UPDATE #NOW

Silence 6-9: Η πρώτη ταινία του Χρήστου Πασσαλή που αποθεώθηκε στο εξωτερικό, έρχεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Κλέλια Φατούρου

7 Νοεμβρίου 2022

Silence 6-9: Η πρώτη ταινία του Χρήστου Πασσαλή που αποθεώθηκε στο εξωτερικό, έρχεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Μία ταινία του Greek Weird Cinema

Ο Χρήστος Πασσαλής, αφού έχει καθιερώσει τη θέση του ως ηθοποιός θεάτρου, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία "Silence 6-9", που το κοινό είδε για πρώτη φορά στο Karlovy Vary Film Festival και αποθεώθηκε από τους κριτικούς. «Μία σουρεάλ, ρετρό-φουτουριστική ερωτική ιστορία που σε ρουφάει», ήταν η κριτική του Variety.

Ο Πασσαλής ανήκει στο Greek Weird Wave, με ξεκάθαρες επιρροές από τον Γιώργο Λάνθιμο, με τον οποίο συνεργάστηκε το 2009, στον Κυνόδοντα. Η ταινία του ξεκινά μία νύχτα με έναν ξένο που φτάνει σε μία πόλη που δεν γνωρίζει. Όπως περπατά σε έναν έρημο δρόμο, συναντά μία μυστηριώδη γυναίκα, μία ακόμη νέα άφιξη και μοναδική ένοικο ενός έρημου ξενοδοχείου.

Η ιστορία γίνεται ακόμα πιο περίεργη. Ο Άρης έχει προσληφθεί για να συντηρήσει τους πύργους που συντονίζουν τις κεραίες και εντοπίζει αποσπάσματα από επικοινωνία κατοίκων που έχουν εξαφανιστεί. Μηνύματα ηχογραφημένα σε αναλογικές κασέτες. Η Άννα, την οποία υποδύεται η Αγγελική Παπούλια, ερμηνεύει μαζί με σωσίες γυναικών που έχουν εξαφανιστεί, μπροστά σε κοινό ανδρών που πενθούν.

Μία ταινία για την αγάπη, την απώλεια και το πένθος. Για τον φόβο του να συνεχίσεις. «Υπάρχουν δύο δυνάμεις: ο φόβος και η αγάπη. Το αντίθετο του φόβου δεν είναι το θάρρος- είναι η αγάπη. Στο τέλος της ημέρας, η ταινία είναι για μία πολύ φοβισμένη κοινωνία. Άνθρωποι εξαφανίζονται. Κάποιοι θέλουν να θυμούνται και κάποιοι να ξεχάσουν. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσεις από τον φόβο είναι μέσα από την αγάπη», αναφέρει ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής.

«Νομίζω ότι υποφέρουμε επειδή προσπαθούμε να καταλάβουμε τα πάντα. Να νιώσουμε ότι βάζουμε τα πράγματα σε ένα ασφαλές μέρος. Δεν είναι αυτός ο στόχος της ταινίας. Δεν ήθελα να δώσω ένα ξεκάθαρο φινάλε. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φινάλε». Στο "Silence 6-9", το σενάριο έγραψαν οι Πασσαλής και Ελένη Βεργέτη, κινηματογραφιστής είναι ο Γιώργος Καρβέλας.