UPDATE #NOW

Romeo and Juliet: 55 χρόνια μετά, οι Olivia Hussey και Leonard Whiting μηνύουν την ταινία για σεξουαλική εκμετάλλευση


Κλέλια Φατούρου

4 Ιανουαρίου 2023

Romeo and Juliet: 55 χρόνια μετά, οι Olivia Hussey και Leonard Whiting μηνύουν την ταινία για σεξουαλική εκμετάλλευση
Οι ηθοποιοί ήταν ανήλικοι όταν γύρισαν τη γυμνή σκηνή της ταινίας

Η Olivia Hussey πέρασε στην κινηματογραφική ιστορία ως μητέρα του Ιησού, στην τηλεταινία του Franco Zeffirelli. 10 χρόνια νωρίτερα όμως, ήταν και η Ιουλιέτα του ίδιου σκηνοθέτη, με συμπρωταγωνιστή τον Leonard Whiting. Αν έχεις δει την ταινία, ξέρεις ότι υπήρξαν γυμνές ερωτικές σκηνές, τότε που οι πρωταγωνιστές ήταν 15 και 16 ετών. Και τότε δεν ήταν τόσο παράλογο (και παράνομο), όπως θα ήταν σήμερα.

55 χρόνια μετά την ταινία Romeo and Juliet, οι δύο πρωταγωνιστές μηνύουν την εταιρία παραγωγής Paramount Pictures, για εκείνη τη γυμνή σκηνή. Την προηγούμενη Παρασκευή, η Olivia Hussey και ο Leonard Whiting κατέθεσαν μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Santa Monica, κατηγορώντας την παραγωγή για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, εξαπάτηση και συναισθηματική χειραγώγηση με πρόθεση, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.

Η μήνυση των ηθοποιών υποστηρίζει ότι ο σκηνοθέτης Franco Zeffirelli (που δεν βρίσκεται πια στη ζωή) τους είχε πει ότι δεν θα είναι γυμνοί στην ταινία και ότι θα βάλουν ρούχα στο χρώμα του δέρματος. Μέχρι που θεώρησε ότι η ερωτική σκηνή θα αποτύχει αν δεν βγάλουν τα ρούχα τους. Την τελευταία μέρα των γυρισμάτων λοιπόν, ο σκηνοθέτης τους έδειξε πού θα βρίσκεται η κάμερα και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα φανεί κανένα γυμνό σημείο του σώματός τους. Θα έπρεπε απλά να γδυθούν εντελώς και να βάλουν μακιγιάζ στο σώμα τους.

Το αποτέλεσμα ήταν μία διαφορετική ιστορία και σήμερα υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν εν αγνοία τους και ότι ως έφηβοι ηθοποιοί, εμπιστεύτηκαν τον σκηνοθέτη τους. «Πίστεψαν τον Franco, γιατί ήταν φίλος τους. Και ειλικρινά, τι άλλο θα μπορούσαν να είχαν κάνει στα 16; Δεν υπήρχαν επιλογές τότε. Δεν υπήρχε το #MeToo», υποστήριξε ο μάνατζερ και των δύο, Tony Marinozzi.

Ο δικηγόρος τους είπε περίπου τα ίδια και ότι ήρθε μία ξαφνική φήμη που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν, αλλά το ίδιο ίσχυε και για την κακοποίηση που υπέστησαν. Σήμερα οι ηθοποιοί διεκδικούν το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση, για τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο, για τις σοβαρές διαταραχές άγχους που τους ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες, για διαφυγόντα κέρδη και για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που έχασαν εξαιτίας αυτής της σκηνής, αλλά και για να ισοφαρίσουν τα κέρδη που θεωρούν ότι είχε η ταινία μέχρι σήμερα.

Αυτή η μήνυση ήρθε τη σωστή χρονική στιγμή, μετά την αλλαγή ενός νόμου στην Καλιφόρνια που τερμάτισε προσωρινά τους χρονικούς περιορισμούς, σε ό,τι αφορά, την παιδικά σεξουαλική κακοποίηση.