UPDATE #NOW

«Η παρενόχληση γινόταν η επιβεβαίωση ότι είσαι επιθυμητή»: Η 57χρονη Paulina Porizkova έγραψε βιβλίο για το modelling και τη ζωή της


Κλέλια Φατούρου

18 Νοεμβρίου 2022

«Η παρενόχληση γινόταν η επιβεβαίωση ότι είσαι επιθυμητή»: Η 57χρονη Paulina Porizkova έγραψε βιβλίο για το modelling και τη ζωή της
The Cut/Tina Tyrell
Το μοντέλο έγραψε βιβλίο για τη ζωή της και παραθέτει προσωπικές ιστορίες (και) από το modelling

Η Paulina Porizkova ανήκει στην κατηγορία των μοντέλων με αυτή την εκτυφλωτική ομορφιά που δεν χωρά λόγια και που ο χρόνος περνά με τόση χάρη, γενναιοδωρία και λίγο ρεαλισμό. Ήταν ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα, εξώφυλλο στο Sports Illustrated Swimsuit Issue το 1984 και το πρόσωπο της Estee Lauder το 1989.

Το 57χρονο μοντέλο δεν χρησιμοποιεί πουθενά φίλτρα και το ξεκαθαρίζει και στο βιβλίο που έγραψε, μία σειρά από δικές της ιστορίες, και κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου. Σαν αυτή που μοιράστηκε στο The Cut και μάς δίνει μία μικρή γεύση από τον κόσμο του modelling, όταν ξεκίνησε ενώ ήταν ακόμη έφηβη.

Ήταν 15 χρονών όταν βρέθηκε στο δωμάτιο μακιγιάζ για την μόλις 4η δουλειά της. Η μακιγιέζ σταμάτησε να τη βάφει όταν μπήκε ο φωτογράφος, «ο Θεός στον οποίο υποκλινόμαστε». Στάθηκε όρθιος ακριβώς από πίσω της ενώ κοιτάζονταν μέσα από τον καθρέφτη. «Τον είδα να τοποθετεί κάτι ζεστό πάνω στον ώμο μου. Μου μύρισε κάτι σαν σούπα ή πρέτζελ και άκουσα τη μακιγιέζ να γελάει και να λέει «Νάτος πάλι, άρχισε».

Η Paulina άρχισε να γελάει χωρίς να έχει ιδέα τον λόγο μέχρι που γύρισε και είδε το πέος του, να ακουμπάει δίπλα στον λαιμό της. «Είχα δει φωτογραφίες σε σχολικά βιβλία, αλλά ποτέ live. Ήθελα να ουρλιάξω και να φύγω αλλά βλέποντας μία άλλη γυναίκα να γελά, ένιωθα ότι εγώ θα χαλούσα τη διασκέδαση. Ήθελα τόσο πολύ να τους αρέσω. Η πρώτη μου γνωριμία με πέος ήταν κάτι σαν μέρος της δουλειάς μου αργότερα. Και δεν έπεσα έξω».

Φωτογράφοι, πελάτες, ανιψιοί ή φίλοι πελατών που την υποδέχονταν με μπουρνούζια. Είχε φτάσει στο σημείο να θεωρεί ότι κάτι δεν πάει καλά όταν δεν υπήρχε κάποιος αηδιαστικός άντρας. «Αν ο φωτογράφος που ξέρεις ότι είναι γλοιώδης δεν σου την πέσει, πιστεύεις ότι δεν είσαι τόσο γοητευτική όσο τα άλλα κορίτσια. Η παρενόχληση γίνεται η επιβεβαίωση ότι είσαι επιθυμητή».

Ο φωτογράφος ήταν πάντα άντρας. Αν ήταν straight, έπρεπε να εμπνέεις σεξ. «Υπήρξε φωτογράφος που απαίτησε να τον κοιτάξω σαν να θέλω να τελειώσει. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί με αυτό, δεν ξαναδούλεψε μαζί μου». Αν ήταν gay, έπρεπε να ποζάρει σαν άγαλμα, δίνοντας μία αφηρημένη ιδέα του τι είναι ομορφιά. Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να είναι τέλεια.

Τα κορίτσια που δεν γίνονται γυναίκες

Μιλά για την υποκρισία του χώρου και για το ότι τα μοντέλα αποκαλούνται πάντα κορίτσια και ποτέ γυναίκες. «Μου έλεγαν ότι τα μοντέλα πρέπει να είναι νέα, γιατί το απαλό τους δέρμα αντανακλούσε φως με έναν τρόπο που δεν κατάφερναν τα μεγαλύτερα σε ηλικία πρόσωπα. Αλλά νομίζω ότι ο λόγος είναι πιο σκοτεινός». Η Porizkova είναι σίγουρη ότι επιλέγουν μικρά κορίτσια γιατί ακόμα δεν έχουν μάθει να λένε όχι ή να βάζουν τα όριά τους. Θέλουν απλώς να είναι αρεστές. Ανέχεται πράγματα και δεν έχει βρει ακόμα τη δύναμή της.

Διαβάστε την ιστορία της στο The Cut

«Ήμουν 17 χρονών και διαφήμιζα αντιρυτιδικές κρέμες για την ηλικία της μαμάς μου. Συμμετείχα σε ημερολόγια ημίγυμνη για τους άντρες στην ηλικία του πατέρα μου. Ήμουν σέξι πριν καν κάνω σεξ. Και ενώ έχω περάσει τα 50, έχω ζήσει μία καλή ζωή και έχω πάρει τα μαθήματά μου, πρέπει να συνεχίσω να μοιάζω με εκείνο το κορίτσι που δεν ήξερε πώς είναι ένα πέος. Αν η ιδανική γυναίκα είναι 17 χρονών, τότε η ιδανική γυναίκα είναι αφελής, άπειρη και αόρατη. Η ιδανική γυναίκα δεν είναι γυναίκα. Είναι κορίτσι».