UPDATE #NOW

«Το "Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές" είναι για καλοντυμένες πόρνες»: Ο σκηνοθέτης του Blonde δεν το πάει πολύ καλά


Κλέλια Φατούρου

28 Σεπτεμβρίου 2022

«Το "Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές" είναι για καλοντυμένες πόρνες»: Ο σκηνοθέτης του Blonde δεν το πάει πολύ καλά
Μία δήλωση που θα θέλαμε να μην είχαμε δει

Η ταινία Blonde κάνει πρεμιέρα στο Netflix σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, και ο σκηνοθέτης της Andrew Dominik δεν έκανε πολύ καλή αρχή.

Αν και είναι αυτός που έγραψε και σκηνοθέτησε την αμφιλεγόμενη ταινία για τη ζωή της Marilyn Monroe, δήλωσε πρόσφατα ότι γενικά δεν έχει δει τις ταινίες της και ότι είναι από αυτές που τελικά κανείς δεν βλέπει.

Η δημοσιογράφος Christina Newland, στην οποία παραχωρήθηκε η συγκεκριμένη συνέντευξη στο Sight and Sound Magazine, τουίταρε μερικές από τις ατάκες, οι οποίες προφανώς και κατακρίθηκαν. «Βλέπει κανείς τις ταινίες της Marilyn Monroe», αναρωτήθηκε ο Dominik. H Newland του απάντησε ότι και εκείνη αλλά και πολλοί φίλοι ή συνάδελφοι τις βλέπουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές».

Του εξηγεί την πλοκή και τον κυνισμό που υπάρχει για τους άντρες, τη γοητεία της Marilyn και το ότι δεν είναι τόσο χαζή όσο οι άλλοι νομίζουν. Ο σκηνοθέτης θεωρεί ότι είναι μία κυνική ταινία για τις γυναίκες και η δημοσιογράφος συμφώνησε αλλά τόνισε ότι είναι μία glamorous φαντασίωση. «Επειδή είναι καλοντυμένες;» τη ρωτά συμπληρώνονται «βασικά είναι καλοντυμένες πόρνες».

Οκ, ας ξεκινήσουμε από το βασικό και αυτό που κλώτσησε σε εμένα, όταν το διάβασα. Δεν μπορείς να πεις πόρνες το 2022. Δεν γίνεται ένας σύγχρονος σκηνοθέτης να χαρακτηρίζει μία γυναίκα με έναν όρο που πια δεν χρησιμοποιείται και να χρησιμοποιεί ένα επάγγελμα για να τις προσβάλει. Θέλω να πω, τι χρονιά έχουμε;
Στην έντυπη εκδοχή της συνέντευξης, ο Dominik συνεχίζει αποκαλώντας την κλασική σκηνή της Marilyn κάτι σας φιλική συμβουλή σε εύκολες γυναίκες. «Αν είναι να γαμ@@@ε, τουλάχιστον πληρωθείτε για αυτό. Ή μήπως είναι εκρομαντισμένη πορνεία»; αναρωτιέται και είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. Γιατί πρέπει να πληρωθείς όταν θες απλώς να είσαι σέξι ή λάγνα ή whatever; Και πόσες φορές θα πει ακόμα πορνεία; Το καταλάβαμε, κάνεις slut shaming.

Η δημοσιογράφος αναφέρει επίσης ότι ο Dominik έχει δει σίγουρα ταινίες της Marilyn, αφού ήξερε πάρα πολλές λεπτομέρειες. Το ότι δεν του αρέσει, είναι μία άλλη ιστορία. «Ήταν ένα περίεργο σύμβολο του σεξ γιατί δεν πεθαίνει στο τέλος των ταινιών της, όπως η Rita Hayworth. Αλλά έπρεπε να είναι και ένα μωρό, που βασιζόταν στους άντρες και δεν είχε γυναίκες φίλες. Αν και μάλλον δεν είχε γενικά φίλους. Θέλουμε να την επανεφεύρουμε αν και ξέρουμε ότι ήταν αυτοκαταστροφική».

Αν και η ταινία Blonde θέλει να δείξει την ανθρώπινη πλευρά της Marilyn και αποτυπώνει ωμά όλα τα φρικτά γεγονότα που τη διαμόρφωσαν, δείχνει να είναι πολύ σκληρός μαζί της και με τις ταινίες που έκανε. Τζάμπα ο κόπος που κάνατε και πήγατε στο νεκροταφείο να της ζητήσετε άδεια. Δεν νομίζω να ενέκρινε αυτές τις δηλώσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Andrew Dominik