UPDATE #NOW

Πιλότοι στις ΗΠΑ μεταφέρουν δωρεάν γυναίκες που χρειάζονται άμβλωση, σε πολιτείες που επιτρέπεται


JTeam

31 Οκτωβρίου 2022

Πιλότοι στις ΗΠΑ μεταφέρουν δωρεάν γυναίκες που χρειάζονται άμβλωση, σε πολιτείες που επιτρέπεται
Unsplash
Εκατοντάδες εθελοντές πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα, για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν

H θλιβερή κατάσταση με τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων στις ΗΠΑ συνεχίζονται, ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν και εκείνοι οι πιλότοι που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Ακόμη και αν χρειαστεί να πραγματοποιήσουν μια πτήση με δικά τους έξοδα, προκειμένου να μεταφέρουν μια γυναίκα που χρειάζεται άμβλωση σε μια άλλη πολιτεία, στην οποία δεν απαγορεύονται.

Ένας από τους πιλότους αυτούς είναι ο Steven, ο οποίος ζει στο Σικάγο και μετέφερε μία εντελώς άγνωστη επιβάτιδα με το μονοκινητήριο αεροπλάνο του, η οποία έπρεπε να πετάξει πάνω από χίλια μίλια, για μια άμβλωση.

«Μέσα σε 15, 20 λεπτά από τη στιγμή που έφτασα και συνάντησα το άτομο, ήμασταν στο αεροπλάνο και έβαλα μπροστά τον κινητήρα, έτοιμος να φύγουμε», θυμάται.

«Ένιωσα το επιπλέον βάρος». πρόσθεσε. «Κάθε φορά που πετάω, ακόμη και μόνος μου, νιώθω ένα συναίσθημα αυξημένης εγρήγορσης... Αυτή η πτήση ήταν ένα «επίπεδο» πάνω, επειδή επρόκειτο για κάποια που δεν γνωρίζω και δεν με ξέρει».

Η επιβάτιδα αναζητούσε υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας και έπρεπε να ταξιδέψει σε μια πολιτεία όπου θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτές. Ο Steven είναι μόνο ένας από τους εκατοντάδες πιλότους στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν προσφέρει εθελοντικά τη χρήση των μικρών αεροπλάνων τους για να μεταφέρουν γυναίκες που αναζητούν αμβλώσεις από πολιτείες που έχουν απαγορευτεί σε πολιτείες που επιτρέπονται.

Η προσπάθεια για τη διασύνδεση εθελοντών πιλότων με ασθενείς γίνεται υπό την καθοδήγηση της Elevated Access, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ιλινόις. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο σε μία προσπάθεια ανταπόκρισης στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αναγκάζονται να ξεκινήσουν ακριβά και χρονοβόρα ταξίδια στην προσπάθειά τους να κάνουν άμβλωση.

Ο Steven έμαθε για πρώτη φορά για την Elevated Access μέσω ενός άρθρου για την αεροπλοΐα στο διαδίκτυο, στα τέλη της άνοιξης, λίγο μετά τη διαρροή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεπε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, γυρίζοντας τις ΗΠΑ 50 χρόνια πίσω.

«Δεν επεδίωκα να το κάνω, αλλά όταν το διάβασα σκέφτηκα πως αυτό ακούγεται σαν κάτι που με ενδιαφέρει, ήταν ένας τρόπος για να είμαι πραγματικά πολύ χρήσιμος ως πιλότος», θυμάται.

Για πολλές γυναίκες, ένα ταξίδι πέρα από τα σύνορα της πολιτείας τους για μία άμβλωση είναι ένας οικονομικός εφιάλτης με τεράστια εμπόδια, που μειώνουν το χρονικό παράθυρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες να μην προλαβαίνουν να κάνουν την άμβλωση εγκαίρως.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των περιστατικών, οι πιλότοι που εγγράφονται για να πετάξουν για την Elevated Access ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και ο οργανισμός απαιτεί να έχουν τουλάχιστον 200 ώρες χρόνου στο πιλοτήριο - διπλάσιο από τον αριθμό που απαιτεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την απόκτηση πιστοποιητικού πιλότου εμπορικών πτήσεων.

Τέλος για τον Steven υπάρχει μια ειρωνεία στο λειτούργημα που κάνει, μαζί με την Elevated Access.

«Διαβάζουμε συνεχώς, ως πιλότοι γενικής αεροπορίας, για το πόσο τυχεροί είμαστε που απολαμβάνουμε ελευθερίες πτήσης στις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες, με κάποιες πολύ μικρές εξαιρέσεις». «Μπορώ ουσιαστικά να μπω στο αεροπλάνο μου όποτε θέλω, να πετάξω όπου θέλω. Δεν χρειάζεται να μιλήσω ούτε σε έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας. Μπορώ να υποβάλω ένα σχέδιο πτήσης και δεν χρειάζεται να κάνω check-in σε κάποια κυβερνητική υπηρεσία.

Νομίζω ότι ως πιλότοι είμαστε πολύ περήφανοι για την ελευθερία που έχουμε και έτσι μου φαίνεται σκόπιμο να χρησιμοποιήσω την ελευθερία που έχω για να βοηθήσω ανθρώπους των οποίων οι πολύ πιο θεμελιώδεις ελευθερίες - όπως τα δικαιώματα στην ιατρική περίθαλψη ή οι αποφάσεις για το πώς θέλουν να ελέγχουν το σώμα τους - εκτίθενται σε κίνδυνο αυτή τη στιγμή».