UPDATE #NOW

The Scully Effect: Τα κορίτσια που έβλεπαν X Files ήταν πιθανότερο να γίνουν επιστήμονες ως ενήλικες


JTeam

7 Νοεμβρίου 2022

The Scully Effect: Τα κορίτσια που έβλεπαν X Files ήταν πιθανότερο να γίνουν επιστήμονες ως ενήλικες
Η Scully έγινε είδωλο για τα κορίτσια που ήθελαν να γίνουν μηχανολόγοι και μαθηματικοί

Μία σειρά αρκεί για να εμπνεύσει. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στην περίπτωση των X Files και της Dana Scully. Την έβλεπαν όλοι στα 90s γιατί είχε μυστήριο, ίντριγκα, ιστορίες για εξωγήινους, αλλά βασικά είχε Gillian Anderson και David Duchovny.

Και ενώ κάναμε focus στις ιστορίες που βλέπαμε, απεδείχθη ότι η Scully ενέπνευσε μία ολόκληρη γενιά κοριτσιών που ήθελε να μπει στις επιστήμες, αλλά τότε έβλεπε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Αν και έτσι απεικονιζόταν και στη σειρά, η Scully ήταν μία δυναμική γυναίκα, που διεκδικούσε τον χώρο της, δεν ήταν nerd και το Scully Effect επιβεβαιώθηκε και από έρευνα του 2018.

Η μελέτη κατέληξε στο ότι περίπου τα 2/3 των γυναικών που δουλεύουν στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά, είχαν ως πρότυπο τη Scully. Η Gillian Anderson πάντως είχε παραδεχτεί ότι πολλές γυναίκες είχαν επικοινωνήσει μαζί της για να της πουν πόσο τις βοήθησε μέσα από αυτόν τον ρόλο.

Αν και το στερεότυπο των «ανδρικών» και «γυναικείων» επαγγελμάτων συνεχίζει να υπάρχει, σειρές σαν αυτή έδωσαν το δικό τους στίγμα και δημιούργησαν μία γενιά γυναικών που είδαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο (ή όσο δύσκολο νόμιζαν).