UPDATE #NOW

Σου αρέσει να μασάς τη σοκολάτα και τρως πάνω από 6 κομμάτια; Τότε κάτι κάνεις πολύ λάθος


JTeam

18 Οκτωβρίου 2022

Σου αρέσει να μασάς τη σοκολάτα και τρως πάνω από 6 κομμάτια; Τότε κάτι κάνεις πολύ λάθος
pexels
Μία από τις πιο μικρές και γλυκές απολαύσεις της ζωής μας, αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη, σύμφωνα με μια food scientist

Σοκολάτα. Μία λέξη που κρύβει την ιστορία τουλάχιστον 4.000 χρόνων και πολλές υφές, γεύσεις και απολαυστικές εκρήξεις. Επειδή μας τρέχουν ήδη τα σάλια και δεν έχουμε κοντά μας έστω μια μπάρα να ξεγελαστούμε, αρκεί να σου πούμε ότι το πιο πιθανό μέχρι σήμερα, είναι ότι καταναλώνεις τη σοκολάτα με έναν εντελώς λανθασμένο τρόπο. Για την ακρίβεια, ελάχιστοι την τρώνε σωστά.

Η πληροφορία έρχεται από την επιστήμονα τροφίμων, Natalie Alibrandi, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα 2.000 συμμετεχόντων, όπως προέκυψαν από τις συνήθειές τους γύρω από τον τρόπο κατανάλωσης της σοκολάτας. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν το γνώριζες, η σοκολάτα δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά.

Η ιδανική θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία για τη φύλαξη της σοκολάτας είναι οι 18 βαθμοί Κελσίου. Όπως εξηγεί η Alibrandi: «ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε ότι μια σοκολάτα δεν αποθηκεύτηκε σωστά, είναι όταν δεν κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο του "κρακ" όταν κόβετε ένα κομμάτι». Αν μια σοκολάτα θρυμματίζεται ή λιώνει πολύ γρήγορα στα χέρια σας, τότε πιθανότατα δεν έχει φυλαχθεί σωστά.

Όταν βάζεις μια σοκολάτα στο ψυγείο, μπορείς να δεις την επιφάνεια της να ασπρίζει ή ίσως διαπιστώσεις ότι η γεύση της έχει αλλοιωθεί από τις οσμές άλλων τροφίμων. Είναι επειδή κάτι δεν έκανες καλά! Και δεν το κάνεις μόνο εσύ αλλά οι περισσότεροι καθώς έρευνα που έγινε στη Βρετανία, δείχνει ότι το 78% των ερωτηθέντων φυλούν τις σοκολάτες στο ψυγείο.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για σοκολάτα;

Η καλύτερη ώρα για να φας σοκολάτα, σύμφωνα με τη food scientist, είναι στις 11 το πρωί, καθώς το κακάο περιέχει καφεΐνη και ζάχαρη, άρα θα πρέπει ιδανικά να καταναλώνεται πριν από το μεσημεριανό γεύμα. Αυτό είναι κάτι που κάνει μόνο ένας στους πέντε.

Η ιδανική ποσότητα

Τώρα αν θες η κατανάλωση σοκολάτας να γίνεται πάντα η πιο απολαυστική σου στιγμή μες στη μέρα, αρκεί να την αφήνεις να λιώνει στο στόμα και όχι να τη μασάς, όπως στοιχηματίζουμε ότι κάνεις κάθε φορά. Όσο για το πόσα κομμάτια πρέπει να καταναλώνεις, οι ειδικοί λένε ότι έξι κομμάτια είναι η ιδανική ποσότητα για να απολαύσεις στο έπακρο τη γεύση της σοκολάτας, παρόλο που 1 στους 2 τρώει όλη τη σοκολάτα σε νανοδευτερόλεπτα.