UPDATE #NOW

Κίνα: Σε μερικό lockdown η Wuhan, σχεδόν τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα Covid


JTeam

27 Οκτωβρίου 2022

Κίνα: Σε μερικό lockdown η Wuhan, σχεδόν τρία χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα Covid
pexels
Πάνω από 800.000 άνθρωποι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια με πανδημία, πόλεις της Κίνας, από τη Wuhan μέχρι τη Xining, μπαίνουν σε μερικό lockdown καθώς αυξάνονται δραματικά του κρούσματα κορωνοϊού.

Οι τοπικές αρχές σφραγίζουν κτίρια ενώ η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα Covid σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που δεν προκαλεί περισσότερη ανησυχία από τις δεκάδες χιλιάδες που υπήρχαν στη Σαγκάη όταν μπήκε σε lockdown αλλά σίγουρα είναι αρκετός για να προκαλέσει αυστηρούς περιορισμούς σε όλη τη χώρα.

Κάπως έτσι, η Wuhan, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19 στον κόσμο στα τέλη του 2019, σημείωσε περίπου 200- 25 νέες μολύνσεις την ημέρα αυτή την εβδομάδα, ενώ έχει καταγράψει 240 κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές διέταξαν περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, οι αρχές της πόλης ανέστειλαν την πώληση χοιρινού κρέατος σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με εικόνες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι ένα κρούσμα Covid είχε συνδεθεί με την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού χοιρινού κρέατος.

Στη Guangzhou, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας ως προς την οικονομική απόδοση, σύμφωνα με τον Guardian, τέθηκαν περιορισμοί σε γειτονιές και δρόμους, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Qinghai της Κίνας, Xining, πολλοί χρήστες των social μίλησαν για σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών βασικών προϊόντων. Άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Datong και Xi'an, έχουν εφαρμόσει νέους περιορισμούς αυτή την εβδομάδα για να περιορίσουν την περαιτέρω διασπορά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, κυβερνητικός αξιωματούχος της Xining: «Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης, ορισμένα καταστήματα λαχανικών και φρούτων έκλεισαν και τέθηκαν σε καραντίνα».

Παρόλο που τα κρούσματα στην Κίνα παραμένουν υπό έλεγχο σε σύγκριση με τον μέσο παγκόσμιο όρο, οι αυστηροί περιορισμοί πλήττουν την οικονομία της χώρας με κυριότερο σκοπό την αποφυγή μιας ακόμη επιζήμιας διασποράς στο μέλλον.