UPDATE #NOW

«Το βάρος του να ζεις ήταν μεγαλύτερο για τον Phil»: Ο William H. Macy θυμάται τον Philip Seymour Hoffman


Κλέλια Φατούρου

10 Οκτωβρίου 2022

«Το βάρος του να ζεις ήταν μεγαλύτερο για τον Phil»: Ο William H. Macy θυμάται τον Philip Seymour Hoffman
Instagram/Flixgr
Ο ηθοποιός μιλά για τον συνάδελφό του και το πώς κατάλαβε τώρα το πόσο πονούσε ο Hoffman

Ο Philip Seymour Hoffman έχει μπει κάπως άτυπα στην κατηγορία των ηθοποιών που έφυγαν νωρίς από τη ζωή και πάλευαν με την κατάθλιψη, σε μία χρονική στιγμή που μάλλον ήταν ακόμη ταμπού.

Ο Hoffman μοιάζει πολύ με την περίπτωση Heath Ledger. Δύο σπουδαία ταλέντα που πάλευαν με τους δαίμονές τους και έμπαιναν πολύ βαθιά στον ρόλο. Ίσως περισσότερο από όσο άντεχαν τελικά. 8 χρόνια μετά τον θάνατο του Hoffman, ο συμπρωταγωνιστής του, William H. Macy, από το Boogie Nights, θυμάται την υποκριτική του ευφυία αλλά και τον πόνο που έβλεπε σε εκείνον.

«Ήταν ο καλύτερος όλων μας. Ποτέ δεν έδειξε κακία. Και δεν ξέρω αν είναι απλά ο τρόπος που το θυμάμαι, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι πονούσε. Νομίζω ότι το βάρος του να ζεις ήταν μεγαλύτερο για τον Phil, συγκριτικά με άλλους». Αναφέρθηκε επίσης σε μία συζήτηση που έκαναν για το τρέχον αγαπημένο του Χόλιγουντ. Το method acting. Και ενώ διαφωνούσαν, ο Macy τότε κατάλαβε το πόσο ευαίσθητος ήταν ο Hoffman.

«Ήμασταν μαζί σε ένα πάνελ, νομίζω στο Sundance και κάποιος ρώτησε για την προετοιμασία. Εγώ δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο. Ό,τι χρειάζομαι, υπάρχει στο σενάριο. Ο χαρακτήρας είναι ένα κόλπο που κάνουμε για το κοινό- δεν χρειάζεται να ζούμε μέσα σε αυτόν. Αυτό δεν είναι υποκριτική, είναι ψυχική νόσος. Και ο Phil διαφώνησε λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μπεις στον κόσμο του ρόλου. Είχε ενδιαφέρον μέχρι που αναρωτήθηκα τι του λέω. «Ό,τι και να κάνεις, είσαι συγκλονιστικός κάθε φορά», του είπα και εκείνος ανταπέδωσε. Ένιωσα όμως ότι ήταν ένα μικρό παράθυρο στο πόσο βαθιά έπαιρνε τα πάντα».

Η ταινία "Boogie Nights" ήταν του Paul Thomas Anderson και, 25 χρόνια μετά, ο Macy δεν μπορεί να ξεχάσει την υποκριτική δεινότητα του Hoffman. «Θυμάμαι μία σκηνή όπου εμφανίζεται με κάτι ρούχα, πολύ μικρά και κρατά κοντά στο στήθος του ένα ντοσιέ και μασά ένα μολύβι ενώ προσπαθεί να φλερτάρει με τον Dirk Diggler. Σου ματώνει την καρδιά. Και δεν τον είδα ποτέ να ερμηνεύει ξανά κάτι ανάλογο. Μετά από αυτό, έπαιζε πολύ πιο δυνατούς χαρακτήρες. Και δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι που δεν μπορούσε να κάνει».

Jenny.Gr

Ο ηθοποιός πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, στα 46 του, το 2014. Αν και είχε παραμείνει νηφάλιος για δεκαετίες, ξανακύλησε προς το τέλος της ζωής του, μπήκε άπειρες φορές σε κλινική απεξάρτησης. Η επί 14 χρόνια σύντροφός του αποφάσισε να χωρίσουν, εξαιτίας αυτού, αλλά ποτέ δεν τον εγκατέλειψε, στηρίζοντάς τον πρακτικά και ψυχολογικά. «Αναρωτιέμαι αν ήξερε ότι θα πεθάνει νέος. Δεν είπε ποτέ αυτά τα λόγια, αλλά ζούσε τη ζωή ξέροντας πόσο πολύτιμη είναι. Κατά κάποιο τρόπο, ήταν σαν να ζήσαμε μαζί μία ολόκληρη ζωή».

Το υποκριτικό του ταλέντο πάντως παραμένει ζωντανό μέσα από τον γιο του, τον 19χρονο Cooper Hoffman, που μοιάζει ανατριχιαστικά στον πατέρα του.

Jenny.Gr