UPDATE #NOW

Ο Bill Hader ήταν ο μόνος που φορούσε μάσκα στα Emmys, και ο κόσμος τον αγάπησε γι' αυτό


Κλέλια Φατούρου

16 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Bill Hader ήταν ο μόνος που φορούσε μάσκα στα Emmys, και ο κόσμος τον αγάπησε γι' αυτό
Photo by Christopher Polk
Η μάσκα είναι πλέον προαιρετική, αλλά οι άνθρωποι με αναπηρίες ή χρόνιες νόσους δεν μπορούν να τη βγάλουν

Τα 74α βραβεία Emmy πέρασαν αλλά ήταν αυτά με τις πιο δυνατές στιγμές, σημειώνοντας σημαντικές πρωτιές. Ο συναισθηματικός ευχαριστήριος λόγος της Sheryl Lee Ralph, η νίκη της τρομερής Jennifer Coolidge, άλλη μία επιτυχία της Zendaya και, φυσικά, οι γελοιότητες του Jimmy Kimmel.

Πέρα όμως από το glam και τα βραβεία, ξεχάσαμε κάτι πάρα πολύ βασικό. Την πανδημία που δεν έχει τελειώσει και μία αίθουσα γεμάτη ανθρώπους, χωρίς μάσκες. Με μία και μόνη εξαίρεση.

Ο Bill Hader, ο 44χρονος ηθοποιός που γνωρίσαμε κυρίως μέσα από το Saturday Night Live, και που φέτος ήταν υποψήφιος για 5 Emmy για την εξαιρετική σειρά του «Barry», ήταν ο μοναδικός που φορούσε μάσκα. Η αλήθεια είναι ότι η προϋπόθεση για να παραστείς στη μεγάλη βραδιά, ήταν να έχεις μαζί σου πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Το Twitter είδε τη φωτογραφία του Hader με τον 76χρονο ηθοποιό Henry Wrinkler και τον αποθέωσε. Ο «πιο έξυπνος άνθρωπος στη σόουμπιζ» και ο «ασφαλής ΒΑΣΙΛΙΑΣ» και «κάποιος που δεν έφυγε με Emmy, αλλά έφυγε σίγουρα χωρίς COVID». Ταυτίστηκαν όσοι συνεχίζουν να φορούν μάσκα δημόσια, αν και όλοι οι υπόλοιποι δεν το κάνουν, ενώ ο κίνδυνος του ιού βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας.

Αυτό όμως που ίσως δεν γνώριζε ο κόσμος, είναι ότι ο Hader δεν το έκανε μόνο για λόγους παιδείας, αλλά επειδή πάσχει από αυτοάνοσο, για το οποίο χρειάζεται ανοσοκατασταλτική αγωγή, αν και ο εκπρόσωπός του δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τη νόσο. Ανήκει όμως σε ευπαθή ομάδα, επομένως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Αυτή του όμως η κατάσταση έγινε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για ανθρώπους με αναπηρίες ή χρόνιες νόσους.

«Ως άτομο με αναπηρίες, η πανδημία ήταν πολύ δύσκολη για εμένα και τα περισσότερα μέλη της κοινότητάς μου. Και εφόσον το Hollywood επηρεάζει τις πράξεις πολλών, είναι θλιβερό να βλέπεις να φέρονται σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Η μάσκα του Bill Hader είναι η ελπίδα ότι υπάρχει κάποιος που μάς υποστηρίζει και δείχνει ότι είναι κοινωνικά αποδεκτά να τη φοράς ακόμα», έγραψε μία χρήστρια με νανισμό, ενώ υπήρξαν πολλά tweets ανθρώπων που το πρόσεξαν γιατί πολύ απλά αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά το ίδιο, τη στιγμή που η πλειοψηφία έχει σταματήσει. Ίσως ο Bill Hader γίνει η υπενθύμιση και τα μέτρα γίνουν πιο αυστηρά, έστω σε μεγάλα events που μπορούν να επηρεάσουν το κοινό και τη συμπεριφορά του.