UPDATE #NOW

Ο Steven Spielberg μετανιώνει για το "Jaws", επειδή «η ταινία φταίει για τον αφανισμό του λευκού καρχαρία»


Κλέλια Φατούρου

22 Δεκεμβρίου 2022

Ο Steven Spielberg μετανιώνει για το "Jaws", επειδή «η ταινία φταίει για τον αφανισμό του λευκού καρχαρία»
Το ίδιο ένιωθε και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος εδώ που δεν ξέρει την ταινία "Jaws" του Steven Spielberg, που έκανε πρεμιέρα το 1975. Είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ποπ κουλτούρα, που ακολούθησαν παρωδίες, ταινίες που προσπάθησαν να της μοιάσουν και οι καρχαρίες συνδέθηκαν με ένα από τα πιο τρομακτικά soundtracks.

Όλα αυτά μετανιώνει σήμερα ο Spielberg, αποδίδοντας τον αφανισμό των καρχαριών στην ταινία (και το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε). «Πραγματικά μετανιώνω μέχρι σήμερα για αυτά που έκανα και που προκάλεσα τον αφανισμό του πληθυσμού του καρχαρία». Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, τα πιστεύει όλα αυτά γιατί ο λευκός καρχαρίας παρουσιαζόταν στο "Jaws" σαν ένα εκδικητικό τέρας που τρώει ανθρώπους, πράγμα που οδήγησε στο αυξημένο κυνήγι κατά του είδους, επί δεκαετίες.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε στο BBC Radio 4 και την εκπομπή "Desert Island Discs" και ερωτήθη για το ποια αντικείμενα θα έπαιρνε μαζί του σε ένα έρημο νησί. Τον ρώτησαν επίσης για το τι θα συνέβαινε αν τον περικύκλωναν καρχαρίες. «Είναι ένα από τα πράγματα που ακόμα με τρομάζει. Όχι μην με φάνε οι καρχαρίες, αλλά ότι είναι θυμωμένοι μαζί μου για τον πανικό και τους ψαράδες, από το 1975 και μετά».

«Δεν χρειαζόταν να έχεις ένα τρομερό σκάφος ή εξοπλισμό. Οποιοσδήποτε μπορούσε να πιάσει μεγάλα ψάρια και δεν υπήρχε καμία μεταμέλεια, αφού όλοι έβλεπαν τους καρχαρίες ως τρομακτικούς δολοφόνους ανθρώπων», δήλωνε το 2015 ο επικεφαλής του προγράμματος έρευνας για τους καρχαρίες στη Φλόριντα, George Burgess.

Το "Jaws" βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Peter Benchley, η πλοκή του οποίου βασίστηκε από ένα συμβάν του 1916, όταν ένα μεγάλος λευκός καρχαρίας επιτέθηκε σε κολυμβητές στο Jersey Shore, και οδήγησε σε 4 θανάτους. Δεν είναι ότι δεν έχει συμβεί, αλλά είναι σπάνιο και συμβαίνει το πολύ 10 φορές τον χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Και οι έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι ο κόσμος επηρεάστηκε πολύ από την απεικόνισή του στις ταινίες, ειδικά όταν πρόκειται για θρίλερ. Άρα καλά κάνει ο Spielberg και μετανιώνει.

Και τελικά το μετάνιωσε και ο συγγραφέας, που πέθανε το 2006, αλλά πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των καρχαριών και πώς θα διατηρηθεί ο πληθυσμός τους. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους σώσει, αλλά ίσως βοήθησε στο να εξιλεωθεί ο ίδιος.