UPDATE #NOW

Ο Joe Biden δίνει χάρη σε χιλιάδες καταδικασμένους για κατοχή μαριχουάνας


Κλέλια Φατούρου

7 Οκτωβρίου 2022

Ο Joe Biden δίνει χάρη σε χιλιάδες καταδικασμένους για κατοχή μαριχουάνας
Instagram/Joe Biden
Μία πολύ σημαντική στιγμή για τις Η.Π.Α. και τη νομοθεσία που αλλάζει

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Joe Biden μόλις προέβη σε μία πολύ σημαντική κίνηση, που ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας. Έδωσε χάρη σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για κατοχή κάνναβης.

«Όταν στέλνεις ανθρώπους στη φυλακή για μαριχουάνα, καταστρέφεις ζωές και τις καταδικάζεις, ενώ έχει απαγορευτεί σε αρκετές πολιτείες. Τα εγκληματικά ποινικά μητρώα για κατοχή μαριχουάνας έχουν βάλει περιττά εμπόδια σε ευκαιρίες για εργασία, στέγαση και μόρφωση. Και ενώ οι λευκοί και οι μαύροι κάνουν χρήση σε ίδια ποσοστά, οι μη λευκοί έχουν συλληφθεί, κυνηγηθεί νομικά και καταδικαστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό». Αυτή ήταν η επίσημη ανακοίνωση του Joe Biden, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η χάρη ισχύει για τις περιπτώσεις που έχουν καταδικαστεί μόνο για απλή κατοχή, που θεωρείται απλή παράβαση. Όσες συνδυάζονται με εμπόριο ή άλλες κατηγορίες θα παραμείνουν ως έχουν. Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, αυτό σημαίνει ότι θα αποφυλακιστούν 6.500 άνθρωποι.

«Όπως είπα, κανείς δεν πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή, μόνο και μόνο επειδή κάνει χρήση ή έχει στην κατοχή του μαριχουάνα. Σήμερα, κάνω βήματα προς το τέλος αυτής της αποτυχημένης προσέγγισης. Επιτρέψτε μου να το αλλάξω», έγραψε ο Πρόεδρος στο Twitter.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τον γραμματέα των υπηρεσιών υγείας και ανθρώπων και τον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει τη διοικητική διαδικασία για το πώς αντιμετωπίζεται η μαριχουάνα από τον ομοσπονδιακό νόμο. Προς το παρόν, εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη και το LSD, και υψηλότερα από τη μεθαμφεταμίνη και τη φαιντανύλη, δύο ναρκωτικές ουσίες που έχουν σκορπίσει την επιδημία του overdose σε όλη τη χώρα.

«Δεν υπάρχει λόγος να αποκτούν οι άνθρωποι ποινικό μητρώο και να δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και χιλιάδες άλλες ευκαιρίες για κάτι που είναι νόμιμο σε 19 πολιτείες και έχει αποποινικοποιηθεί σε 31», ανέφερε η Kassandra Frederique, επικεφαλής του Drug Policy Alliance.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Εθνικής Δράσης, Rev Al Sharpton επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση του Biden θα δώσει πίσω τις ζωές σε αμέτρητους ανθρώπους. Πρόσθεσε όμως ότι οι Η.Π.Α δεν θα νομιμοποιήσουν ποτέ τη μαριχουάνα αν δεν καταργηθούν ξεπερασμένες πολιτικές που εξίσωσαν νέους μαύρους άντρες με τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών.

Ο Virgil Grant, ένας μαύρος ιδιοκτήτης 3 κλινικών στο Los Angeles πέρασε 6 χρόνια στη φυλακή για λειτουργία κλινικής στην Καλιφόρνια. «Το ποινικό μητρώο μου δεν με απέτρεψε από το να συνεχίσω να δουλεύω, αλλά δεν έχω πρόσβαση σε λήψη δανείων ή άλλων οικονομικών χορηγήσεων από το κράτος. Θέλω να έχω δικαίωμα στην πρόσβαση υπηρεσιών, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες». Τώρα είναι δυνατόν.