UPDATE #NOW

Η 13χρονη Alyssa γιατρεύτηκε από τη λευχαιμία με νέα επαναστατική θεραπεία


JTeam

11 Δεκεμβρίου 2022

Η 13χρονη Alyssa γιατρεύτηκε από τη λευχαιμία με νέα επαναστατική θεραπεία
Μία σπουδαία ημέρα για τη θεραπεία της λευχαιμίας

Η 13χρονη Alyssa έγινε η πρώτη ασθενής που έλαβε μία πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία αλλάζει τα κύτταρα, ενώ νοσούσε από λευχαιμία. Η έφηβη διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Τ το 2021, μία συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε παιδιά.

Το αίμα της δεν ανταποκρίθηκε στις κλασικές χημειοθεραπείες ή σε μεταμόσχευση μυελού οστών, επομένως δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Όμως οι γιατροί του Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου, δοκίμασαν μία πρωτοπόρα πειραματική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού από υγιή εθελοντή.

Ουσιαστικά, αλλάζει τα γράμματα του κώδικα DNA και παρεμβαίνει αποτελεσματικά, όπως όλα έδειξαν στην περίπτωση της Alyssa. Παρουσίασε ύφεση για 28 μέρες, και μετά τη δεύτερη μεταμόσχευση, η λευχαιμία ήταν μη ανιχνεύσιμη στον οργανισμό της. 6 μήνες μετά, είναι στο σπίτι της καλά και ανυπομονεί να επιστρέψει στο σχολείο.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη του τρόπου με τον οποίο, με εξειδικευμένες ομάδες και υποδομές, μπορούμε να συνδυάσουμε τις τεχνολογίες αιχμής στο εργαστήριο με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο νοσοκομείο για τους ασθενείς», ανέφερε ο Ουασίμ Κάσιμ, σύμβουλος ανοσολόγος και καθηγητής στο GOSH.

Αυτά τα σπουδαία νέα πάντως ανοίγουν τον δρόμο για τη θεραπεία αμέτρητων παιδιών αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου.