και τον καθηγητή ψυχολογίας Μάθιου Γουόκερ, διευθυντή του Κέντρου Επιστήμης Ανθρώπινου Ύπνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Biology, έδειξαν μέσω τριών διαφορετικών πειραμάτων ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη απροθυμία να τείνουν χείρα βοηθείας σε άλλους όταν έχει προηγηθεί μια νύχτα με κακό και ανεπαρκή ύπνο. Αυτό δεν αφορά μόνο μεγάλες πράξεις γενναιοδωρίας, αλλά και μικρές καθημερινές συνήθειες, όπως το να κρατάς την πόρτα ανοιχτή για να περάσει κάποιος.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία που κοιμήθηκε καλά (8 ώρες) και μία που βίωσε στέρηση ύπνου. Ο εγκέφαλος όλων των ατόμων μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI) και - μετά από μια νύχτα αϋπνίας - εμφάνισε μειωμένη δραστηριότητα στη γνωστική περιοχή που σχετίζεται με την ενσυναίσθηση, τον αλτρουισμό και γενικότερα τον λεγόμενο «κοινωνικό εγκέφαλο».

Η τάση μειωμένης γενναιοδωρίας επιβεβαιώθηκε και σε μαζικό επίπεδο, όταν οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μετά την καθιερωμένη ετήσια αλλαγή της ώρας στις ΗΠΑ, οι φιλανθρωπίες και άλλες δωρεές μειώθηκαν κατά 10%.

Καθώς πολλές κοινωνίες βιώνουν εδώ και χρόνια μια «επιδημία» αϋπνίας, η μελέτη δείχνει ότι αυτό πιθανώς έχει επίπτωση και στον βαθμό αλτρουισμού που τις διαπνέει. «Η βοήθεια στους άλλους αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου όχι μόνο κάνει κακό στην υγεία ενός ατόμου, αλλά υποσκάπτει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, υποσκάπτει τον ίδιο τον ιστό της ανθρώπινης κοινωνίας. Πώς λειτουργούμε ως κοινωνικό είδος - και είμαστε κοινωνικό είδος - φαίνεται να εξαρτάται σημαντικά από το πόσο κοιμόμαστε», ανέφερε ο Γουόκερ. «Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι χάνουν μια μόνο ώρα ύπνου, υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλήγμα στην έμφυτη ανθρώπινη ευγένεια μας και στο κίνητρο μας να βοηθήσουμε τους έχοντες ανάγκη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών, η στέρηση ύπνου ωθεί τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση, ενώ αυξάνει και τα αισθήματα μοναξιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γουόκερ, όταν οι άυπνοι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους, τείνουν να εξαπλώνουν τη μοναξιά τους σαν ιό και στους γύρω τους. Όπως είπε, «κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, αρχίζουμε να βλέπουμε ότι η έλλειψη ύπνου έχει ως συνέπεια ένα αρκετά α-κοινωνικό και, από άποψη διάθεσης βοήθειας, αντικοινωνικό άτομο, κάτι με πολλαπλές συνέπειες για το πώς ζούμε μαζί ως κοινωνικό είδος. Η συνειδητοποίηση ότι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει μια ολόκληρη κοινωνία, λόγω εξασθένησης της αλτρουιστικής συμπεριφοράς, μπορεί να φωτίσει καλύτερα την τωρινή κατάσταση της κοινωνίας μας».

Η Μπεν Σίμον τόνισε ότι «η προώθηση του ύπνου και όχι η ενοχοποίηση όσων κοιμούνται αρκετά, μπορεί με πολύ χειροπιαστό τρόπο να ενισχύσει τους καθημερινούς κοινωνικούς δεσμούς μας. Ήρθε η ώρα η κοινωνία να εγκαταλείψει την ιδέα ότι ο ύπνος είναι περιττός ή χάσιμο χρόνου και, χωρίς ενοχή, να αρχίσουμε να κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε».