UPDATE #NOW

Αλέξανδρος Ιόλας: Η δημοπρασία της συγκλονιστικής συλλογής του στο Παρίσι


JTeam

24 Οκτωβρίου 2022

Αλέξανδρος Ιόλας: Η δημοπρασία της συγκλονιστικής συλλογής του στο Παρίσι
Ο επί 25 χρόνια σύντροφός του, André Mourgues, είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της γκαλερί Iolas από το 1964 μέχρι το κλείσιμό του το 1976

Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα της δεκαετίας του '50 (και αυτών που ακολούθησαν) έχοντας αμέτρητες ιδιότητες. Αν και ήταν πιανίστας, χορευτής, συλλέκτης και έμπορος έργων, ήταν κατά βάση ανιχνευτής ταλέντων. Ήταν κυρίως ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Andy Warhol, ενώ υποστήριζε θερμά τους Max Ernst, Rene Magritte, Victor Brauner, Matta, Ed Ruscha, Martial Raysse, Takis και πολλών ακόμη.

Ο επί 25 χρόνια σύντροφός του, André Mourgues, είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της γκαλερί Iolas από το 1964 μέχρι το κλείσιμό του το 1976. «Ο Ιόλας πίστευε βαθιά στην τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία. Το πιο σημαντικό για αυτόν ήταν να κάνει μια όμορφη έκθεση, να δείξει στον κόσμο την ομορφιά των έργων των καλλιτεχνών του». Ο Mourgues ήταν πάντα στο πλευρό του και γνώρισε σε βάθος όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που εκπροσωπούσε ο σύντροφός του.

Jenny.Gr
ANDY WARHOL ANDRÉ MOURGUES 1974

«Έζησα στην προσωπική ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα και των καλλιτεχνών του, από τα εγκαίνια της Galerie Iolas στο Παρίσι το 1964 μέχρι το κλείσιμό της το 1976. Είχα την τύχη να είμαι σε καθημερινή επαφή με τους καλλιτέχνες του Ιόλα και να ζω κοντά στους περισσότερους από αυτούς». Όπως η Μαρία Κάλλας, οι Beatles, ο Saint-Laurent. Η συλλογή των έργων που είχε στην κατοχή του ο Ιόλας πέρασε στον Mourgues, και από εκεί στον γαλλικό οίκο Sotheby's στο Παρίσι.

Τα έργα της συλλογής ήταν ένας φόρος τιμής στον Αλέξανδρο Ιόλα. Μεταξύ αυτών, ένα σχέδιο του René Magritte και έργα του Andy Warhol, αλλά και αμέτρητες αντίκες. «Η δημοπρασία, της οποίας προηγείται πάντα μια δημόσια έκθεση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσει κανείς έναν ζωντανό φόρο τιμής σε έναν συλλέκτη, στο γούστο του και στη γνώση που καθοδηγούσε τις επιλογές του. Τα έργα που συνθέτουν τη δημοπρασία ερευνώνται επίσης από ειδικούς του Sotheby’s για να αποκαλύψουν την ποιότητα και την ιστορική σημασία του καθενός. Στην περίπτωση αυτής της πώλησης, αυτή ήταν η καλύτερη στρατηγική για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην απίστευτη προσωπικότητα του Αλέξανδρου Ιόλα, τις διασυνδέσεις του με τους καλλιτέχνες και τον ρόλο που έπαιξε στην καριέρα πολλών από αυτούς.

Αυτό το πλαίσιο και ο φόρος τιμής έπαιξαν αναμφισβήτητο ρόλο στα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε αυτή την πώληση», ανέφερε η Aurélie Vandevoorde, αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby's France. «Τα έργα προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ιόλα ή απευθείας από τους καλλιτέχνες. Μαρτυρούσαν το εκλεκτικό και οραματικό του γούστο. Συνοψίζουν το πάθος μιας ολόκληρης ζωής στην υπηρεσία των καλλιτεχνών και την απόλαυση της Τέχνης».

Με πληροφορίες από το newmoney.gr