UPDATE #NOW

Η Shakira μιλά για πρώτη φορά μετά τον χωρισμό της από τον Piqué, σε μία τρομερά άβολη συνέντευξη


Κλέλια Φατούρου

21 Σεπτεμβρίου 2022

Η Shakira μιλά για πρώτη φορά μετά τον χωρισμό της από τον Piqué, σε μία τρομερά άβολη συνέντευξη
Elle/Jaume de Laiguana
Μίλησε για τη φοροδιαφυγή, τον επώδυνο χωρισμό και τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

Πριν από 3 μήνες, η είδηση του χωρισμού της Shakira από τον σύζυγο και πατέρα των 2 παιδιών της, Gerard Pique, ήρθε σε μία ήδη δύσκολη χρονιά για την performer. Η διαμάχη της με την ισπανική κυβέρνηση και οι κατηγορίες εναντίον της για φοροδιαφυγή ήταν μάλλον η αρχή ενός κακού χρονικού. Η «πιο σκοτεινή της στιγμή», όπως είπε η ίδια στο Elle, για το οποίο φωτογραφήθηκε και μοιράστηκε πολλά. Ίσως περισσότερα από όσα θα θέλαμε.

Είχα ξεχάσει τις παλιές καλές εποχές όπου οι πρώην των celebrities έβγαιναν και έκαναν αποκαλύψεις για χωρισμούς, απιστίες ή κακό parenting. Παραδοχές για το πόσο δυνατές είναι οι γυναίκες που δεν χρειάζονται άντρες στο πλευρό τους και πράγματα που πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα. Μέχρι που ήρθε η Shakira και μάς θύμισε τι θα πει κλειδαρότρυπα. Κι εμείς κοιτάξαμε, τι να κάναμε.

Μιλά για τη δύναμη της μουσικής, από κάθε άποψη. 5 χρόνια μετά τον τελευταίο της δίσκο επιστρέφει διοχετεύοντας όλα όσα νιώθει και σκέφτεται στους στίχους της. Τo ίδιο έκανε και με τον πατέρα της, ο οποίος την επισκέφθηκε στη Βαρκελώνη όταν ήρθαν τα δύσκολα, έπεσε, έκανε αιμάτωμα και προχώρησε σε επέμβαση εγκεφάλου. «Δοκιμάστηκε η δύναμη και η αντοχή του. Προσπαθεί να χορέψει και να τραγουδήσει. Εκεί κατάλαβα ότι η μουσική είναι φάρμακο και ενώνει τους ανθρώπους με την ίδια τη ζωή».

Ο δίσκος της είναι ένας συνδυασμός αγγλικών και ισπανικών, διαφορετικών ειδών και αρκετών συνεργασιών. Λειτουργεί εντελώς θεραπευτικά, λογικά όπως συνέβη και με την Adele, όταν περνούσε τους δικούς της χωρισμούς. Παρομοιάζει την καλλιτεχνική δημιουργία με τον ψυχολόγο ή με μία σανίδα που πετάς σε έναν άνθρωπο όταν πνίγεται. Ή με ένα κοκτέιλ βιταμινών. Οκ, καταλάβαμε τη μεταφορά.

Αν και στην αρχή λέει ότι δεν θέλει να πει πολλά και πως είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει μετά τον χωρισμό της, τα λέει όλα μέσα από υπονοούμενα. Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τους παπαράτσι που κυνηγούν όλη μέρα εκείνη και τα παιδιά της. Η Shakira νιώθει ότι βλέπει εφιάλτη και ότι θα ξυπνήσει από στιγμή σε στιγμή ενώ προσπαθεί να προστατεύσει τους δύο γιους της, οι οποίοι ίσως διαβάσουν κάτι online ή ακούσουν αρνητικά σχόλια στο σχολείο.

«Είναι τρομερά απογοητευτικό να βλέπεις μία σχέση, που θεωρούσες ιερή και ιδιαίτερη να φτηναίνεται από τα Μέσα. Μετά σκέφτομαι όλες τις γυναίκες που περνούν τα ίδια ή και χειρότερα. Τις γυναίκες που πιστεύουν στις αρχές της οικογένειας και που ονειρεύονταν ότι θα την έχουν για πάντα και το όνειρό τους θρυμματίζεται. Νομίζω όμως ότι αντέχουμε και οφείλουμε να φροντίζουμε όσους βασίζονται πάνω μας». Κάπως υπερβολικά δραματικό όλο αυτό, αλλά καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται ακόμα σε μία δύσκολη φάση.

Και ενώ αναφέρει τη σημασία του να δουλέψουν μαζί ως γονείς για το καλό των παιδιών, μάς ενημερώνει ότι ήταν εκείνη που θυσίασε την καριέρα της, για να παίξει αυτός ποδόσφαιρο. Κι ενώ πριν ταξίδευε παντού, αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Βαρκελώνη για τα παιδιά και να στηρίξει τον σύζυγό της και να βλέπουν τα παιδιά τη μαμά τους. Και πάλι πολύ δραματική.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής, υπερασπίζεται τον εαυτό της μέχρι τέλους, δηλώνει ότι έχει πληρώσει τις οφειλές της στο ισπανικό κράτος. Τους κατηγορεί ότι θέλουν τα λεφτά της, ενώ δεν διέμενε στην Ισπανία και θα πάει σε δίκη, καθαρά για λόγους αξιοπρέπειας.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, έχει τα παιδιά, την οικογένεια, μερικούς φίλους που την τσεκάρουν πού και πού και μερικούς καλούς συναδέλφους. Τον Chris Martin, τον will.i.am κι άλλους που δεν ξέρουμε αν θα ήθελαν να αναφερθούν τα ονόματά τους μία τέτοια στιγμή. «Όλη μου η ζωή ήταν γεμάτη σχέσεις, γιατί θεωρούσα ότι αυτή είναι η ιδανική κατάσταση. Το να έχεις σύντροφο. Αλλά μερικές φορές, μία γυναίκα μόνη της είναι αρκετή». Πάντα Shakira μου είναι αρκετή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Elle